Δύσκολο να διαφανεί εάν πυροβολήθηκαν τα σκυλιά στον Κόρνο-Αιμοληψία σε δέκα σκυλιά

Δύσκολο το έργο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να καταλήξουν από την νεκροτομή, εάν ο θάνατος των σκυλιών που εντοπίστηκαν νεκρά μέσα σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του Κόρνου, επήλθε μετά από πυροβολισμούς, με την Αστυνομία για να βρίσκεται εν αναμονή των ευρημάτων ώστε να καταλήξεις εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα εναντίον του ιδιοκτήτη του υποστατικού που φιλοξενεί ζώα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρίκη στον Κόρνο-Εντοπίστηκε μαζικός τάφος σκύλων, καταγγελία στην Αστυνομία

Η υπόθεση γνωστοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα μετά από καταγγελία πολίτη στην Γραμμή του Πολίτη, με τα μέλη της Αστυνομίας και τους λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, να τίθενται άμεσα σε συναγερμό.

Μάλιστα, οι λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που είχαν μεταβεί στην περιοχή, συνέλεξαν διάφορα οστά ζώων από τον ομαδικό τάφο, όπως κάποια κρανία και άλλα, ώστε να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου τους. Παρόλα αυτά, μια βδομάδα μετά την αποκάλυψη του φρικτού θεάματος ακόμη να καταλήξουν και φαντάζει δύσκολο να διαφανεί εάν τα ζώα πυροβολήθηκαν, αφού σύμφωνα με το Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλο Πίπη, οι μυς στα οστά που ανασύρθηκαν με την εκσκαφή, αποσυντέθηκαν στο χώμα και θεωρείται δύσκολος ο εντοπισμός σκαγιών από πυροβόλο όπλο.

Το υποστατικό, στο οποίο έγιναν οι έρευνες ανήκει σε πρόσωπο που συνεργαζόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τις τοπικές αρχές των γύρω περιοχών και πληρωνόταν με το ποσό των 70 ευρώ για κάθε ζώο ώστε να τα φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του, όταν τα καταφύγια ήταν υπερπλήρη. Ωστόσο, σε δημόσιες αναφορές τους, μέλη φιλοζωικών οργανώσεων πέραν της παράνομης θανάτωσης των σκύλων, κατήγγειλαν άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων που φιλοξενούνταν στον εν λόγο υποστατικό.

Το πλαίσιο αυτών των καταγγελιών, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, απομάκρυναν από το υποστατικό περίπου τα μισά ζώα και πλέον εκεί φιλοξενούνται γύρω στους δέκα σκύλους, στους οποίους θα πραγματοποιήσουν αιμοληψία ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από leishmania ή ehrlichia. Πρόκειται για αιμοπαράσιτα που μπορεί να προσλάβουν τα εσωτερικά όργανα των ζώων και σε κάποιες περιπτώσεις να επιφέρουν θάνατο.

Εάν και εφόσον διαφανεί ότι τα σκυλιά έχουν προσβληθεί από αυτά τα παράσιτα, τότε οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, θα τους προσφέρουν την κατάλληλη θεραπεία και εν συνεχεία να τα απομακρύνουν από το υποστατικό και να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες.

Ως εκ τούτου, αυτό που απομένει πλέον είναι αφού καταγραφούν τα ευρήματα από την νεκροτομή επί των οστών που συλλέχθηκαν από τον ομαδικό τάφο, να συνταχθεί έκθεση, η οποία στη συνέχεια θα οδηγηθεί προς τον αστυνομικό σταθμό της περιοχής που διερευνά την υπόθεση. Τα μέλη της Αστυνομίας, έχοντας στα χέρια τους την έκθεση θα καταλήξουν κατά πόσον προκύπτουν ποινικά αδικήματα εναντίον του ιδιοκτήτη του υποστατικού, ο οποίος πρόβαλε τον ισχυρισμό πως τα νεκρά ζώα που εντοπίστηκαν στον ομαδικό τάφο, ήταν ήδη νεκρά, αφού τα παραλάμβανε από δρόμους των γύρου κοινοτήτων, μετά από σχετική πληροφόρηση ή πέθαιναν κατά τη διάρκεια διαμονής τους εντός του καταφυγίου.

Η υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο μέχρι αρχές της επόμενης βδομάδας, χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται, τόσο οι λειτουργοί να καταλήξουν σε ευρήματα, όσο και να ολοκληρωθεί η σχετική έκθεση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Δειτε Επισης

Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι