«Δεν φεύγει κανείς από το νοσοκομείο χωρίς κατακλίσεις»-Προωθούν γηριατρικές κλινικές

«Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να φύγει χωρίς κατακλίσεις από το νοσοκομείο». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση, στην οποία περιήλθε ηλικιωμένος ασθενής που χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η αναφορά που έφτασε στο Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), καταλήγει ως εξής «παρατήρησε ρατσισμό σε άτομα τρίτης ηλικίας».

Η συγκεκριμένη αναφορά, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις συνθήκες νοσηλείας στα δημόσια νοσηλευτήρια ατόμων τρίτης ηλικίας και οι οποίες καταγγέλλονται συχνά, είτε από τους ίδιους τους ασθενείς, είτε από συγγενικά τους πρόσωπα. Τον τελευταίο μήνα, έφτασαν ενώπιον της ΟΣΑΚ, δύο τέτοιες σοβαρές αναφορές. Η πρώτη αφορά 78χρονο ασθενή που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ο οποίος -όπως καταγγέλλει η οικογένειά του- πήρε μαζί του ειδικό στρώμα (airbed), το οποίο δεν πρόσφερε το νοσοκομείο. Κατά την παραμονή του, διαπίστωσε πως κάποια άτομα από το προσωπικό δεν συμπεριφέρονταν με σεβασμό προς τον ηλικιωμένο ασθενή, ενώ εάν δεν τον συνόδευε η γυναίκα του, όπως σημειώνει, θα έμενε νηστικός.

Η δεύτερη περίπτωση, μπορεί να καταγγέλθηκε τώρα, ωστόσο αφορά περιστατικό που έλαβε χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού κατά την περσινή χρονιά. Ο σύζυγος της ασθενούς, με αναφορά του προς το Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ, αναφέρει πως τον Οκτώβριο του 2022, η σύζυγός του χρειάστηκε να μεταφερθεί για μετάγγιση στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου. Από τις 09:30 το πρωί, παρέμειναν εκεί για δεκατέσσερις ολόκληρες ώρες. «Δεν είχαν ούτε κουβέρτες και η συμπεριφορά τους δεν ήταν σωστή. Τελικά έγινε μετάγγιση στο κέντρο αποκατάστασης 14 ώρες μετά». Μάλιστα, ο σύζυγος της ηλικιωμένης, αναφέρει πως ρώτησαν το προσωπικό γιατί υπήρχε καθυστέρηση ώστε να αρχίσει η μετάγγιση, αφού δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός ασθενών τη δεδομένη στιγμή στο νοσοκομείο. Η απάντηση ήταν…. ότι δεν υπήρχαν κρεβάτια.

Θα ζητήσουν δημιουργία γηριατρικών κλινικών

Τα περιστατικά αυτά, προθέτονται στα δεκάδες άλλα που έχουν επισήμως καταγγελθεί από τους ασθενείς, όμως είναι και άλλα τόσα που δεν έχουν αναφερθεί, με την εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένει μέχρι σήμερα η ίδια. «Δεν πρέπει να είμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Ούτε βέβαια μπορούμε να μηδενίσουμε τη δουλεία που γίνεται από το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί δεν παρατηρούνται αυτά τα περιστατικά σε όλα τα τμήματα. Δεν πρέπει να υπάρχουν, όμως τέτοιες καταγγελίες. Είναι λυπηρό γιατί πρόκειται για τους πατεράδες μας, για τις μητέρες μας. Ποιος θα ήθελε οι δικοί του άνθρωποι να τύχουν τέτοιας συμπεριφοράς;», σχολίασε σχετικά στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.

Το ζήτημα που αφορά τις συνθήκες νοσηλείας ηλικιωμένων ατόμων, ίσως να είναι πιο μεγάλο από ότι φαίνεται, και αυτό οφείλεται στο γεγονός, όπως τόνισε ο κος Κουλούμας, ότι πολλά από τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται. «Για να αλλάξει κάτι θα πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας. Αυτές οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές, έχουν να κάνουν με την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Αυτό που χρειάζεται, είναι να γίνεται παρακολούθηση, έλεγχος και εποπτεία, αλλά να υπάρξει και η πειθαρχεία από το προσωπικό», είπε.

Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο, που η ΟΣΑΚ βρίσκεται σε διαβούλευση με το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, ώστε να ετοιμάσουν σχετικές θέσεις και να προωθήσουν προς τους αρμόδιους φορείς την ανάπτυξη εξειδίκευσης για ασθενείς της τρίτης ηλικίας. Όπως εξήγησε ο κος Κουλούμας, «Θα πρέπει να δούμε ως κράτος πως δίνουμε κίνητρα, για να έχουμε γηρίατρους, αλλά επίσης θα δώσουμε έμφαση στη δημιουργία δομών, όπως είναι οι γηριατρικές κλινικές με εξιδεικευμένους νοσηλευτές. Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά εάν θέλουμε να έχουμε σωστές δομές και σωστή φροντίδα για τα άτομα τρίτης ηλικίας».

Δειτε Επισης

Ζήτησε έκθεση γεγονότων για τα επεισόδια στο Αλφαμέγα ο Χαρτσιώτης-Τρεις αστυνομικοί τραυματίες
Το μόνο που έπρεπε να δηλώσει ο Αρχηγός είναι την παραίτησή του
Εξέδωσε διάταγμα κλεισίματος του Σωματείου της Ομόνοιας 29 η Αστυνομία-Καζάνι που βράζει η Λεμεσός
Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι με την επισκεψιμότητα την καλοκαιρινή περίοδο-Στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές
Κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο-Καθησυχάζει ο Δρ Καραγιάννης
Δεκάδες μεταγγίσεις αίματος αναβλήθηκαν-Ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Αίματος
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω σφοδρών ανέμων-Οι συστάσεις του Τμήματος Δασών
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας-Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού
Νέο κεφάλαιο για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό-Άνοιξε η συζήτηση για ευρωπαϊκή νομοθεσία
Σε τροχιά υλοποίησης η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό-Οι δύο δράσεις για το 2024