Είχε εντοπιστεί ξανά ομαδικός τάφος σκύλων στον Κόρνο-Ερωτήματα για τους ελέγχους

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε μαζικός τάφος σκύλων, κοντά στην ίδια περιοχή που διερεύνησαν πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες στον Κόρνο, μετά από καταγγελία που έφτασε κοντά τους από την Γραμμή του Πολίτη, με την Αστυνομία να διερευνά την πιθανή εμπλοκή του ιδιοκτήτη υποστατικού, ο οποίος φιλοξενεί αδέσποτα ζώα. Πριν από περίπου τρία χρόνια, εθελοντές είχαν εντοπίσει πέραν από είκοσι θανατωμένους σκύλους σε μεγάλο ομαδικό τάφο και από την νεκροψία είχε διαπιστωθεί ότι είχαν πυροβοληθεί, ωστόσο οι αρχές δεν εντόπισαν τον δράστη ή τους δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Την υπόθεση τότε, είχε αποκαλύψει η εθελόντρια και υπεύθυνη του καταφυγίου Nicosia Dog Shelter, Βικτώρια Νικολάου, η οποία είχε βρεθεί στην περιοχή του Κόρνου έπειτα από καταγγελία πολίτη που είχε βρεθεί στο σημείο για να μαζέψει μανιτάρια, ενώ από τη νεκροψία και τη βαλλιστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι τα σκυλιά είχαν πυροβοληθεί. «Το θέαμα ήταν τραγικό και είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω», περιέγραψε μιλώντας στον REPORTER η κα Νικολάου, ενώ την ίδια ώρα επιρρίπτει ευθύνες στην Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και στους προβληματικούς ελέγχους, στους οποίους προχωρεί σε υποστατικά που φιλοξενούν αδέσποτα ζώα.

Βέβαια, τα τραγικά φαινόμενα με τους ομαδικούς τάφους φαίνεται να είναι απότοκα των χιλιάδων εγκαταλείψεων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους που έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, αφού κατά την περίοδο της πανδημίας, χιλιάδες οικογένειες είχαν επιλέξει να υιοθετήσουν σκύλους και στη συνέχεια αποφάσισαν πως δεν έχουν τον χρόνο να τους προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα, με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείπουν στα καταφύγια, τα οποία γέμισαν ασφυκτικά. Όπως έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με την κ. Νικολάου, η Κύπρος, δεν μπορεί να απορροφήσει τόσα πολλά αδέσποτα. «Ειδικά τον τελευταίο ένα χρόνο η κατάσταση είναι δραματική. Όσο τα καταφύγια είναι γεμάτα και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άλλα ζώα, η κατάσταση θα παραμένει η ίδια. Η θανάτωση αδέσποτων είναι ένα φαινόμενα που συνέβαινε, συμβαίνει και δεν θα σταματήσει να συμβαίνει, εάν δεν ληφθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και εάν δεν τηρηθούν οι νομοθεσίες που αφορούν την ευημερία των ζώων», είπε.

Ερωτήματα για την εμπλοκή ιδιοκτήτη που φιλοξενεί αδέσποτα

Ο νέος ομαδικός τάφος εντοπίστηκε πολύ κοντά όπου στεγάζεται το υποστατικό άνδρα, ο οποίος συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές ώστε να φιλοξενεί προσωρινά αδέσποτα ζώα, όταν το καταφύγιο της περιοχής είναι υπερπλήρης, λαμβάνοντας το ποσό των 70 ευρώ για κάθε ζώο. Οι εθελοντές μέσα από δημόσιες εκκλήσεις προς τους αρμόδιους, ζητούν την απομάκρυνση του ιδιοκτήτη του υποστατικού και τη διερεύνηση της υπόθεσης με πλήρη διαφάνεια, ενώ την ίδια ώρα η Αστυνομία βρίσκεται σε αναμονή για την νεκροψία που θα διενεργήσουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, κατά την οποία θα διαπιστωθεί εάν ο θάνατος των σκυλιών επήλθε μετά από πυροβολισμό.

Για την υπόθεση προκύπτουν διάφορα ερωτήματα για τους ελέγχους που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο συγκεκριμένο υποστατικό, ως προς τις συνθήκες κράτησης των ζώων, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί σήμερα είκοσι περίπου σκυλιά. Επίσης, ερωτήματα προκύπτουν εάν υπήρξε ξανά υπόνοια για θανάτωση ζώων με τρόπο πέραν του φυσικού.

Υπενθυμίζεται πως το κουβάρι της υπόθεση ξετυλίχθηκε μετά από καταγγελία πολίτη και στην παρουσία μελών της Αστυνομίας και του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κλήθηκε εκσκαφέας στην περιοχή που ξέθαψε τις εικόνες φρίκης. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης η σκηνή φωτογραφήθηκε και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες παρέλαβαν τέσσερα σακούλια με οστά ζώων, όπως κάποια κρανία, πτώματα και άλλα οστά, ώστε να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου τους.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλο Πίπη, ο ιδιοκτήτης του υποστατικού πρόβαλε τον ισχυρισμό πως πρόκειται για ζώα που έβρισκε νεκρά σε δρόμους των γύρω κοινοτήτων ή που πέθαιναν εντός του καταφυγίου του, τα οποία έθαβε στη συνέχεια στο συγκεκριμένο σημείο.

Το κατά πόσο οι ισχυρισμοί του συγκεκριμένου προσώπου ευσταθούν, είναι κάτι που διαπιστωθεί μέσα από τα ευρήματα που θα προκύψουν από την νεκροψία που διενεργούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, με την Αστυνομία να βρίσκεται σε αναμονή για το κατά πόσον θα διαπιστωθεί ότι επήλθε από πυροβολισμό και ως εκ τούτου να στοιχειοθετηθούν ποινικά αδικήματα εναντίον του ιδιοκτήτη του υποστατικού.

Δειτε Επισης

Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»-H Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές
Χειροπέδες σε δεύτερο δημοσιογράφο στη Ρωσία για την παραγωγή βίντεο για την ομάδα Ναβάλνι
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή με τον νεκρό 23χρονο έξω από κλαμπ στην Ελλάδα
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Ο Αμπάς λέει ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα