Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι

Έντονες αντιδράσεις και φωνές επικρατούν στο Δαλί, όσον αφορά στο πολύχρονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφού μετά τις μονάδες που ασχολούνται με την παραγωγή υλικών για δημιουργία της ασφάλτου, αλλά και τις επιχειρήσεις για κατασκευή χλωρίνης, τους τελευταίους μήνες γίνονται προσπάθειες για να λάβει άδεια εργασίας και ένα νέο εργοστάσιο που φέρεται ότι θα ασχολείται με τα αλουμίνια.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Ιδαλίου είναι γνωστά, αφού τα τελευταία χρόνια δίνουν ένα ακατάπαυστο αγώνα, με στόχο να σταματήσει η επικίνδυνη λειτουργία των εργοστασίων που δραστηριοποιούνται σε απόσταση αναπνοής από την κατοικημένη περιοχή και προς αυτό το σκοπό είχαν πολλάκις διαμαρτυρηθεί και εκτός του Προεδρικού και στην περιοχή τους. Το θέμα είχε φτάσει και ενώπιον της Δικαιοσύνης, με το Δικαστήριο να δικαιώνει τους κατοίκους, εκδίδοντας διάταγμα για αναστολή των εργασιών των εργοστασίων.

Την ίδια ώρα, είχε ξεκινήσει και μία διαδικασία από την Κυβέρνηση, ώστε να εντοπιστεί ο νέος ο χώρος που θα μετακινηθούν τα εργοστάσια και αρχικά υποδείχθηκε η περιοχή του Μιτσερού. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, τα εργοστάσια δεν μεταφέρθηκαν και αυτή τη στιγμή, οι διαδικασίες έχουν μείνει στάσιμες.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκεπτόμενος την περιοχή, είχε δηλώσει ότι δεν θα δοθούν άλλες άδειες για λειτουργία εργοστασίου. Εντούτοις, τους τελευταίους μήνες και μετά τις εν λόγω δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως καταγγέλλει στον REPORTER η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μητέρων Ενορίας «Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης», ένας νέος επιχειρηματίας έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να εκδώσει άδειες, για να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή.

«Ο επιχειρηματίας είχε επαφή μαζί μας, ζητώντας την άποψή μας για τη δραστηροποίησή του στην περιοχή και μας είπε ότι θα ήταν το διαμάντι της περιοχής μας. Αρχικά είπε ότι θα ήταν για πλαστικά το εργοστάσιο. Εμείς απαντήσαμε ότι δεν μπορεί να γίνει επειδή είναι βεβαρυμένη περιοχή και να προστεθεί ένα ακόμη εργοστάσιο ήταν εκτός διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος συνεχίζει κανονικά επειδή έκανε την επένδυση και έχει και τα μηχανήματα», εξήγησε το μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, Κυριακή Βιολάρη.

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι ο επιχειρηματίας, βάσει μίας περιβαλλοντικής μελέτης, έχει καταθέσει αίτηση για αλλαγή χρήσης, καθώς θέλει να επεξεργάζεται αλουμίνια. Πάντως, όπως φαίνεται από τις καταγγελίες που δέχθηκε ο REPORTER, οι αρμόδιοι του εργοστασίου είχαν εκφράσει τις προθέσεις τους από την αρχή, καθώς στη συνάντησή τους, σε σχετική ερώτηση φέρονται ότι απάντησαν ότι δεν θα έμεναν στην επεξεργασία πλαστικού.

«Η περιβαλλοντική μελέτη που έχει γίνει για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι ανεπαρκής και πρόχειρη, όπως το διαβάσαμε και διαβάσαμε τι λέει. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα φανεί στο μέλλον το πρόβλημα, αν αρχίσει κανονικά λειτουργία το εργοστάσιο. Στις 10 Μαΐου είναι η τελική ημερομηνία για να υποβληθούν οι εντάσεις και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Τα αιτήματα των κατοίκων

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής είναι να τηρηθούν τα διατάγματα του Δικαστηρίου, αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι και άλλες υπάρχουσες μονάδες συνεχίζουν τις εργασίες τους. Πέραν τούτου, ζητούν όπως συνεχίσουν οι διαδικασίες για να εντοπιστεί κατάλληλος χώρος που θα μεταφερθούν τα υποστατικά. Χώρος που δεν θα επηρεάζει άλλες κατοικημένες περιοχές, όπως ήταν στο Μιτσερό και προκλήθηκαν νέες αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής του Ιδαλίου ζητούν όπως εντός των επόμενων χρόνων αρχίσουν οι διαδικασίες για να αποχαρακτηριστεί η περιοχή ως Βιομηχανική. Η εισήγησή τους είναι όπως σε πρώτη φάση να αλλάξει η πολεοδομική ζώνη και από βιομηχανική Α’ να γίνει ζώνη ελαφριάς βιομηχανίας και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό.

Στη Βουλή το θέμα

Σημειώνεται πως οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να εξαντλήσουν όλα τα δυνατά μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, για να αλλάξουν την κατάσταση, ενώ την ίδια ώρα ζητούν μία συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, αλλά και με την υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, η οποία είναι η καθ’ ύλη αρμόδια για το θέμα.

Πάντως, το πρόβλημα των ασφαλτικών είχε στο παρελθόν απασχολήσει και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε το θέμα είτε για το Δάλι, είτε για το Μιτσερό, στην παρουσία της Κυβέρνησης και των επιχειρηματιών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε στον REPORTER ότι και αυτή την φορά προτίθεται να συζητήσει το θέμα. Μάλιστα, θα ήταν από τα πρώτα θέματα μετά την επιστροφή από τη διακοπή για το Πάσχα, εντούτοις εστάλησαν στη Βουλή κατ’ επείγοντα νομοσχέδια, τα οποία πρέπει άμεσα να εξεταστούν, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συζήτηση του θέματος, δεδομένου ότι η Βουλή θα διακόψει ξανά τις εργασίες της, μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου.

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού