Αποκαλύπτουμε το ένταλμα σύλληψης του Σύρου για τις απειλές-Εκδόθηκε από τις 16:05 χωρίς να εκτελεστεί

Τα όσα καταγράφονται γύρω από την περίπτωση του Σύρου, που συστήθηκε ως εκπρόσωπος των αλλοδαπών στην Χλώρακα και που απείλησε πως θα γυρίσει την Πάφο ανάποδα εάν η Κυβέρνηση δεν πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών και δεν παύσει τον κοινοτάρχη, έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήματα ως προς τους χειρισμούς των Αρχών, οι οποίοι κρίνονται... ανάποδοι με βάση τα όσα προνοεί το Σύνταγμα. Και αυτό διότι, ενώ εναντίον του 47χρονου εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, αυτός μαζί με άλλα δύο πρόσωπα που αποτελούσαν αντιπροσωπεία των αλλοδαπών που διαμαρτύρονταν, εισήλθαν στο περιπολικό, το οποίο τους μετέφερε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, ώστε να παρακαθίσουν σε σύσκεψη με τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο 47χρονος, περίπου στις έντεκα το πρωί της Δευτέρας, είχε προβεί σε δηλώσεις κατά τις οποίες εκτόξευε απειλές, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως θα γυρίσει την Πάφο ανάποδα και θα μπουν στα σπίτια των Ελληνοκυπρίων αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Δήλωση η οποία πόλωσε το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Χλώρακα, με τα διαδοχικά επεισόδια και τις ζημιές σε περιουσίες.

Ωστόσο στα θετικά, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Αστυνομία αντέδρασε άμεσα μετά τις σχετικές δηλώσεις, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 47χρονου. Όμως, οι από εκεί και πέρα χειρισμοί, είναι αυτοί που αφενός γεννούν ερωτήματα και αφήνουν εκτεθειμένες τις Αρχές, και αφετέρου, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και έφεραν έντονες επικρίσεις. Και αυτό διότι, το ένταλμα παρέμεινε ανεκτέλεστο για ώρες, με τον Σύρο μάλιστα να βρίσκεται ενώπιον του Αρχηγού και της Υπουργού, όπου ενημερώθηκε σχετικά, ωστόσο αποφασίστηκε να μην συλληφθεί, ώστε να μην οξυνθούν ακόμη περισσότερα τα πνεύματα και να προκληθούν επεισόδια. Πράγμα το οποίο εν τέλει όχι μόνο δεν απετράπη, αλλά τα όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Σύρος, έριξαν και άλλο λάδι στη φωτιά.

Ο Σύρος, μετά τον εμπρησμό στο όχημα του, πιθανόν ως αντίποινα, είχε προβεί σε ύβρεις εναντίον μελών, προκαλώντας ταυτόχρονα ένταση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, ενώ υποβλήθηκε σε νάρκοτεστ με θετική ένδειξη. Και όλα αυτά, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης, και ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε το συγκεκριμένο ένταλμα, το οποίο όμως η Αστυνομία δεν επιβεβαίωσε, λέγοντας μόνο πως σε βάρος του διερευνάτο υπόθεση σε σχέση με τις δηλώσεις του και μάλιστα ενημερώθηκε σχετικά όταν προσήλθε στη σύσκεψη.

Ωστόσο, ο REPORTER έχει στην κατοχή του το ένταλμα, βάσει του οποίου επιβεβαιώνεται πως εκδόθηκε ώρες προηγουμένως. Συγκεκριμένα, το ένταλμα εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου στις 16:05 το απόγευμα, δηλαδή περίπου τέσσερις ώρες πριν ο Σύρος μεταβεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου μαζί με ομοεθνείς του, ώστε να συναντήσουν τον Αρχηγό και την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Στο ένταλμα, που δίνει στην ουσία διαταγή «προς τον Αρχηγό Αστυνομίας και Πάντα άλλον Αστυνομικό Εν Κύπρω» καταγράφονται τρία αδικήματα, ενώ συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Εντέλλεστε δια του παρόντος όπως προβείτε εις τη σύλληψη του ... 47 ετών από τη Συρία, κατοίκου Πάφου, καθότι εναντίον του υπάρχει μαρτυρία που δημιουργεί εύλογη βάση για υποψία ότι ενέχεται σε υπόθεση που αφορά τα αδικήματα 1. Δημοσίευση ψευδών ειδήσεων κατά παράβαση του Άρθρου 50 του Κεφ. 154. 2. Πρόκληση και διέγερση βιαιοπραγίας κατά παράβαση του Άρθρου 51Α, (1) του Κεφ. 154 και 3. Διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος κατά παράβαση του Άρθρου 370. Του Κεφ. 154, τα οποία διαπράχθηκαν στις 28/08/23 στην Επαρχία Πάφου».

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή Πάφου, κατατέθηκε ένορκη δήλωση από πλευράς Αστυνομίας, η οποία αναφέρεται στα γεγονότα και στα υπό διερεύνηση αδικήματα με σκοπό την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, με βάση την οποία ο Δικαστής αναφέρει πως έχει ικανοποιηθεί πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για έκδοση του.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως, «έχω ικανοποιηθεί ότι υπάρχει εύλογη υπόνοια ότι το πρόσωπο εναντίον του οποίου ζητείται η έκδοση του παρόντος εντάλματος σύλληψης έχει διαπράξει τα αδικήματα που περιγράφονται στην ένορκη δήλωση που υποστηρίζει την αίτηση για έκδοση του εντάλματος σύλληψης, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 11.2(γ) του Συντάγματος». Επίσης αναφέρει πως το Δικαστήριο έχει ικανοποιηθεί ότι «τα ιδιαίτερα περιστατικά της παρούσας υπόθεσης, όπως αναφέρονται από την ένορκη δήλωση που υποστηρίζει την αίτηση για έκδοση του εντάλματος σύλληψης, καθιστούν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης αναγκαία και δικαιολογημένη».

Σημειώνεται πως από την πλευρά της η Αστυνομία εκφράζει τη θέση πως δεν προχώρησε στη σύλληψη του ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις που θα έφερναν νέο κύκλο επεισοδίων, δεδομένου πως η μη σύλληψη του, δεν επηρέαζε μαρτυρικό υλικό, αφού επρόκειτο για δηλώσεις που είχαν ήδη ειπωθεί και καταγραφεί.

Υπενθυμίζεται πως εναντίον του Σύρου και άλλων προσώπων που συνελήφθησαν με αφορμή τα όσα έπραξαν σε βάρος των αστυνομικών, καταχωρήθηκε υπόθεση, με τον 47χρονο να αντιμετωπίζει τα αδικήματα της επίθεσης εναντίον αστυνομικού, παρεμπόδισης αστυνομικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του νόμιμου καθήκοντος του, μαχαιροφορίας, ανησυχίας, δημόσιας εξύβρισης, διασάλευσης της ειρήνης, κοινής οχληρίας, αντίσταση κατά την νόμιμη σύλληψη και της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, παραμένει υπό κράτηση για τα αδικήματα της δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων, πρόκλησης και διέγερσης βιαιοπραγίας, διέγερσης για διάπραξη ποινικού αδικήματος, τα οποία σχετίζονται με το πιο πάνω ένταλμα και αφορούν τις απειλές.

Δεύτερο ένταλμα, στην ουσία... πρώτο

Πέραν του πιο πάνω εντάλματος, σε βάρος του 47χρονου εκκρεμούσε και δεύτερο ένταλμα σύλληψης, το οποίο ωστόσο χρονικά εκδόθηκε πρώτο, δηλαδή πριν τα γεγονότα στη Χλώρακα.

Πρόκειται για ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε πριν περίπου μια εβδομάδα και αφορά υπόθεση κλοπής και κλεπταποδοχής, για την οποία η Αστυνομία είχε εξασφαλίσει μαρτυρία που δικαιολογούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του 47χρονου.

Ένταλμα το οποίο όμως δεν είχε εκτελεστεί, συνεπώς ο 47χρονος δεν είχε συλληφθεί, κάτι που σημαίνει πως ο ύποπτος ήταν καταζητούμενος για την υπόθεση της κλοπής.

Με βάση τα πιο πάνω, εναντίον του 47χρονου εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, τα οποία όμως δεν εκτελέστηκαν, αντιθέτως ο Σύρος, τον οποίον οι Αρχές φαίνεται να μην εντόπιζαν τις τελευταίες ημέρες για να τον συλλάβουν για την υπόθεση της κλοπής, βρισκόταν στη σύσκεψη με τον ίδιον τον Αρχηγό της Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως τον Σύρο οι δημοσιογράφοι τον εντόπισαν στην περιοχή της Χλώρακας μαζί με άλλα πρόσωπα, χωρίς να τον αναζητήσουν, ενώ βρισκόταν από νωρίς και στη διαμαρτυρία και παρουσιάστηκε κατά το δεδομένο χρόνο, ως εκπρόσωπος τους. Ωστόσο, δεν πρόκειται για εκπρόσωπο που εκλέγηκε με κάποια διαδικασία.

Πάντως, νομικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τους χειρισμούς που έγιναν την ώρα που σε βάρος του 47χρονου εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, παρέπεμψαν στον Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (73(I)/2004), ο οποίος σε ότι αφορά τις Γενικές εξουσίες και καθήκοντα μελών της Αστυνομίας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Είναι καθήκον κάθε μέλους της Αστυνομίας πρόθυμα να υπακούει και να εκτελεί όλες τις διαταγές και εντάλματα που νόμιμα εκδίδονται σε αυτόν από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, να συλλέγει και να μεταδίδει πληροφορίες που επηρεάζουν τη δημόσια γαλήνη και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εμποδίζει τη διάπραξη αδικημάτων και δημόσιας οχληρίας, να ανακαλύπτει και να προσάγει παραβάτες ενώπιον της δικαιοσύνης και να συλλαμβάνει όλα τα πρόσωπα τα οποία είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένος να συλλαμβάνει, για τη σύλληψη των οποίων υπάρχει ικανοποιητικός λόγος».

Δειτε Επισης

Σ. Μάτσας στον REPORTER: «Μπορούν να διατυπωθούν ποινικές ευθύνες ακόμη και τώρα για τον Θανάση»
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην κοινότητα Ανάγυιας
Υπεραμύνεται των ενεργειών στον Άγιο Σίλα ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών
Σε χωματερή βρέθηκε το νεκρό βρέφος στην Ελλάδα-Φέρει χτυπήματα στο κεφάλι
Εξαφανίστηκαν πέντε παιδιά από νοσοκομείο στην Πάτρα, ενώ διερευνάτο αν ήταν θύματα κακοποίησης
Ακόμα και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ επέμεναν ότι δεν επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 32χρονου-Κρυβόταν στο Ντουμπάι, πήγε στην Ελλάδα και τον σκότωσαν
Κάθαρση ζητά η οικογένεια του Θανάση-«Φάνηκαν τελικά ποιοι ήταν οι πελλοί»
ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε σε κλάματα η οικογένεια μετά τη δικαίωση-Συγκινήθηκε η δικαστής
Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης στο διαδίκτυο-Νόμιζε θα βγάζει κέρδος, της πήραν 19 χιλιάδες