Δημοσκόπηση REPORTER: Ανατροπές και ανακατατάξεις στον κομματικό χάρτη-Πρωτιά για ΑΚΕΛ, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ

Η μετατόπιση ψηφοφόρων και οι δομικές αλλαγές που συντελούνται στον κομματικό χάρτη είναι τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από τη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, αφού πρώτον καταγράφονται ανακατατάξεις στη σειρά των κομμάτων, δεύτερον αξιοσημείωτη αύξηση στα ποσοστά του ΕΛΑΜ και τρίτον σημαντική μείωση των ποσοστών των κομμάτων της συμπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Πρώτο κόμμα ο «Κανένας» για να κυβερνήσει, παίρνουν απροβίβαστο τα κόμματα

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης που παρουσιάζεται σήμερα, καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών για τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, το πολιτικό προσωπικό που εργάζεται σε αυτά, καθώς επίσης και οι δυναμικές των κομμάτων, εννέα μήνες, περίπου, πριν από τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.

Η εικόνα των πολιτών για τους αρχηγούς

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία καταγράφονται και στην κάρτα για την εικόνα των πολιτικών αρχηγών, όπου το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι πως η Αννίτα Δημητρίου συνεχίζει να διατηρεί τα ερείσματα και τα ποσοστά αποδοχής της, εντός του Συναγερμικού κόσμου, αλλά και ανάμεσα στην κοινωνία. Συγκεκριμένα η Αννίτα Δημητρίου διατηρεί την πιο θετική εικόνα από τους πολιτικούς αρχηγούς, με ποσοστό 66%, (σ.σ. σύνολο θετικών απαντήσεων) ενώ καταγράφει και το μικρότερο ποσοστό στις αρνητικές απαντήσεις (30%).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είναι δεύτερος στη σχετική λίστα με θετικές απαντήσεις από το 52% των ερωτηθέντων, και αρνητικές από το 40%. Εντός των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, οι θετικές απόψεις για τον Στέφανο Στεφάνου, φτάνουν στο 86%. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά του προέδρου των Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος τυγχάνει αποδοχής και θετικών απόψεων από τους μισούς συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, ενώ αρνητική εικόνα, έχει σχηματίσει το 35% των ερωτηθέντων.

ScreenHunter 1172

Επιπλέον, ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταγράφει μόλις 32% θετικές απαντήσεις για την εικόνα του και 63% αρνητικές, ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, θετική εικόνα για τον πρόεδρο του κόμματος, έχουν το 71% των ερωτηθέντων. Με αρνητικό πρόσημο είναι και οι απόψεις των πολιτών για τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, για τον οποίο έχουν θετική εικόνα το 35% των ερωτηθέντων και αρνητική το 59%. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ ή καλύτερα αυτούς που ψήφισαν το κόμμα στις βουλευτικές του 2021, θετική άποψη για τον Χρίστο Χρίστου, διατηρούν το 87% των ερωτηθέντων.

Την πιο αρνητική εικόνα ανάμεσα στους ερωτηθέντες έχουν οι πρόεδροι της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι θετικές απόψεις για τον Μάριο Καρογιάν, ανέρχονται στο 20% και οι αρνητικές φτάνουν το 73%, ενώ για τον Μαρίνο Σιζόπουλο οι θετικές απόψεις περιορίζονται στο 18% και οι αρνητικές αγγίζουν το 76%. Εξάλλου, ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο που προκύπτει, σύμφωνα με το οποίο, από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, μόλις ένας στους τέσσερις, περίπου, έχουν θετική άποψη για την εικόνα του προέδρου τους.

ScreenHunter 1173

Τα στελέχη και το μέλλον

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία σε σχέση με το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων, τα στελέχη δηλαδή και κατά πόσο αυτά ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πολιτών. Το 34% των ερωτηθέντων απάντησαν πως τα πιο ικανά στελέχη είναι αυτά του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ στη δεύτερη θέση των απαντήσεων, βρίσκεται με 17% το ΑΚΕΛ. Ακολούθως, το 7% των ερωτηθέντων θεωρύν πως τα πιο ικανά στελέχη βρίσκονται στο ΕΛΑΜ, το 5% στο ΔΗΚΟ, το 3% στους Οικολόγους και μόλις 1% απάντησαν στην ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ.

ScreenHunter 1174

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα έχει μέλλον και προοπτική;», το 24% των ερωτηθέντων απάντησαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΕΛΑΜ με 17%. Το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση των απαντήσεων και ακολουθούν το ΔΗΚΟ με 7%, οι Οικολόγοι με 5% και η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ με 1%.

ScreenHunter 1175

Πρόθεση ψήφου

Η πλέον ενδιαφέρουσα κάρτα κάθε δημοσκόπησης, έχει να κάνει με την πρόθεση ψήφου. Ειδικά στην προκειμένη περίπτωση, τα δεδομένα που προκύπτουν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ουσιαστικά στέλνουν και ένα προμήνυμα στο πολιτικό σύστημα για την αλλαγή του κομματικού χάρτη. Κι αυτό όχι επειδή το ΑΚΕΛ καταγράφει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά διότι, όπως προκύπτει, το ΕΛΑΜ ανεβάζει σημαντικά τα ποσοστά του.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, το ΕΛΑΜ ανεβάζει τα ποσοστά του, προσπερνώντας το Δημοκρατικό Κόμμα που είναι παραδοσιακά η τρίτη πολιτική δύναμη, και που, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, καταγράφει απώλειες, όπως φαίνεται να συμβαίνει και με τα άλλα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

Συγκεκριμένα στην πρώτη δημοσκόπηση του νέου κύκλου δημοσκοπήσεων του REPORTER και της IMR, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 20%μ με τον ΔΗΣΥ να ακολουθεί από κοντά με 18%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ΕΛΑΜ με 12%, αφήνοντας πίσω του το ΔΗΚΟ με πέντε ποσοστιαίες μονάδες (7%).

Ανακατατάξεις έχουμε και στο τέλος του πίνακα, αφού πέμπτο κόμμα είναι οι Οικολόγοι με 4%, ενώ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, συμπληρώνουν την επτάδα των κοινοβουλευτικών κομμάτων με 2% και 1%, αντίστοιχα.

ScreenHunter 1176

Οι συσπειρώσεις

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, για την περίοδο που διανύουμε, καταγράφουν το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ. Συγκεκριμένα η συσπείρωση του ΑΚΕΛ φτάνει το 77%, ενώ του ΕΛΑΜ αγγίζει το εντυπωσιακό 84%. Κάτι που αποδεικνύει ότι το ΕΛΑΜ, για μια σειρά από λόγους, που θα αναλυθούν τις επόμενες ημέρες στον REPORTER, διατηρεί την εκλογική δύναμη που κατέγραψε στις βουλευτικές του 2021 και που επιβεβαιώθηκε και στις Προεδρικές με την υποψηφιότητα του Προέδρου του και αντλεί σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων από τα υπόλοιπα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος διήλθε μια από τις σημαντικότερες κρίσεις στην ιστορία του το τελευταίο εξάμηνο και που φαίνεται πως δεν επουλώθηκαν πλήρως οι πληγές που προκλήθηκαν, καταγράφει συσπείρωση 58%. Τέλος η συσπείρωση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι μόλις στο 45%.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για τον REPORTER μεταξύ 18 και 22 Σεπτεμβρίου 2023 παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το δείγμα ήταν χίλιοι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου και η επιλογή έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/- 3.1 και ο βαθμός εμπιστοσύνης 95%.

ScreenHunter 1177

Το 39% του δείγματος προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από την επαρχία Λεμεσού, το 16% από την επαρχία Λάρνακας, το 10% από την επαρχία Πάφου και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου. Το 12% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65%.

ScreenHunter 1178

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος