Άλλαξαν χέρια τέσσερα Υπουργεία και ένα Υφυπουργείο-Όσα έγιναν στις τελετές παράδοσης

Με αρκετή συγκίνηση, ομιλίες για το έργο που παράχθηκε και ευχαριστίες, ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης παραλαβής στα τέσσερα Υπουργεία που άλλαξαν χέρια και στο ένα Υφυπουργείο. Η αρχή έγινε στο Υπουργείο Άμυνας, όπου ο Μιχάλης Γιωργάλλας παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου στον Βασίλη Πάλμα, ενώ ακολούθησαν το Υπουργείο Γεωργίας με την Μαρία Παναγιώτου να παραλαμβάνει, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Μάριο Χαρτσιώτη και τον Μιχάλη Δαμιανό στο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μηνύματα εντός κι εκτός Κυβέρνησης από ΠτΔ-Οι αναφορές στο «παλιό που αντιστέκεται» και η αβασάνιστη κριτική

Το πρωί, προηγήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης και η παραλαβή των διορισμών για τους νέους υπουργούς, υφυπουργούς και επιτρόπους της Κυβέρνησης οι οποίοι είναι, ο Βασίλης Πάλμας στο Υπουργείο Άμυνας, ο Μιχάλης Δαμιανός στο Υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Χαρτσιώτης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Μαρία Παναγιώτου στο Υπουργείο Γεωργίας. Ως υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, έλαβε τον διορισμό του ο Νικόδημος Δαμιανός, ενώ ως Επίτροπος του Πολίτη ο Παναγιώτης Παλατές, Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας και Επίτροπος Περιβάλλοντος η Αντωνία Θεοδοσίου. Σημειώνεται ότι η κα. Ραουνά που διορίστηκε υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, δεν έλαβε τον διορισμό της, αφού εκκρεμεί η έγκριση του Υπουργικού για τη δημιουργία του Υφυπουργείου.

Η παράδοση-παραλαβή στο Υφυπουργείο Καινοτομίας

Ο νέος υφυπουργός παραλαμβάνει την οικογένεια του Υφυπουργείου μας. Επαγγελματική μεν, αλλά οικογένεια. Με ειλικρίνεια σας λέω, ευχαριστώ για όλα. Είμαι βέβαιος για την επιτυχημένη σας πορεία και τη στήριξη σας στον νέο υφυπουργό. Με το καλημέρα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση στο Κτηματολόγιο, τα νερά στους διακομιστές του κράτους. Κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε ένα πλαίσιο έργων Κυβερνοασφάλειας θωρακίζοντας τις κρίσιμες υποδομές.

Παραδίδω το χαρτοφυλάκιο σε έναν άξιο συνεχιστή. Θερμές ευχαριστίες και στον Γενικό Διευθυντή. Κλείνω με τελευταία τοποθετήση ως υφυπουργός, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την άψογη και συντονισμένη συνεργασία όλους αυτούς τους μήνες.

Νικόδημος Δαμιανός: Ευχαριστώ τον απερχόμενο υφυπουργό. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη. Παραλαμβάνω με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης. Η ψηφιακή πολιτική που είναι συστατικό του τίτλου αυτού του Υπουργείου, έχει έντονες κοινωνικές προεκτάσεις. Είναι ένα πολύ σημαντικό Υφυπουργείο που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας. Ως μέλος του επιχειρηματικού κόσμου, γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι ότι οι απαιτήσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων, είναι πολύ μεγάλος. Έρχομαι ως επαγγελματίας του χώρου της τεχνολογίας με στόχο να διοχετεύσω τις γνώσεις για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε αυτές τις απαιτήσεις. Να πετύχουμε τους στόχους και το όραμα που ο ίδιος ο ΠτΔ έχει θέσει για ένα απόλυτα και πραγματικά σύγχρονο κράτος. Η πρώτη ενέργεια θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα θα πρέπει να βρούμε ουσιαστικές λύσεις όπου οι πολίτες συνδιαλέγονται, επικοινωνούν τόσο με το δημόσιο όσο και μεταξύ τους.

Στην εποχή που οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας είναι περισσότερο από εντυπωσιακές και η τεχνητή νοημοσύνη παρασέρνει τον πλανήτη σε νέα μοντέλα που προδιαγράφει μια νέα καθημερινότητα για όλους μας και που εταιρείες κολοσσοί αποκτούν εκατομμύρια χρήστες, σε αυτή την εποχή, τα περιθώρια για δικαιολογίες είναι πολύ λίγα. Η τεχνολογία υπάρχει, λύσεις υπάρχουν αλλά η ευθύνη μας είναι να αξιοποιήσουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή αυτές τις λύσεις.

Η παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Υγείας

*Χωρίς ομιλία από την Γενική Διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη, ξεκίνησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Υγείας

*Πόπη Κανάρη: Είχα την τιμή να υπηρετήσω για αυτό το χαρτοφυλάκιο. Για αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠτΔ. Η θητεία μου ήταν εμπειρία πλούσια σε προκλήσεις και επιτυχίες. Εργάστηκα από την πρώτη ημέρα, με ζήλο και πάθος. Για αυτό και σήμερα παραδίδω τα κλειδιά με υπερηφάνεια γνωρίζοντας πως έδωσα το άπαν των δυνάμεων μου. Κατά τους δέκα μήνες, καταφέραμε να επιτύχουομε πολλά. Καταφέραμε από τις 77 δράσεις να υλοποιήσουμε 26 δράσεις στην ολότητα τους, άλλες 16 υλοποιήθηκαν σε ποσοστό 75%. Και αυτό για ένα πενταετίες πρόγραμμα. Προωθήσαμε θέματα που χρόνιζαν στα συρτάρια. Προωθήσαμε προς υλοποίηση και άλλες δράσεις που δεν βρίσκονταν στο πρόγραμμα, για αγορά φαρμάκων και ανταλλαγές εμπειρογνωμοσύνης.

Όλα τα πιο πάνω δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τη στήριξη της ομάδας μου. Κάθε πρόκληση αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα.

Παρά τις προκλήσεις καταφέραμε να επιτύχουμε σημαντικές βελτιώσεις. Το ΓΕΣΥ απαιτεί συνεχεί ενίσχυση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Σήμερα ένας κυκλος κλείνει. Σας διαβεβαιώνω ότι θα καλλιεργώ ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία. Κάθε θητεία από όποιο μετερίζι, αποτελεί μια στιγμή στον χρόνο. Κύριε Δαμιανού σας εύχομαι κάθε επιτυχία, καλώς ήρθατε.

*Έλαβε στη συνέχεια τον λόγο η Χριστίνα Γιαννάκη: Σήμερα αποχαιρετούμε την κ. Πόπη Κανάρη, μετά από παρουσία της ως πολιτική προϊστάμενη. Μπορεί να ήταν σύντομο το πέρασμα, αλλά σίγουρα αποχωρώντας αφήνεται το δικό σας στίγμα. Το Υπουργείο Υγείας, είναι ένα πάρα πολυ απαιτητικό Υπουργείο, αφού αποτελεί τον φύλακα άγγελο των συνανθρώπων μας. Κατά τη διάρκεια της δική σας παρουσίας, προσπαθήσαμε και δώσαμε τον καλύτερο εαυτό για υποβοήθηση αυτού του πολύ δύσκολου έργου σας. Σας ευχόμαστε κάθε καλό, υγεία σε εσάς και στην οικογένεια σας.

Θα ήθελα να πω και να δώσω και τις δικές μου προσωπικές ευχές και να πούμε ότι θα σταθούν όλοι δίπλα σας για να μπορέσετε να φέρετε εις πέρας αυτά τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνετε σήμερα. Την υλοποίηση του προγράμματος, την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Επίσης και το πιο σημαντικό που θα ήθελα να πω είναι πως βιώνουμε ένα μεγάλο ανταγωνισμό σε αυτό τον τομέα της υγείας και τα νοσηλευτήρια, οφείλουν όλα όσα είναι εντός ΓΕΣΥ να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό προς την εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή. Το Υπουργειο οφείλει να διασφαλίσει αυτού του υγιούς ανταγωνισμού. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση και όλοι εμείς θα σταθούμε και συνοδοιπόροι και συνεργάτες για να μπορέστε να επιτύχετε. Το Υπουργείο θα πρέπει να είναι το δεύτερο σας σπίτι. Το Υπουργείο είναι ένα μελίσσι που εργάζεται άοκνα και ακούραστα.

*Μιχάλης Δαμιανός: Να ευχαριστήσω τον ΠτΔ για την εμπιστοσύνη. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα και σαφώς μια πρόκληση. Παράλληλα νιώθω την υποχρέωση να αναφερθώ στην προκάτοχο μου για τα όσα πρόσφερε. Να είναι σίγουρη η κα. Κανάρη πως θα συνεχίσουμε το έργο της. Ευχαριστώ και την κα. Γιαννάκη. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι στενή και εποικοδομητική.

Αναλαμβάνω ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο που εκκρεμούν πολλά νομοσχέδια. Στόχος μας είναι η στήριξη της αρχιτεκτονικής του ΓΕΣΥ, διορθώνοντας τις όποιες στρεβλώσεις έχουν παρουσιαστεί. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και εμείς είμαστε οι φύλακες του. Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, έχοντας πρώτα και πάνω από όλα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Λαμβάνω το Υπουργείο μόνο και μόνο για την παραγωγή έργου.

*Ερώτηση στην Πόπη Κανάρη για την επιστολή που απέστειλε στον ΠτΔ: Καμία δυσαρέσκεια πρώτον. Στόχος αυτής της επιστολής ήταν για να έχει στα χέρια του ο ΠτΔ ενημέρωση για το έργο που επιτελέσαμε και να γνωρίζει ο νέος υπουργός τι κάναμε, τι πρόκειται να ολοκληρώσουμε το 2024, στη βάση του προγράμματος

Η παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Δικαιοσύνης

*Την απερχόμενη υπουργό Άννα Προκοπίου, αποχαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Λούης Παναγή. «Η κα. Κουκκίδη-Προκοπίου προώθησε την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας. Καθώς και τον σχεδιασμό σύγχρονης διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού. Για πρώτη φορά έχει αναληφθεί μια οριζόντια και ολιστική προσέγγιση για αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους. Η υπογραφή ενός μνημονίου συναντίληψης με όλους τους φορείς. Η κατάθεση σχετικού Νομοσχεδίου καταδεικνύουν την πολιτική βούληση που επέδειξε η απερχόμενη υπουργός. Η κα. Προκοπίου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην εντατικοποίηση των ενεργειών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Επί των ημερών της η ΥΑΜ ανέβασε τον αριθμό επιστροφών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγή.

«Αφουγκραζόμενη ένα διαχρονικό αίτημα προχώρησε με την επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας. Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά της για την πυρασφάλεια, τόσο με την επέκταση του θεσμού του παρατηρητή της Γειτονιάς, σε παρατηρητή Πυρασφάλειας, όσο και με τα συστήματα παθητικής ή ενεργητικής πυροπροστασίας. Προωθήθηκε επίσης η έναρξη του σχεδιασμού υλοποίησης και επιτήρησης και άλλων τεχνολογιών για σκοπούς πρόληψης πυρκαγιών και αντιμετώπισης κρίσεων».

Άννα Προκοπίου: Νιώθω άνετα με τη συνείδηση μου γιατί επιτέλεσα το έργο που που ανατέθηκε με όλες μου τις δυνάμεις. Λύθηκαν ζητήματα που εκκρεμούσαν και προωθήθηκαν άλλα τόσα νέα. Αυτό με καθιστά περήφανη γιατί σε σχέση με το πενταετές πρόγραμμα καταφέραμε να υλοποιήσουμε ή να υλοποιήσουμε στο 2024, το 70% των θεμάτων. Επτά από τις οκτώ προτάσεις για την ισότητα των φύλων, τρεις από τις πέντε για τη βία κατά των γυναικών, τρεις από τις τέσσερις δράσεις για τον πυλώνα ανασύνταξης της Αστυνομίας, επίσης ενισχύσαμε τις διμερείς σχέσεις, όπως προνοούσε το πρόγραμμα διακυβέρνησης, και προχωρήσαμε με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και τον ψηφιακό ανασχηματισμό.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου. Την αμέριστη συμπαράσταση τους. Να τους ευχαριστήσω για την αποτελεσματικότητα, την αφοσίωση και το ήθος. Επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω, τον Λούη Παναγή, τον Αρχηγό της Αστυνομίας φίλο Στέλιο Παπαθεοδώρου, τον κ. Λογγίνο, τον κ. Καπνουλλά. Τους φυσικούς εταίρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τους οποίους είχα άριστη σχέση. Τον πρόεδρο του Ανωτάτου, τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και τον Παγκύπριο

