Υπεραμύνεται των ενεργειών της η Προκοπίου-«Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μπήκαν διαδηλωτές»

Την ώρα που ο σάλος, γύρω από την υπόθεση του 47χρονου Σύρου, ο οποίος παρακάθησε σε σύσκεψη με την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ενώ εναντίον του εκκρεμούσαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης, συνεχίζεται, ειδικά μετά και την παρουσία του ενώπιον Δικαστηρίου, όπου ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι εναντίον του εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις, μεταξύ αυτών υπόθεση βίας στην οικογένεια, η Άννα Προκοπίου βγήκε μπροστά και θέλησε να υπεραμυνθεί της στάσης που τήρησε τόσο η ίδια, όσο και ο Αρχηγός, κατά την επίμαχη σύσκεψη, αλλά και των αποφάσεων που πάρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, για καταστολή των επεισοδίων στη Χλώρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεων συνέχεια για το Σύρο-Ήταν ελεύθερος υπό όρους για κλοπές, ανοιχτή υπόθεση και για βία στην οικογένεια

Η υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Αντέννα, είχε σημειώσει πως γνώμονας για την ίδια είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας και το βράδυ της Δευτέρας, η ίδια ήταν με τον Αρχηγό Δικαιοσύνης, στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου. Τότε, όπως εξήγησε, «ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκονταν στο σπίτι του, την Κυριακή, δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές, τον απείλησαν και τον τραυμάτισαν, ενώ κρατούσε στα χέρια ένα βρέφος 11 μηνών και ήταν εκεί η κόρη, η σύζυγος και η μητέρα του και ένιωθε ανασφάλεια».

Όπως είπε, «ένιωθε να τον πνίγει το δίκαιό του. Γύρω από αυτόν τον άνθρωπο μαζεύτηκε η υπόλοιπη κοινότητα των Σύρων της Χλώρακας και μιλούμε για ανθρώπους που ζουν εκεί για 15 και 20 χρόνια, είναι οικογενειάρχες και εργάζονται στην κοινότητα. Ένιωσαν, όπως και ο συγκεκριμένος που ζήτησε να με δει, φόβο, αμφιβολία ότι μπορούσαμε να τους προστατεύσουμε. Μιλώ για τον παραπονούμενο που ζήτησε να με δει, όχι για τον 47χρονο. Ζήτησε να μας δει προσωπικά εμένα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας και να μεταφέρει το αίσθημα ανασφάλειας όλων των Σύρων που ζουν στη Χλώρακα».

«Ήρθε απρόσκλητος»

Η κα. Προκοπίου τόνισε πως η απόφασή της ήταν να τον δει, όπως γίνεται και με όποιο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλει να εκφράσει παράπονα. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πως ο εν λόγω πολίτης, μαζί με άλλο ένα παραπονούμενο, ζήτησαν να δουν την ίδια και τον Αρχηγό. «Ο τρίτος, η πέτρα του σκανδάλου, ήρθε απρόσκλητος, τους συνόδευε και όταν ήρθε εκεί, αντιληφθήκαμε ποιος ήταν, του επισημάνθηκε ότι υπήρχε ανοιχτή υπόθεση εναντίον του και εμείς συζητήσαμε με τους ανθρώπους που ήρθαν εκεί για να εκφράσουν τα παράπονά τους».

Όσον αφορά στη σύσκεψη που είχαν με τους παραπονούμενους και τα όσα λέχθηκαν, η υπουργός Δικαιοσύνης υπέδειξε πως «οι δύο παραπονούμενοι ήρθαν να μας δουν για να εκφράσουν την ανησυχία και το φόβο της κοινότητας που ζει στη Χλώρακα. Τους περίμεναν οι υπόλοιποι συμπατριώτες τους, εκεί που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, περιμένοντας να λάβουν τις διαβεβαιώσεις, τις δικές μου και του Αρχηγού της Αστυνομίας, ότι οι υποθέσεις που θα διερευνώνταν για όλα τα περιστατικά που συνέβησαν εναντίον τους και εναντίον μικρών παιδιών, θα γινόταν εξονυχιστικά από την Αστυνομία και ότι υπήρχε πολιτική βούληση να προστατεύσει την κοινότητά τους και αυτό τους διαβεβαίωσα εγώ και ο Αρχηγός της Αστυνομίας και έφυγαν ικανοποιημένοι από τη σύσκεψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ήταν (και) καταζητούμενος ο Σύρος που παρακάθισε σε σύσκεψη-Εκκρεμούσαν δύο εντάλματα

«Απολογήθηκε ο Σύρος»

Αναφορικά με τα ανταλλάγματα, για τα οποία έκανε λόγο ο 47χρονος και ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι θα απομακρυνθεί ο κοινοτάρχης Χλώρακας, η Άννα Προκοπίου σημείωσε πως «δεν είχαμε κάτι να διαπραγματευτούμε μαζί τους. Ο συγκεκριμένος, όχι οι άλλοι δύο παραπονούμενοι, ήρθε απροσκάλεστος, του επισημάνθηκε ότι υπήρχε υπόθεση που εκκρεμεί εναντίον του. Πήραμε την απόφαση να χειριστούμε το θέμα, με γνώμονα την ασφάλεια όλων που βρίσκονται στη Χλώρακα. Ο στόχος της συνάντησης ήταν να εξηγήσουμε στους Σύρους που ζουν στη Χλώρακα ότι η Αστυνομία έχει πάρει πολύ σοβαρά το τι τους συνέβη. Έχω δώσει οδηγίες στην Αστυνομία να διερευνηθούν τα πάντα αποτελεσματικά και με διαφάνεια και ως εκ τούτου, ο στόχος της συνάντησης επιτεύχθηκε. Γύρισαν πίσω και είπαν στους συμπατριώτες τους ότι έχουν δει την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό και τους πιστεύουμε. Οι άνθρωποι αποχώρησαν ειρηνικά, πήγαν στα σπίτια τους, δεν έγινε ποτέ η διαδήλωση που θα γινόταν, διαλύθηκε η ένταση από την πλευρά των Σύρων».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του 47χρονου, που έκανε λόγο για άμεση αντίδραση και ότι θα γυρίσουν την Πάφο ανάποδα, η υπουργός Δικαιοσύνης υπέδειξε πως ήταν αρκετά έντονες και ήταν κάτι που επισημάνθηκε στον ίδιο. «Απολογήθηκε στον αστυνομικό σταθμό και του επισημάνθηκε ότι η απολογία δεν είναι αρκετή, ότι θα προσαχθεί σε δικαστήριο και θα πρέπει να απολογηθεί εκεί. Εξ ου και συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα και βρίσκεται στα κρατητήρια, επειδή ακούγεται η φήμη ότι αφέθηκε ελεύθερος, κάτι που είναι fake news».

Πώς απαντά στις ανησυχίες των κατοίκων

Όσον αφορά στους κατοίκους Χλώρακας, που αισθάνονται θυμό και οργή, μετά και τα τελευταία περιστατικά που σημειώθηκαν στην περιοχή, η κα. Προκοπίου υπέδειξε πως «αντιλαμβάνομαι την οργή και το θυμός των κατοίκων της Χλώρακας. Νιώθουν ότι απειλούνται από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, τους ενοχλεί η παρανομία και η ανομία που ένιωθαν ότι συμβαίνει στο St. Nicholas. Με τον κ. Λιασίδη, τον κοινοτάρχη της Χλώρακας έχουμε καθημερινώς επαφή. Ήμασταν δίπλα της κοινότητας της Χλώρακας και θέλω να πω ότι η Αστυνομία ποτέ δεν εγκατέλειψε την κοινότητα, από το 2021 γίνονταν έλεγχοι στο συγκρότημα, συνεχώς γίνονταν έρευνες στο συγκρότημα και ήμασταν σε επικοινωνία με τον κοινοτάρχη και προσωπικά τον είδα και εκείνο του βράδυ, για άλλους λόγους. Αν βγαίνει ένας τρίτος και λέει διάφορες ανοησίες και γίνονται πιστευτές, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από τη δική μας πλευρά, μπορώ να καταλάβω ότι μπορεί να δημιουργήσει επικοινωνιακά άλλες εντυπώσεις».

Τράβηξε γραμμή στα επιχειρησιακά ζητήματα

Η κα. Προκοπίου θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η ίδια, ως υπουργός Δικαιοσύνης, δίνει πολιτικές εντολές στην Αστυνομία, για να εφαρμόσει την πολιτική του κράτους. «Επιχειρησιακά δεν αναμειγνύομαι στο τι κάνει η Αστυνομία, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Ο ρόλος του Υπουργείου είναι επικουρικός, όσον αφορά στα καθήκοντα της Αστυνομίας. Θέλω να το ξεκαθαρίσω επειδή υπάρχει λανθασμένη εντύπωση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διοικεί την Αστυνομία. Αυτό είναι λάθος επειδή υπάρχει ο Αρχηγός και υπαρχηγός, που είναι πολιτικοί διορισμοί, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπάρχει άψογη συνεργασία. Αυτός είναι ο ρόλος του Υπουργείου, να στηρίζει και να επικουρεί την Αστυνομία, να εποπτεύει ότι εφαρμόζεται η πολιτική της Κυβέρνησης».

Εξήγησε, δε, ότι ως πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας, έδωσε οδηγίες ότι δεν θα ανεχθούν παρανομία και δεν υπάρχει καμία ανοχή στη βία, ενώ τόνισε πως έδωσε εντολές ότι εκεί που πρέπει να γίνουν συλλήψεις θα γίνουν, εξ ου και ο αυξημένος αριθμός συλλήψεων που παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα.

«Να ξεκαθαρίσω κάτι. Τη Δευτέρα δεν έγινε κανένα επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκύπριων και ξένων. Την Κυριακή υπήρχαν παρατράγουδα, αλλά τη Δευτέρα, οι Σύροι που είχαν μαζευτεί, έφυγαν και πήγαν στο σπίτι τους και οι 250 Ελληνοκύπριοι είχαν μαζευτεί και περίμεναν να κάνουν αντιπορεία. Δεν έγινε αυτό, επιτεύχθηκε ο στόχος μας. Αυτό που συνέβη ήταν ότι είδαμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Υπήρχε ένας οργανωμένος όχλος 250 ατόμων, που ξαφνικά έβαλαν κουκούλες και τράβηξαν ρόπαλα και οι εντολές ήταν ότι η Αστυνομία έπρεπε να κάνει του δουλειά της με τις αντιοχλαγωγικές. Πρέπει να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Αυτή είναι η θέση μου, στηρίζω την Αστυνομία. Υπάρχει πάντα η επιλογή του διαλόγου και της συζήτησης, όπως κάναμε με τους Σύρους και σε άλλη περίπτωση, που κάποιοι ήθελαν να βάλουν κουκούλες και να κουβαλήσουν ρόπαλα και δεν έγινε ανεχτό από την Αστυνομία. Είδαμε την Αστυνομία να διαλύει αυτό τον όχλο».

Το επεισόδιο με τον εθνοφρουρό

Αναφορικά με την περίπτωση του εθνοφρουρού, η υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως είχαν γνώσει για το περιστατικό, από την ίδια ώρα που είχε συμβεί. «Είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου και της Αστυνομίας. Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν».

Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο ο χειρισμός της Αστυνομίας ήταν σωστός, η κα. Προκοπίου σημείωσε πως «πάντα υπάρχει περιθώριο να τα πας καλύτερα. Για μένα αν γίνουν λάθη την πρώτη ημέρα, την επόμενη μέρα πρέπει να τα διορθώσεις (υπάρχουν πληροφορίες για εντάσεις και σε άλλες περιοχές). Σας διαβεβαιώ ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Η Αστυνομία δεν λειτουργεί στα τυφλά, υπάρχουν πληροφορίες που έρχονται κοντά μας, επίσημες και ανεπίσημες και προσπαθούμε να τις επεξεργαζόμαστε και να ετοιμάζεται η Αστυνομία να έχει πλάνο δράσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Να θυμίσω ότι και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μπήκαν διαδηλωτές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε το ένταλμα σύλληψης του Σύρου για τις απειλές-Εκδόθηκε από τις 16:05 χωρίς να εκτελεστεί

Δειτε Επισης

Νεκρή η πεζή που παρασύρθηκε από όχημα στην Κοκκινοτριμιθιά-Παραδόθηκε ο οδηγός
Με την συνδρομή Europol και Interpol οι έρευνες για τα απειλητικά email σε σχολεία
Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών-Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email