Στηρίζονται σε παλαιότερη μελέτη για τις γηριατρικές κλινικές-Θα τεθεί ενώπιον αρμοδίων

Σε παλαιότερη μελέτη θα στηριχθεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία γηριατρικών κλινικών, έπειτα από τις αναφορές από την ίδια την αρμόδια υπουργό, Πόπη Κανάρη, ότι ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας μας, λαμβάνουν άλλου είδους φροντίδα από εκείνην που πραγματικά χρειάζονται.

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία γηριατρικών κλινικών, ήρθε ξανά στο προσκήνιο, μετά από τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν, είτε από τους συγγενείς των ηλικιωμένων, είτε από τους ίδιους τους ηλικιωμένους το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα σε πρόσφατη κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, πέραν της περίπτωσης της δημοσιοποίησης της φωτογραφίας που έδειχνε ηλικιωμένη γυμνή και αφημένη σε κλίνη νοσοκομεία, έγινε αναφορά και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι άφησαν ηλικιωμένους δεμένους σε κλίνες νοσηλείας.

Είναι στη βάση αυτών που η κα Κανάρη, με την ανάληψη των καθηκόντων της, προχώρησε σε σειρά συναντήσεων με διάφορους φορείς, από τις οποίες διαφάνηκε η επιτακτική ανάγκη της δημιουργίας γηριατρικών κλινικών για ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ώστε οι ηλικιωμένοι ασθενείς να απολαμβάνουν καλύτερη ιατρική φροντίδα. Έτσι, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να προωθήσει προς συζήτηση παλαιότερη μελέτη που είχε εκπονηθεί για την δημιουργία γηριατρικών κλινικών, η οποία θα τεθεί το επόμενο διάστημα, ενώπιον του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Βέβαια, αυτή θα είναι μόνο η αρχή, αφού χρειάζεται χρόνος για να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός στον οποίον θα πρέπει να καταλήξουν οι αρμόδιοι φορείς. Μάλιστα, δεδομένου ότι η Κύπρος διαθέτει μόνο τρεις γηρίατρους, θα πρέπει να αναγνωριστεί επίσημα η γηριατρική ως ειδικότητα, ενώ θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς να επιλέξουν τη συγκεκριμένη ειδικότητας. Ο σχεδιασμός φαίνεται πως θα χρειαστεί μέχρι και δέκα χρόνια για να υλοποιηθεί στην ολότητά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν φεύγει κανείς από το νοσοκομείο χωρίς κατακλίσεις»-Προωθούν γηριατρικές κλινικές

«Οι ηλικιωμένοι μας χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα»

Αυτό άλλωστε ανέφερε και ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, ο οποίος είπε πως σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Κύπρος βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την παροχή φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ τονίζει πως υπάρχει η ανάγκη για ολοκληρωμένη στρατηγική. Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, «η Πολιτεία και το κράτος πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχει παραμέληση και κακοποίηση ηλικιωμένων στην Κύπρο. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας λόγω του εμφανούς πλέον ηλικιακού ρατσισμού».

Ο κος Αντωνίου, εξήγησε πως μεταξύ άλλων θα πρέπει να εκπαιδευτούν αναλόγως, όσοι ασχολούνται, είτε στον τομέα της υγείας, είτε σε κατ΄ οίκον φροντίδα, σε ειδικά προγράμματα φροντίδας για ηλικιωμένους, αφού πρόκειται για ασθενείς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. «Θα πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά το ζήτημα των γηριατρικών κλινικών γιατί αφορά χιλιάδες κόσμου. Με το να γεμίζουν τα παθολογικά τμήματα των νοσοκομείων με ηλικιωμένους δεν είναι και υγιές για το σύστημα υγείας. Όταν γίνουν γηριατρικές κλινικές θα πρέπει να υπάρξει εξειδίκευσης για να μείνουν οι παθολογικοί θάλαμοι να λειτουργήσουν κανονικά για τους υπόλοιπους ασθενείς».

Παράλληλα ανέφερε πως σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε περιοχές που διαθέτουν γηριατρικές κλινικές υπάρχουν και χώροι εξατομικευμένης φροντίδας ασθενών, όπου μπορούν να νοσηλευτούν στη συνέχεια , με εξαιρετικά αποτελέσματα. «Άρα εκτός από γηριατρικές κλινικές θα πρέπει να αποκτήσουμε και δομές αποκατάστασης. Είναι ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο που πρέπει να συνδυαστεί. Δεν μπορούμε να τους στέλνουμε σπίτι τους μετά την παραμονή τους στο νοσοκομείο, γιατί είναι κάποιοι ασθενείς που χρειάζονται στη συνέχεια αποκατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ασθενής ζήτησε νερό και του έδωσαν τέσσερις ώρες μετά»-Δεκάδες καταγγελίες από ηλικιωμένους

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat