Έσπασε το μοτίβο ευθυνών σε Αστυνομία και Δικαιοσύνης-Τι δείχνει η ιστορία με παυθέντες και παραιτηθέντες

«Ένας υπουργός, ιδιαίτερα αυτοί που είναι σε νευραλγικές θέσεις, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών… Μετά από ένα συμβάν, δεν είναι ποτέ οι ίδιοι. Για παράδειγμα, είχαμε την περίπτωση του Ιωνά Νικολάου, μετά τις αποκαλύψεις για τον serial kiler. Είχαμε τον Κύπρο Χρυσοστομίδη μετά την ιστορία με τον Κίτα. Την κ. Κουκκίδου μετά την Χλώρακα. Άρα, δεν είναι θέμα πολλές φορές επάρκειας ή αν θέλετε ικανότητας, είτε το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς την πολιτική. Είναι θέματα που δημιουργούνται από τα γεγονότα», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Άλφα, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως, «η εικόνα που έχουμε ή αντίληψη που έχουμε για ένα πολιτικό, ή η πολιτική του μοίρα, πολλές φορές, καθορίζεται από γεγονότα, από εξωγενής παράγοντες».

Αναμφίβολα, πέραν των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Αστυνομία, η οποία πολλές φορές βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων για μια σειρά από λόγους, αλλά και οι Κεντρικές Φυλακές, οι οποίοι όσοι γνωρίζουν πράγματα θα σου αναφέρουν πως η κατάσταση σιγοβράζει και προκύπτουν σοβαρά θέματα, ανεξαρτήτως από αυτό που επιχειρούσε να βγει προς τα έξω από την υπουργό Δικαιοσύνης, αυτό που στιγμάτισε περισσότερο το όνομα της Άννας Προκοπίου, είναι το φιάσκο που εκτυλίχθηκε σε Χλώρακα και Λεμεσό.

Για την ιστορία, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ενώ υπήρχαν πληροφορίες και η κατάσταση μύριζε μπαρούτι, κουκουλοφόροι κατάφεραν να μετατρέψουν την Χλώρακα σε πεδίο μάχης, αφήνοντας την Αστυνομία σε ρόλο θεατή. Ενώ η αδράνεια των Αρχών ήταν πέρα για πέρα φανερή και αποτελούσε παραδεκτό γεγονός ακόμα και από τα ίδια τα μέλη της, η Άννα Προκοπίου, αντί να προβεί σε αυστηρές υποδείξεις στον Αρχηγό, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη και να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα, έστησε ασπίδα προστασίας, μπαίνοντας σε ρόλο συνήγορου υπεράσπισης. Ακολούθησαν νέα επεισόδια, ενώ μεγάλος ντόρος και έντονες επικρίσεις έφερε η απόφαση της υπουργού Δικαιοσύνης, να προβεί μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας, σε διαβουλεύσεις με το Σύρο, που λίγο νωρίτερα απειλούσε να γυρίσει την Πάφο ανάποδα. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε πως εναντίον του εκκρεμούσαν και άλλα εντάλματα σύλληψης. Αποτέλεσμα της ανοχής λαθών και της αδράνειας, να ακολουθήσουν νέα επεισόδια στη Λεμεσό, που επίσης υπήρχαν πληροφορίες, με κουκουλοφόρους να σπάζουν ότι έβρισκαν μπροστά τους και να τραυματίζουν πολίτες, αποδεικνύοντας τα τρύπια μέτρα της Αστυνομίας, η οποία στήθηκε στον τοίχο.

Ακολούθησε η σύσκεψη στο Προεδρικό, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αδειάζει την Άννα Προκοπίου και τον Στέλιο Παπαθεοδώρου μπροστά στα ΜΜΕ, λέγοντας τους πως αδυνατούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτούς του κράτους. Την ώρα που φημολογείτο πως ενδεχομένως να παύσει τον Αρχηγό και να οδηγήσει σε αντικατάσταση την Άννας Προκοπίου, πολλοί ανέμεναν πως και οι δύο θα υπέβαλλαν την παραίτηση τους μετά το δημόσιο ξέσπασμα του Προέδρου. Την ίδια περίοδο, είχε διαρρεύσει και από το Προεδρικό πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έψαχνε τον διάδοχο του Στέλιου Παπαθεοδώρου, πράγμα το οποίο δεν κατέστη δυνατόν και ως εκ τούτου παρέμεινε στη θέση του.

Οι πληροφορίες που ήθελαν την υπουργό Δικαιοσύνης να αντικαθίσταται στον πρώτο ανασχηματισμό, επιβεβαιώθηκαν. Πέραν των άλλων, αυτό που στοίχησε στην Άννα Προκοπίου, ήταν τα γεγονότα σε Χλώρακα και Λεμεσό, τα οποία δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην Κυβέρνηση, την οποία έβαλαν σε ρόλο απολογητή και καλείτο να μαζέψει τα σπασμένα, τόσο της υπουργού όσο και του Αρχηγού Αστυνομίας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την Άννα Προκοπίου, σε σχέση με τα επεισόδια, θα έλεγε κανείς πως ξεκίνησε με την απόφαση της να μην κρατήσει αποστάσεις από την Αστυνομία. Αντιθέτως, ενώ εκ του αποτελέσματος διαφάνηκαν επιχειρησιακά λάθη, θέλησε να δικαιολογήσει τις ενέργειες της. Λειτούργησε ως συνήγορος υπεράσπισης, ενώ ως πολιτική προϊστάμενη θα έπρεπε να αναγνωρίσει τα λάθη, να συγκαλέσει σύσκεψη, να δει την επόμενη ημέρα και να προβεί σε αυστηρές υποδείξεις, για αποφυγή επανάληψης τέτοιων επεισοδίων. Επίσης, δεδομένου πως η ίδια πολλές φορές επανέλαβε πως είναι πολιτική προϊστάμενη και δεν έχει ανάμειξη στα επιχειρησιακά θέματα, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στις διαβουλεύσεις με τον Σύρο και δη, με ένα καταζητούμενο, που έπρεπε ήδη να βρισκόταν υπό σύλληψη. Ενδεχομένως και κανένας άλλος υπουργός, να μην βρέθηκε ποτέ σε αντίστοιχη θέση, αφού επρόκειτο καθαρά για επιχειρησιακό ζήτημα, εξού και η παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας.

Παραιτήθηκε ο Ιωνάς, παύφθηκε ο Αρχηγός

Από εκεί και πέρα, με βάση τις δηλώσεις του αναπληρωτή Κυβερνητικού εκπροσώπου, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι διαφαίνεται πως στην Άννα Προκοπίου, πληρώνει το κόστος και για τα γεγονότα της Χλώρακας και της Λεμεσού. Και εδώ είναι που προκύπτει και το ζήτημα με τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Κατά τον ουσιώδη χρόνο, εάν η Άννα Προκοπίου οδηγείτο σε παραίτηση ή εάν ο Πρόεδρος την αντικαθιστούσε, τότε αυτόματα θα έπρεπε να παυθεί και ο Αρχηγός Αστυνομίας. Και αυτό διότι, δεν θα μπορούσε να αποδοθούν ευθύνες στον πολιτικό προϊστάμενο και όχι στον Αρχηγό, αφού επρόκειτο κατά κύριο λόγο για επιχειρησιακά λάθη. Εάν όμως ο Πρόεδρος αντικαθιστούσε τον Αρχηγό, δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να αντικατασταθεί και η υπουργός Δικαιοσύνης, από τη στιγμή που η ίδια δεν υπέβαλε την παραίτηση της, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις.

Σήμερα όμως, βλέπουμε την Άννα Προκοπίου, πέραν των άλλων, να πληρώνει τα σπασμένα των επεισοδίων, ωστόσο παραμένει στη θέση του ο Αρχηγός, που ήταν ο άμεσα εμπλεκόμενος σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά λάθη, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί και παράδοξο, σε σχέση με την ιστορία.

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, που παραιτήθηκε στη σκιά των αποκαλύψεων των δολοφονιών του κατά συρροή δολοφόνου. Μια παραίτηση που ήρθε, όχι γιατί είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην διερεύνηση των υποθέσεων, αλλά καθαρά για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Κάτι, που αποτελεί παραδεκτό γεγονός από όλους, ακόμα και από τους πολέμιους του, αφού ο πρώτος που έπρεπε να είχε υποβάλει την παραίτηση τους, ήταν ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, πράγμα το οποίο δεν έπραξε.

Πράγμα το οποίο δεν έπραξε, ωστόσο η παραίτηση του Ιωνά Νικολάου, ήταν μονόδρομος για την παύση του Αρχηγού Αστυνομίας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε ο πολιτικός προϊστάμενος να αναλαμβάνει για λόγους ευθιξίας ευθύνη που δεν του αναλογεί, αλλά να παραμένει στη θέση του ο Αρχηγός Aστυνομίας, ο οποίος, όπως υπέδειξε τότε ο Πρόεδρος: «Ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του σώματος που ηγείται, σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφισταμένων του».

Παραιτήθηκε Χρυσοστομίδης, ακολούθησε Παπακώστας

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, στην περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κύπρου Χρυσοστομίδη, στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτή ομοιάζει – ως προς τις αποχωρήσεις - με την περίπτωση του Ιωνά Νικολάου, όχι όμως με της Άννας Προκοπίου.

Και αυτό διότι, στη σκιά της απόδρασης του Αλ Καπόνε αλλά και των όσων αποκαλύφθηκαν για την χλιδάτη ζωή που έκανε κατά την κράτηση του στο νοσοκομείο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, υπέβαλε πρώτος την παραίτηση του για λόγους πολιτικής ευθιξίας, όπως είχε αναφέρει. Μάλιστα, μετά την απόδραση, έθεσε στον Πρόεδρο Χριστόφια την παραίτηση του, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή, για να επανέλθει μετά από μερικές ημέρες, επιμένοντας πως θα πρέπει να αποχωρήσει. Στην δήλωση μετά την παραίτηση του, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, είχε αναφέρει πως «το θέμα δεν τελειώνει εδώ και ότι χρειάζεται ο διορισμός ανακριτών και πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης».

Περίπου έξι μήνες αργότερα και αφότου είχε παραδοθεί το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι εισηγούνταν την ποινική δίωξη του Διευθυντή των Φυλακών, Μιχάλη Χατζηδημητρίου, αξιωματικών αλλά και του Αρχηγού Αστυνομίας, ο Ιάκωβος Παπακώστας υπέβαλε την παραίτηση του, προκειμένου όπως είπε, «να διευκολύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση στον παρά πέρα χειρισμό της υπόθεσης».

Συνεπώς, εάν η Άννα Προκοπίου πλήρωσε μεταξύ άλλων και το τίμημα για τα επεισόδια στην Χλώρακα και τη Λεμεσό, τότε εύλογα προκύπτουν ερωτήματα σε ότι αφορά τον Αρχηγό. Με απλά λόγια, η υπουργός Δικαιοσύνης, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε διάφορες άλλες, ενδεχομένως λόγο άγνοιας ή απειρίας σε θέματα που αφορούν την Αστυνομία, ή ακόμα και λόγων λανθασμένων συμβουλών που έλαβε, υιοθέτησε το αφήγημα της Αστυνομίας, υψώνοντας τοίχο προστασίας, δικαιολογώντας μάλιστα οφθαλμοφανής λάθη, πληρώνοντας στο τέλος της ημέρας και για τα λάθη των άλλων, αυτών δηλαδή που δικαιολογούσε, οι οποίοι όμως βγήκαν αλώβητοι. Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός, πως σε ότι αφορά τα επεισόδια στις δύο Επαρχίες, δεν αποδόθηκαν ευθύνες με οποιονδήποτε τρόπο, για όσους έφεραν την ευθύνη για τα επιχειρησιακά λάθη που οδήγησαν σε απόλυτο χάος.

Ωστόσο, πέραν των επεισοδίων, στο ζύγι του Προέδρου που προχώρησε σε ανασχηματισμό, μπήκαν όλα τα δεδομένα και οι καταστάσεις, ακόμα και αυτές που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάτι που αφορά όλους τους υπουργούς, εξού και ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπέδειξε πως ο αξιολογούνται στη βάση κριτηρίων που θέτει ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για το πρόγραμμα διακυβέρνησης του.

Δειτε Επισης

Περιπλέκεται το κουβάρι-Στο κάδρο συμφωνία Ταμασού και Πάφου Γεώργιου πριν την ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου
Από ασυνεννοησία τους «ξέφυγε» παράνομος αλλοδαπός στην Αγία Νάπα
Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε οικία 58χρονου-Εντοπίστηκαν έξι φυτά κάνναβης (pics)
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Διαφωνία μεταξύ συγκατοίκων πίσω από τη συμπλοκή στη Λήδρας-Εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Στο νοσοκομείο μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στο Στρόβολο
Εμπλέκονται σε 14 υποθέσεις με λεία 600,000 ευρώ οι δύο που συνελήφθησαν για κλοπές και διαρρήξεις
Στα ίδια επίπεδα με το 2023 οι αιτήσεις ασύλου το Φεβρουάριο στην Κύπρο-Αύξηση στην ΕΕ