Σε κρίση τα κόμματα-Απουσία προοπτικής και περιφρόνηση προβλημάτων των πολιτών

Αρκετές συζητήσεις, πονοκεφάλους και δυσφορία, προκάλεσε μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση που παρουσίασε ο REPORTER αυτή την εβδομάδα, η οποία μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει, αυτό που εδώ και καιρό υπήρχε ως εκτίμηση για τη συνολική και συνάμα προβληματική εικόνα των κομμάτων.

Χαμηλά ποσοστά για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, που μένει πίσω από το ΑΚΕΛ, αδυναμία του ΑΚΕΛ να κεφαλαιοποιήσει την κατάσταση, πτώση των ποσοστών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι το ζουμί από το πρώτο πολιτικό βαρόμετρου του νέου κύκλου δημοσκοπήσεων που θα διεξάγει η IMR. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, προκύπτουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα, που ανεξάρτητα από τα δεδομένα του κάθε κόμματος ξεχωριστά, θα πρέπει να απασχολήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ανακάτεμα της τράπουλας, οι κραδασμοί της συμπολίτευσης και η αξιολόγηση της αντιπολίτευσης

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το πρώτο και πλέον σημαντικό, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες σε ολόκληρο το σύστημα, ότι δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, τις πληθωριστικές τάσεις και γενικότερα με την οικονομία, για αυτό και θέτουν το πρόβλημα ως το πλέον σημαντικό που τους απασχολεί. Η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών, πιέζεται αφόρητα, ενδεχομένως και πιο πολύ από ότι πριν δέκα χρόνια, για να βγάλει το μήνα. Αυξήσεις στους λογαριασμούς, αυξήσεις στα επιτόκια, αυξήσεις στα καύσιμα και στα ράφια των υπεραγορών, σε συνδυασμό με τους στάσιμους μισθούς, δημιουργούν μια αδιέξοδη κατάσταση.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις, που βλέπουν καθημερινά τα έξοδα και τις υποχρεώσεις να αυξάνονται και τους πελάτες να είναι πολύ πιο προσεχτικοί και επιλεκτικοί στις αγορές τους. Τα κόμματα και η Κυβέρνηση, περιορίζονται μέχρι στιγμής σε φιλογογικές συζητήσεις και αντεγκλήσεις άνευ ουσίας, χωρίς να εστιάζουν στην ουσία των προκλήσεων και στην εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδιασμών που θα λειτουργήσουν υπέρ του πολίτη.

Την ίδια ώρα το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, δεν είναι άλλο από το Μεταναστευτικό. Στον απόηχο όσων συνέβησαν στη Χλώρακα, το Μεταναστευτικό συνεχίζει να απασχολεί τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες τους καθημερινά, στις γειτονιές και τα σχολεία. Για αυτό το θέμα, αναμφίβολα έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, ωστόσο η έκταση και οι κίνδυνοι, είναι τέτοια που χρειάζονται να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Άλλωστε ακόμα και στην πρόσφατη ομιλία του στην ΟΕΒ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε πως το 7% του πληθυσμού είναι ξένοι και αναγνώρισε πως θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, μέσα στα πλαίσια πάντα, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δεσμευτικών αποφάσεων της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το βαρόμετρο των πολιτών για τα καυτά ζητήματα-Ποιος κρατά την πιο σωστή στάση

Δεν έχουν προοπτική

Την πολύ άσχημη φάση που περνά το κυπριακό πολιτικό σύστημα, επιβεβαιώνουν οι απαντήσεις της δημοσκόπησης στο ερώτημα, «ποιο κόμμα έχει μέλλον και προοπτική». Πρώτον, το γεγονός ότι η πιο δημοφιλής απάντηση, είναι «κανένα» και δεύτερον ότι τα πέντε από τα επτά κόμματα στη Βουλή, λαμβάνουν κάτω από 13%, αποτελεί άλλη μια τεράστια ήττα, των κομματικών ηγεσιών, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τον βασικότερο λόγο για τον οποίο βρίσκονται στις καρέκλες τους.

Αδυνατούν να εμπνεύσουν, να οραματιστούν και να εκπέμψουν εμπιστοσύνη στους πολίτες, που ψάχνουν να πιαστούν από κάπου και συνήθως σε αυτή τους την προσπάθεια, όταν τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να τους βοηθήσουν, στρέφονται προς άλλες επιλογές. Τα ίδια συμπεράσματα άλλωστε προκύπτουν και από το ερώτημα για το ποιος μπορεί να Κυβερνήσει καλύτερα όπου ένας στους τρεις ερωτηθέντες πάλι απάντησε «κανένας».

Άλλωστε, πώς να ήταν διαφορετική η απάντηση, όταν ακόμα συζητούμε για τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες που πήραν παράνομα τα κόμματα και αρνούνται να τις επιστρέψουν το κράτος. Την ίδια ώρα που οι πολίτες μετρούν τα ρέστα τους για να βγάλουν τον μήνα και τα κόμματα δεν επιστρέφουν αυτά που χρωστούν, διερωτάται κανείς, πως αυτοί, οι ίδιοι άνθρωποι, θα ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτο κόμμα ο «Κανένας» για να κυβερνήσει, παίρνουν απροβίβαστο τα κόμματα

ΔΗΣΥ για την οικονομία, ΑΚΕΛ για την κοινωνία, ΕΛΑΜ για μεταναστευτικό

Η αλλοπρόσαλλη εικόνα που παρουσιάζουν σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων τα κόμματα, αντικατοπτρίζει, σε μεγάλο βαθμό και την εικόνα της ίδιας της κοινωνίας, η οποία αφενός απογαλακτίζεται από τα κόμματα, αφετέρου προσεγγίζει πολλά ζητήματα μονοδιάστατα και περιορίζεται στις εντυπώσεις.

Αυτό προκύπτει κι από τις απαντήσεις για το ποιο κόμμα μπορεί να χειριστεί καλύτερα συγκεκριμένα θέματα. Για παράδειγμα για την οικονομία, η πλειοψηφία απάντησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, έχοντας ενδεχομένως στο πίσω μέρος του μυαλού τους, τι συνέβη την πενταετία 2—8-2013 και τι ακολούθησε με τον Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα στα κοινωνικά ζητήματα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε το ΑΚΕΛ, ενώ για το Μεταναστευτικό το ΕΛΑΜ.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό αναδεικνύει τη μονοδιάστατη προσέγγιση μιας σειράς ζητημάτων από τα κόμματα, που αδυνατούν, να καλύψουν στο σύνολο τους τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας και περιορίζονται εκεί που θεωρούν ότι υπερτερούν των αντιπάλων τους. Έτσι επιτυγχάνουν να συσπειρώνουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους, που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες, διατηρώντας την ίδια ώρα, τις όποιες ιδεοληψίες ή άκαιρες θέσεις τους για άλλα ζητήματα.

Ευρύτερα τα κόμματα δείχνουν μια δυσκολία για να τολμήσουν, να παράξουν πολιτική, να πάνε ενδεχομένως και κόντρα στα προφανή που ίσως η κοινωνία ζητά, και να χαράξουν νέους δρόμους, νέες επιλογές, κόντρα σε παγιωμένες και καθεστηκυίες απόψεις.

Στο σύνολο της, αυτή η πρώτη δημοσκόπηση του REPORTER, αποτελεί ένα καμπανάκι για τα κόμματα, όχι μόνο για τα προφανή, δηλαδή τα ποσοστά τους και την άποψη των πολιτών για τους αρχηγούς, αλλά κυρίως για τις προτεραιότητες τους, τις πολιτικές τους, τις αποφάσεις τους και ευρύτερα του τρόπου που πολιτεύονται. Και οι Ευρωεκλογές που ανέκαθεν ήταν οι πιο χαλαρές εκλογές, προσφέρονται για να τολμήσουν και να αναζητήσουν νέους δρόμους, που θα τους βγάλουν από τον βάλτο των τελευταίων ετών.

Δημοσκόπηση REPORTER: Ανατροπές και ανακατατάξεις στον κομματικό χάρτη-Πρωτιά για ΑΚΕΛ, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ

Πρώτο κόμμα ο «Κανένας» για να κυβερνήσει, παίρνουν απροβίβαστο τα κόμματα

Το βαρόμετρο των πολιτών για τα καυτά ζητήματα-Ποιος κρατά την πιο σωστή στάση

Comme ci comme ça συμπολίτευση και αντιπολίτευση στα μάτια των πολιτών

Δειτε Επισης

Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν