Αστυνομία Vs αστυνομικών για τα υπερωριακά-Αλληλοκατηγορίες και απάντηση στην απάντηση

Η Αστυνομία δηλώνει πως επ’ ουδενί αποδέχεται την «ανεπίτρεπτη αναφορά» του κλάδου αστυνομικού σώματος Ισότητα με τίτλο «Απλήρωτα Καθήκοντα Αστυνομικών» περί «γκαιμπελικής/γκεμπελικής προπαγάνδας», η οποία παραπέμπει σε απόλυτα και αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία έχουν καταδικαστεί από την ανθρωπότητα.

Σε απάντηση, στην ανακοίνωση της συντεχνίας, η Αστυνομία, προσθέτει πως η χρήση τέτοιου είδους λεξιλόγιου αποσκοπεί μονάχα στη δημιουργία εντυπώσεων και σε καμία περίπτωση καλλιεργεί και προάγει την «ομοψυχία», η οποία αναφέρεται και πάλι στην εν λόγω ανακοίνωση, και η οποία κρίνεται ως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διακατέχει τα μέλη της Αστυνομίας για να μπορέσει να διασφαλίσει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας, προς όφελος των ίδιων των μελών της, των πολιτών, της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Αναφορικά με τις υπερωρίες η Αστυνομία αναφέρει ότι με δεδομένο τις κενές θέσεις εντός του Αστυνομικού Σώματος και του μεγάλου αριθμού καθηκόντων, με τα οποία είναι επιφορτισμένη η Αστυνομία κατά το τελευταίο ιδίως χρονικό διάστημα, είναι γεγονός ότι ένας αυξημένος αριθμός καθηκόντων διεκπεραιώνεται με υπερωριακή αποζημίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος Αυγούστου πληρώνονται υπερωρίες του περασμένου... Δεκέμβρη οι αστυνομικοί-Καθυστερήσεις μηνών

Προσθέτει ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα η Αστυνομία έχει προβεί στην πληρωμή 3.408 υπερωριακών καθηκόντων και έχει καταβάλει 12.210.618,00 εκατομμύρια ευρώ σε υπερωρίες και 291.170,88 ευρώ σε εκμισθώσεις, από κονδύλια που έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες, και περιλαμβάνονται στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό 2023.

Αναφέρει ότι «τόσο οι Επαρχίες όσον και η Διεύθυνση Οικονομικών κάνουν εξαιρετική δουλειά σχετικά με τη διαχείριση και πληρωμή των υπερωριακών καθηκόντων» και διευκρινίζει πως «αν κάποιο από τα καθήκοντα καθυστερήσει στην πληρωμή, τότε η αιτία έγκειται σε λόγους όπως η μη εξασφάλιση ή καθυστέρηση στην αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου, το οποίο κάποιες φορές δυνατό να προέρχεται από άλλο Υπουργείο/Τμήμα».

Σχετικά με κάποιες από τις καταστάσεις μισθοδοσίας μελών της Αστυνομίες, οι οποίες επισυνάπτονται στην εν λόγω ανακοίνωση, αυτές αφορούν την καταβολή της χρηματικής διαφοράς που προέκυψε λόγω της μισθοδοτικής ανέλιξης του συγκεκριμένου μέλους, και όχι ολόκληρο το ποσό πληρωμής του υπερωριακού καθήκοντος, το οποίο έχει ήδη και εγκαίρως καταβληθεί στο μέλος μας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, «αποφεύγει εντέχνως και σκοπίμως να αναφέρει ότι στο μισθολόγιο του Αυγούστου υπήρξαν πληρωμές υπερωριών που αφορούσαν σε καθήκοντα Ιουνίου και Ιουλίου 2023». Είναι σημαντικό να επισημανθεί, αναφέρεται, ότι κατά τον μήνα Αύγουστο έχουν πληρωθεί 516 υπερωριακά καθήκοντα και 37 εκμισθώσεις, τα οποία ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής των υπερωριών, αυτό βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μετά τη σύζευξη του συγκεκριμένου συστήματος, με το σύστημα καταβολής των μισθών, συνεχίζει η Αστυνομία, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ακόμη πλήρως, δεν επηρεάζει και δεν καθυστερεί την έγκαιρη καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης στα μέλη της Αστυνομίας.

Ισότητα: Απλήρωτες παραμένουν υπερωρίες Αστυνομικών, παραπληροφορεί η Αστυνομία

Υπενθυμίζεται ότι μέσω ανακοίνωσής της η Συντεχνία Ισότητα, ανέφερε ότι, «εδώ και 2 χρόνια αναμένουμε τον εκσυγχρονισμό των πληρωμών στην Αστυνομία σαν εργαζόμενοι με την εγκατάσταση λογισμικού σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως εξέλιξη».

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι γίνονται πληρωμές καθηκόντων 6 και 8 μήνες μετά ενώ προστίθεται ότι η ηγεσία της Αστυνομίας «άλλα λέει, προφανώς γιατί πληροφορείται λανθασμένα ή παραπληροφορεί σε δημόσιες τοποθετήσεις».

Εξάλλου, αναφέρεται σε επιστολή του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος-Ισότητα στις 28.3.2022 όπου καταγράφεται ότι ο Νόμος περί προστασίας μισθών και η μη καταβολή του συμπεριλαμβανομένων απλήρωτων υπερωριών και εκμισθώσεων, δίνει το δικαίωμα για έναρξη ποινικής έρευνας, αλλά και αστικής διαδικασίας. «Ίσως να ωρίμασε ο καιρός να κάνουμε πράξη τα όσα είπαμε και τα όσα προβλέπει ο Νόμος» προστίθεται.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν επίσης, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Υπουργός Οικονομικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας, «είναι καιρός να αναζητήσουν ευθύνες για τα 300 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που δίνονται ως προϋπολογισμός στην Αστυνομία και για το ότι τα μέλη της δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Παραμένουν απλήρωτα υπερωριακά επιδόματα, προσωποκρατήσεις σοβαρών υποθέσεων, εκμισθώσεις και απελάσεις μεταναστών από το 2022 μέχρι σήμερα. Όταν ένα κράτος αφήνει απλήρωτα τα σώματα ασφαλείας δείχνει τη σοβαρότητα αλλά και την ευθύνη που το διακατέχει απέναντι στους πολίτες αυτού του κράτους».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»