Το βαρόμετρο των πολιτών για τα καυτά ζητήματα-Ποιος κρατά την πιο σωστή στάση

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αισθάνονται οι πολίτες ότι αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα καταγράφει το δεύτερο μέρος του πολιτικού βαρόμετρου του REPORTER και της IMR για τον Σεπτέμβριο, με το κομματικό μας σύστημα να δείχνει να μην ανταποκρίνεται επαρκώς στις προσδοκίες τους, καθώς για περίπου το ένα τέταρτο των Κυπρίων ο κανένας είναι που τηρεί την πιο ορθή στάση στα φλέγοντα ζητήματα του τόπου.

Με τις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και πολλών προϊόντων να βρίσκονται στα ύψη και τους μισθούς για μία μεγάλη μερίδα των Κυπρίων να βρίσκονται καθηλωμένοι, δεν αποτελεί έκπληξη το εύρημα πως τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα που αναφέρουν οι ερωτώμενοι είναι η Οικονομία και η Ακρίβεια. Ωστόσο έκπληξη ενδεχομένως να αποτελεί η αξιολόγηση που κάνουν της στάσης των πολιτικών δυνάμεων έναντι αυτών των προβλημάτων, η οποία αντανακλά τις ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη που καταγράφονται στην πρόθεση ψήφου, στο πρώτο μέρος της έρευνας και δείχνει πως τα περισσότερα κόμματα δεν αξιολογούνται ψηλά για τις προσεγγίσεις τους.

Χειρότερα τα πράγματα

Παρά την αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία του τόπου, στα μάτια των πολιτών τα πράγματα εξακολουθούν να πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση και μάλιστα η εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι χειρότερη από ό,τι προηγουμένως. Το 84% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και το 16% σε σωστή. Πρόκειται για μία αύξηση 5% των αρνητικών απαντήσεων, σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR πριν από ένα χρόνο.

ScreenHunter 1188

Πονάει η τσέπη των πολιτών

Η Οικονομία και η Ακρίβεια είναι μακράν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι σήμερα, κατά την άποψη των πολιτών. Το 68% των ερωτηθέντων κατατάσσουν την Οικονομία ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα, ενώ το 44% την αναφέρουν ως πρώτη τους επιλογή σε αυτή την ερώτηση. Παρομοίως, το 56% συγκαταλέγουν την Ακρίβεια στα σημαντικότερα προβλήματα, με το ένα τέταρτο να το αναφέρουν ως πρώτη επιλογή στην αυθόρμητη αναφορά.

Ως τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα οι πολίτες κατατάσσουν το μεταναστευτικό, σεποσοστό 34% στο σύνολο των απαντήσεων, ενώ για το 13% είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Παρά το γεγονός πως το Κυπριακό ήταν έντονα στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με το 26% να το θεωρούν ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τόπου αλλά μόλις 7% να το αναφέρουν ως πρώτη απάντηση. Διψήφιο ποσοστό συγκαταλέγουν τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη στα σημαντικότερα προβλήματα της Κύπρου, με 14% στο σύνολο των απαντήσεων, αν και μόνο το 4% το ανέφεραν πρώτο.

Τα υπόλοιπα προβλήματα που δηλώθηκαν ήταν σε μικρότερο βαθμό. Επί του συνόλου των απαντήσεων, το 7% αναφέρθηκαν στο στεγαστικό -ένα ζήτημα συναφές και με το ευρύτερο θέμα της Οικονομίας- αλλά ως πρώτη απάντηση το δήλωσαν 3%. Αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των απαντήσεων έλαβε και η Παιδεία, ενώ στις απαντήσεις συγκαταλέγονται και η Υγεία με 5% και η Εγκληματικότητα με 3%.

ScreenHunter 1187

ScreenHunter 1186

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που τηρούν τα κόμματα αναφορικά με αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, φαίνεται ότι μετατοπίζεται η άποψη των πολιτών αναλόγως θεματολογίας, ως προς το ποια πολιτική δύναμη τηρεί την πιο ορθή στάση. Ωστόσο, κοινή συνισταμένη στις τέσσερις κάρτες που ακολουθούν είναι το γεγονός πως περίπου το ένα τέταρτο των πολιτών θεωρούν πως κανένα κόμμα δεν έχει σωστή στάση.

Αναφορικά με το Κυπριακό, το 28% πιστεύουν ότι την πιο σωστή στάση την έχει το ΑΚΕΛ, ενώ ακολουθεί ο «Κανένας» με 25%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΔΗΣΥ με 18% και στην τέταρτη το ΕΛΑΜ με 11%, ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα, το 8% θεωρούν ότι τηρεί ορθότερη στάση στο Κυπριακό το ΔΗΚΟ, το 2% η ΕΔΕΚ και από 1% η ΔΗΠΑ και οι Οικολόγοι.

ScreenHunter 1185

Οικονομία

Αντίστροφη είναι η εικόνα για την Οικονομία, καθώς το 35% πιστεύουν ότι την πιο σωστή στάση κρατά ο ΔΗΣΥ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ακολουθεί ο «Κανένας» με 25%. Το ποσοστό του ΑΚΕΛ σε αυτή την ερώτηση είναι 17%, ενώ ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 9%. Το 5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι την ορθότερη θέση για την Οικονομία έχει το ΕΛΑΜ και ακολουθεί η ΕΔΕΚ με 2%, και η ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων με 1%.

ScreenHunter 1184

Κοινωνική πολιτική

Το ΑΚΕΛ θεωρείται το κόμμα που τηρεί την πιο σωστή στάση και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, με ποσοστό 34% και είναι η δεύτερη πρωτιά του. Σε αυτή την περίπτωση ο «Κανένας» είναι λίγο χαμηλότερος, στο 21%, αλλά παραμένει ενδεικτικός της απογοήτευσης μερίδας των πολιτών από την στάση του κομματικού συστήματος. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΔΗΣΥ με 17% και στην τέταρτη το ΕΛΑΜ με 10%, που και σε αυτή την ερώτηση βρίσκεται πιο πάνω από το ΔΗΚΟ, που ακολουθεί με 7%. Το 3% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι την πιο σωστή θέση στα θέματα κοινωνικής πολιτικής έχουν οι Οικολόγοι, που είναι και το πιο ψηλό τους ποσοστό, ενώ από 1% καταγράφουν η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ.

ScreenHunter 1183

Μεταναστευτικό

Πρωτιά καταγράφει το ΕΛΑΜ στο ζήτημα του μεταναστευτικού, που είναι και η πολιτική σημαία του εθνικιστικού κόμματος, με το ένα τρίτο των πολιτών (33%) να πιστεύουν ότι έχει την πιο ορθή στάση. Ακολουθεί, όπως και στις υπόλοιπες κάρτες, ο «Κανένας» με 25%. Σε ό,τι αφορά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 18%, ο ΔΗΣΥ στην τέταρτη με 12% και το ΔΗΚΟ στην πέμπτη με 5%. Τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα καταγράφουν ποσοστό μόλις 1%.

ScreenHunter 1182

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για τον REPORTER μεταξύ 18 και 22 Σεπτεμβρίου 2023 παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το δείγμα ήταν χίλιοι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου και η επιλογή έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/- 3.1 και ο βαθμός εμπιστοσύνης 95%.

ScreenHunter 1177

Το 39% του δείγματος προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από την επαρχία Λεμεσού, το 16% από την επαρχία Λάρνακας, το 10% από την επαρχία Πάφου και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου. Το 12% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65%.

ScreenHunter 1178

Δειτε Επισης

Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