Κρίθηκε πως ήταν καλό να αποχωρήσω με τον παρόν ανασχηματισμό. Παραμένω στη διάθεση του νέου υπουργού για κάθε βοήθεια ή άποψη. Ταυτόχρονα παραμένω ενεργός πολίτης», είπε η κα. Προκοπίου.

Μάριος Χαρτσιώτης: Δεν έχω ετοιμάσει ομιλία και δεν έχω να πω και πολλά πράγματα. Δεν είναι ορθό σήμερα. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον ΠΡόεδρο της Δημοκρατίας. Απαντώ ότι θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις, να φανώ αντάξιος του διορισμού, και πάνω από όλα αντάξιος στην κοινωνία και τον πολίτη. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην κα. Προκοπίου. Από τις πρώτες μου δηλώσεις, είχα εξάρει τις ενέργειες της για τον τομέα της Δικαιοσύνης. Η απερχόμενη υπουργός, πράγματι έχει προσφέρει σημαντικό έργο.

Είμαι βέβαιος ότι με τη συμπαράσταση των εμπλεκομένων φορέων, είτε είναι η Αστυνομία, οι Φυλακές, τα Δικαστήρια, η Πυροσβεστική, πάνω από όλα η δική σας συνεισφορά θα με βοηθήσει να υλοποιήσουμε το προεκλογικό πρόγραμμα της παρούσας Κυβέρνησης. Το λακωνίζεις εστί φιλοσοφείν. Ευχαριστώ την κα. Προκοπίου, για το σημαντικότητα έργο. Προσβλέπω στη συμπαράσταση και βοήθεια όλων σας και θέλω να υποσχεθούμε στον τελευταίο Κύπριο πολίτη, που σήμερα ανησυχεί για την ασφάλεια του κ. Αρχηγέ, ότι θα κάνουμε το άπαν των δυνάμεων του για να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας. Για τις φυλακές, θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να έχουμε σύγχρονες φυλακές με σωφρονιστικά αποτελέσματα.

Η παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Γεωργίας

*Για τις 11 και 30 είναι προγραμματισμένη η παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Γεωργίας, όπου ο Πέτρος Ξενοφώντος, θα παραδώσει στην Μαρία Παναγιώτου το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου.

*Τον απερχόμενο υπουργό αποχαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου. «Μπορεί να είναι μόνο δέκα μήνες η θητεία του Υπουργείου, όμως για εμάς ήταν δύο χρόνια. Γιατί για μας η μέρα ξεκινούσε το πρωί και ολοκληρωνόταν τα ξημερώματα. Διαχειριστήκαμε τα θέματα των πυρκαγιών, τις αγωνίες, τα ασφαλτικά το θέμα του χαλουμιού. Σε αποχαιρετούμε σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε τα καλύτερα».

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΔ έχουμε υπουργό Γεωργίας γυναίκα. Αυτό από μ΄νο του δημιουργεί πολλές προσδοκίες. Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον. Η διαδρομή σας, επιβεβαιώνουν ότι θα εργαστούμε για υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

*Πέτρος Ξενοφώντος: Ευχαριστώ τον Γενικό Διευθυντή. Αυτό το Υπουργείο είναι τεράστιο. Δέκα τμήματα, πολλά θέματα. Κυρία υπουργέ, θέλω μέσα από τα βάθυ της ψυχής μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου με τους Γενικούς Διευθυντές, το προσωπικό, τους διευθυντές και τα τμήματα για την προθυμία και επαγγελματικότητά σας. Στη δεκάμηνη παραμονή μου συνάντησα εξαιρετικούς συνεργάτες. Έμαθα πάρα πολλά, συνεργάστηκα μαζί σας άοκνα για να επιλύσουμε δύσκολα θέματα. Υπηρέτησα τον τόπο από διάφορες θέσεις και σαν υπουργός, εργάστηκα με ζήλο, εντιμότητα, αφοσίωση, βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό μου, για να επιλύσω ζητήματα.

Θέλω να σταθώ σε σημαντικά θέματα που αγγίξαμε. Για το χαλλούμι έχω να πω πως χαιρετίζω την αποφασιστικότητα όλων των φορέων. Αυτό που έχω πει είναι ότι πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί το ΠΟΠ χαλλούμι, αποτελεί ασπίδα. Για τον Ακάμα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ξεκίνησε τον Οκτώβριο με δεκατετράμηνο συμβόλαιο. Βρήκαμε προβλήματα, και διορίσαμε τους καθηγητές του Μετσοβίου και εντός του μήνα θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους. Έχουμε εγκρίνει τα μέτρα στήριξης των κοινοτήτων και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Θέλω να ευχαριστήσω τον ΠτΔ που μου έσωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω ως υπουργός.

*Μαρία Παναγιώτου: Αγαπητέ κ. Ξενοφώντος αγαπητοί διευθυντές και αγαπητοί συνεργάτες, είναι μεγάλη τιμή για εμένα και συγκίνηση να παραλαμβάνω το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Γεωργίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠτΔ και να διαβεβαιώσω ότι αναλαμβάνω με πλήρη συναίσθηση της εύθυνης. Παραλαμβάνω από τον κ. Ξενοφώντος. Θα ήταν παράλειψη μου να μην σε ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε. Ευχαριστώ και την κα. Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη για τις κοινές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε.

Η παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Άμυνας

*Ξεκίνησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Άμυνας, με τον νέο υπουργό να δέχεται χαιρετισμό, από άγημα της ΕΦ, με τα τρία όπλα και τους στρατιωτικούς ακόλουθους της Εθνικής Φρουράς, υπό τους ήχους της μπάντας της φιλαρμονικής του Στρατού.

*Ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Γιωργάλλας, έχει σύντομη συνάντηση με τον διάδοχο του, Βασίλη Πάλμα στο γραφείο του, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι δηλώσεις τους στα μέσα, στον δεύτερο του Υπουργείου Άμυνας.

*Τον υπουργό αποχαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά. «Εκπροσωπώντας το προσωπικό του ΥΠΑΜ σας διαβεβαιώ ότι θα σας θυμόμαστε με τις θετικότερες αναμνήσεις. Θα σας θυμόμαστε για τη συνέπεια, το ήθος, την ευθύτητα και το καλοπροαίρετο του χαρακτήρα σας. Σας αποχαιρετούμε με μεγάλο σεβασμό και με ειλικρινείς εύχες για υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία», είπε ο κ. Λουκά απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο υπουργό.

*Απευθυνόμενος προς τον νέο υπουργό Βασίλη Πάλμα ανέφερε πως, «αναλάβατε σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις. Η στρατηγικοί μας στόχοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της ΕΦ, εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, υπό το πλέγμα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή καθώς επίσης και των τριμερών και πολυμερών συνεργασιών, στήριξη του τοπικού οικοσυστήματος για νέα αμυντική τεχνολογία, σταδιακή μετεξέλιξη της ΕΦ σε σύγχρονο, ευέλικτο, ημιεπαγγελματικό στρατό και ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της διοικητικής μέριμνας. Στην προσπάθεια σας αυτή, σας διαβεβαιώνω πως το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου θα σας στηρίξει με συνέπεια.

*Μιχάλης Γιωργάλλας: Φίλε Βασίλη σε καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Άμυνας. Σε αυτή τη σεμνή τελετή, παραδίδω το χαρτοφυλάκιο στον νέο υπουργό, τον φίλο μου Βασίλη Πάλμα, μετά την απόφαση του ΠτΔ για αλλαγές. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω ξανά και ειλικρινά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που με τίμησε και με εμπιστεύτηκε, σε ένα από τα πιο σημαντικά Υπουργεία της χώρας μας. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω που εμπιστεύθηκε και υποστήριξε τις αποφάσεις μου, χωρίς παρεμβάσεις. Παρά το σύντομο της θητείας μου και το ξαφνικό της αντικατάστασής μου δηλώνω περήφανα ότι αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς.

54

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα μου είχα κι έχω επίγνωση της ευθύνης. Καθόλη τη διάρκεια της περιόδου, τήρησα πιστά αυτά που μου επέβαλλαν η συνείδηση, οι αρχές και οι αξίες μου. Μοναδική μου επιδίωξη να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις του διορισμού μου. Μαζί με τους συνεργάτες μου θέσαμε ως ύψιστο στόχο, τη αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων και της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ. Ψύχραιμα και με σοβαρότητα, εργαστήκαμε σε πλήρη συνεννόηση με τον ΠτΔ και την ηγεσία της ΕΦ.

Νιώθω βαθιά περήφανος και ευγνώμων για το έργο που επιτελέστηκε. Αποχωρώντας είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου ότι επιτέλεσα στο ακέραιο το καθήκον μου. Παραδίδω σίγουρος, ότι ο Βασίλης Πάλμας θα Εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία. Ευθέως και ειλικρινώς και εντίμως σας διαβεβαιώνων ότι θα έχετε τη προσωπική μου στήριξη και βοήθεια.

*Βασίλης Πάλμας: Οφείλω να ομολογήσω ότι με ανάμεικτα συναισθήματα παραλαμβάνω το ΥΠΑΜ σήμερα. Από τη μια αποτελεί για εμένα ύψιστη τιμή κι από την άλλη διαδέχομαι έναν άξιο πολιτικό, έναν άξιο υπουργό, έναν άνθρωπο που κανένας δεν μπορεί να του προσάψει τίποτα όσον αφορά την καθαρότητα του όσο αφορά τις πολιτικές του θέσεις όσο και στη ζωή του.

Το ΥΠΑΜ είναι επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της εδαφικής ακαιρεότητας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Θέλω να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου στον ΠτΔ που με τίμησε για την επιλογή του. Τον διαβεβαίωσα προσωπικά, τον διαβεβαιώνω και δημόσια ότι θα καταβάλω κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου για επίτευξη των στόχων του προγράμματος διακυβέρνησης του.

Θα επιδιώξω να ενημερωθώ τάχιστα για τα ζητήματα που απασχολούν και μαζί με την ηγεσία της ΕΦ να λάβουμε τις ορθότερες των αποφάσεων. Σε αυτό τον αγώνα ουδείς περισσεύει. Αναμένω από τον καθένα να εργαστούμε από κοινού. Στον αγώνα που διεξάγουμε για το Κυπριακό, απαρασάλευτο συμπαραστάτη αποτελεί η Ελλάδα, που μας ενώνουν κοινές αξίες. Θα επιδιώξω να συνομιλήσω με τον Έλληνα ομόλογό μου για να συζητήσουμε τις προσπάθειες επίτευξης των κοινών στόχων.

Παραλαμβάνοντας το ΥΠΑΜ από εσένα, θέλω να σε ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας για όλα όσα πρόσφερες. Γνωρίζοντας σε και προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι πάντοτε θα απαντάς θετικά στα καλέσματα και θα δίνεις το παρόν σου για να μας συμβουλεύσεις. Θέλω να σου ευχηθώ να είσαι πάντα υγιείς, να έχεις προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

*Ερώτηση για Δένεια προς τον κ. Πάλμα

Παρόλο που η παρούσα συνάντηση είναι τελετουργικού χαρακτήρα, θα μπορούσα να πω πως δεν είναι άγνωστο αυτό το περιστατικό, όπως και άλλα. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Είναι γνωστός ο τρόπος που προσεγγίζουν οι κατοχικές δυνάμεις.

*Ερώτηση στον Μιχάλη Γιωργάλλα για την απομάκρυνσή του

Ο κ. Γιωργάλλας, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, υποδεικνύοντας πως οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραμένουν άριστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
«Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού»
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο