Δημοσκόπηση REPORTER: Comme ci comme ça συμπολίτευση και αντιπολίτευση στα μάτια των πολιτών

Ούτε την συμπολίτευση ούτε την αντιπολίτευση αξιολογούν ιδιαίτερα θετικά οι πολίτες, όπως προκύπτει στο δεύτερο μέρος του πολιτικού βαρόμετρου του REPORTER και της IMR. Ακόμη και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι των κομμάτων δείχνουν να μην είναι ικανοποιημένοι από τον ρόλο τους στη νέα κατάσταση πραγμάτων, που δημιουργήθηκε μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, αν και επιθυμούν την παραμονή των κομμάτων τους στην Κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ θα ήθελαν να δουν αλλαγές στη σχέση μεταξύ των τριών δυνάμεων και του Προεδρικού, ενώ, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της αντιπολίτευσης, τα δύο μεγαλύτερα της κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τους πολίτες με την στάση που τηρούν. Ο ΔΗΣΥ, μάλιστα, φαίνεται πως δεν καταφέρνει καν να πείσει τους πολίτες πως ασκεί όντως αντιπολίτευση.

«Απροβίβαστο» για ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την κατεύθυνση που πηγαίνουν τα πράγματα στην Κύπρο. Η δυσαρέσκεια αυτή δεν φαίνεται όμως να περιορίζεται στην δράση της Κυβέρνησης αλλά εκτείνεται και στα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επτά στους δέκα Κύπριους να μην είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους και την στάση που τηρούν.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΗΣΥ, μόλις το 24% αισθάνονται πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι, με το 32% να δηλώνουν λίγο ικανοποιημένοι και το 42% καθόλου. Η αρνητική αυτή στάση αντανακλάται και ανάμεσα στους ίδιους τους ψηφοφόρους της παράταξης, καθώς μόνο το 42% εξ’ αυτών δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι με την στάση που τηρεί ο ΔΗΣΥ.

Κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες καλύτερη είναι η εικόνα που υπάρχει για το ΑΚΕΛ, μια διαφορά που δεν θεωρείται αξιοσημείωτη από τη στιγμή που και το κόμμα της Αριστεράς αφήνει δυσαρεστημένους τους πολίτες. Πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν από τη στάση του το 8% και αρκετά το 20%, με το 70% να αναφέρουν πως είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι. Ωστόσο αισθητά καλύτερη είναι η εικόνα που έχει το κόμμα ανάμεσα στους δικούς του ψηφοφόρους, καθώς θετικές απαντήσεις έδωσαν το 58% όσων το ψήφισαν στις Βουλευτικές του 2021.

ScreenHunter 1193

Αντιπολίτευση το ΑΚΕΛ, όχι ο ΔΗΣΥ

Μπορεί ο ΔΗΣΥ να κατατάσσει τον εαυτό του στην υπεύθυνη αντιπολίτευση αλλά αυτή είναι μια στάση που υιοθετούν μόλις το 33% των ερωτηθέντων. Αντιθέτως, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες θεωρούν ότι η παράταξη δεν ασκεί αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, ενώ μόλις το 9% πιστεύουν ότι ο ΔΗΣΥ ασκεί σκληρή αντιπολίτευση.

Πολύ πιο ξεκάθαρος είναι, στα μάτια των πολιτών, ο αντιπολιτευτικός ρόλος του ΑΚΕΛ, αν και σε αυτή την περίπτωση το 29% των πολιτών θεωρούν ότι δεν ασκεί αντιπολίτευση. Ωστόσο, το 26% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κόμμα της Αριστεράς ασκεί σκληρή αντιπολίτευση, ενώ το 39%, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του ΔΗΣΥ που αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιο, θεωρούν ότι το ΑΚΕΛ ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση.

ScreenHunter 1192

Μοιρασμένες οι απόψεις για συνένωση

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα που επανέρχεται κατά καιρούς, για την προοπτική συνένωσης των κομμάτων του Κέντρου, οι απόψεις των πολιτών είναι μοιρασμένες, αν και είναι πολύ πιο θετικές οι απόψεις των ψηφοφόρων των ενδιαφερόμενων κομμάτων.

Σε μία περίοδο που το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, καθώς και τα τρία κόμματα υποστηρίζουν την Κυβέρνηση, το 27% των πολιτών βλέπουν θετικά την προοπτική συνένωσής τους και το 18% μάλλον θετικά. Την ίδια στιγμή, το 15% έχουν μάλλον αρνητική στάση και το 29% αρνητική. Το υπόλοιπο 12% δεν εκφράζουν άποψη σε αυτή την ερώτηση.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα ποσοστά που αφορούν το σύνολο, ανάμεσα στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Κέντρου η προοπτική της συνένωσης αντικρίζεται πολύ πιο θετικά. Ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της ιδέας εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ, σε ποσοστό 72%. Πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά σε ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, ωστόσο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των δύο δυνάμεων τάσσονται υπέρ. Θετικά βλέπουν την προοπτική σε ποσοστό 55% στην ΕΔΕΚ και 59% στη ΔΗΠΑ.

ScreenHunter 1191

Απογοητευμένοι από την συμπολίτευση

Αυτό που δεν βλέπουν θετικά οι οπαδοί του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ είναι τη συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και του κόμματός τους. Μάλιστα, μόλις το 16% χαρακτηρίζουν τη συνεργασία αυτή αποτελεσματική. Αντιθέτως, το 42% πιστεύουν ότι θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο στενή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον κρίνεται το εύρημα πως, την ίδια στιγμή, εξίσου μεγάλο ποσοστό πιστεύουν ότι θα έπρεπε να ασκείται περισσότερη κριτική εκεί και όπου πρέπει.

ScreenHunter 1190

Να μείνουν στην Κυβέρνηση

Παρά το γεγονός πως φαίνεται να διατηρούν τις διαφωνίες τους για τον τρόπο που τα κόμματά τους λειτουργούν ως συμπολίτευση, οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ δεν διαφωνούν με την ίδια τη συμμετοχή των τριών δυνάμεων στην Κυβέρνηση. Αντιθέτως, εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι το κόμμα τους θα πρέπει να παραμείνει στην συμπολίτευση, ενώ μόλις το 9% πιστεύουν ότι θα πρέπει να φύγει από την Κυβέρνηση.

ScreenHunter 1189

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για τον REPORTER μεταξύ 18 και 22 Σεπτεμβρίου 2023 παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το δείγμα ήταν χίλιοι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου και η επιλογή έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/- 3.1 και ο βαθμός εμπιστοσύνης 95%.

ScreenHunter 1177

Το 39% του δείγματος προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από την επαρχία Λεμεσού, το 16% από την επαρχία Λάρνακας, το 10% από την επαρχία Πάφου και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου. Το 12% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65%.

ScreenHunter 1178

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»