Καταγγελίες σε βάρος του Συνδέσμου Αυτοκινήτου-«Προσπαθεί παράνομα να αποκτήσει άδειες για διεξαγωγή αγώνα  Ράλι»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Μανώλης Κουλουμάς, προέβη την Πέμπτη σε καταγγελίες, βάσει των οποίων η εταιρεία Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου Λτδ (ΚΣΑ) προσπαθεί να αποκτήσει "παράτυπα και παράνομα" τις αναγκαίες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους με σκοπό την διεξαγωγή αγώνα  Ράλι Αυτοκινήτου στην επαρχία Λάρνακας στις 13-14 Μαΐου 2023, παράλληλα με τους νόμιμους αγώνες και πρωταθλήματα που διεξάγει η καθόλα νόμιμη Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπο  η ενέργεια της εταιρείας του ΚΣΑ έχει δυστυχώς δημιουργήσει τεράστια αναταραχή στις τάξεις της Ομοσπονδίας και επηρεάζει ανεπανόρθωτα το άθλημα, αθλητές, σωματεία κλπ, προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλη δυσφορία τόσο στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), όσο και σε Αρχηγείο Αστυνομίας, Τμήμα Δασών και άλλες κυβερνητικές και μη υπηρεσίες, σε Δήμους και κοινότητες, που εμπλέκονται με διάφορους τρόπους στις διοργανώσεις των αγώνων της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Κουλουμάς, ο διευθυντής του ΚΣΑ, Αντώνης Μιχαηλίδης, «με τις παρεμβάσεις ‘φιλικών’ πολιτειακών  και άλλων αξιωματούχων, αλλά και μέσω της παραπληροφόρησης, προσπαθεί επίμονα να παρακάμψει την ξεκάθαρη νομοθεσία και τη σωστή θεσμοθετημένη διαδικασία, τις αρμόδιες αρχές και εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, και ειδικά τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) με μοναδικό σκοπό  να αποκτήσει παράνομα 'δικαιώματα’ εις βάρος της νόμιμης Ομοσπονδίας». 

Σημείωσε στη συνέχεια ότι πρόσφατα ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού τελειωτικά και τελεσίδικα, με απόφασή του, έχει ανακαλέσει και αφαιρέσει την αθλητική αναγνώριση που κατείχε από το 1993 ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου (ΚΣΑ), και τον έχει διαγράψει εντελώς από το Αθλητικό Μητρώο του Οργανισμού "δίνοντας οριστικά τέλος στο διαχρονικό πρόβλημα και αποκαθιστώντας την παρανομία και 'αταξία' που για πάρα πολλά χρόνια  βασάνιζε και ταλαιπωρούσε τον νηχανοκίνητο αθλητισμό, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, Υπουργεία / Υφυπουργεία αλλά και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους".

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επίσης, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένα άτομα,επισκέφθηκαν αθλητές της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, επιδεικνύοντας άδεια της Αστυνομίας, ότι δήθεν κατείχαν άδεια για τον αγώνα που οργάνωσαν για την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόσθεσε πως μέσα από επαφές που διενήργησε με την Αστυνομία διαπιστώθηκε πως δεν παραχωρήθηκε η όποια άδεια στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου.

Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Ευθύμιος Ιωσήφ , ανέφερε ότι σε αυτή την ιστορία υπάρχει ξεκάθαρη αντιποίηση εξουσίας, προσθέτοντας ότι η αντιποίηση εξουσίας "γίνεται από μια εταιρεία, εγγεγραμμένη στο μητρώο του εφόρου εταιρειών, ως ιδιωτική εταιρεία και η οποία ουσιαστικά, διεκδικεί θέση, ίση με θεσμοθετημένα όργανα του κράτους».

Αλλοίμονο αν η ανώτερη αθλητική αρχή του κράτους, ο ΚΟΑ ανεχόταν τη συνύπαρξη ενός ιδιωτικού μορφώματος, ίσα και όμοια με μια ομοσπονδία, ανέφερε ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργείτο αναρχία ή οποία θα διασπείρονται και σε άλλες ομοσπονδίες.

Ο κ. Ιωσήφ σημείωσε, περαιτέρω, ότι ο ΚΟΑ την προηγούμενη εβδομάδα αφαίρεσε από το ιδιωτικό μόρφωμα το οποιοδήποτε δικαίωμα, αναγνωρίζοντας ως μοναδική αρχή ελέγχου του αυτοκίνητου αθλήματος, την Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.

Ακολούθως είπε ότι η Ομοσπονδία αναμένει το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή που αφορά έρευνα για "κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος από την ιδιωτική εταιρεία".

Ο  Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, που παρέστη στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι «εγγράψαμε το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, έπειτα από πληροφορίες που είχαμε για λανθασμένες διαδικασίες και  κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος. Πρόσθεσε πως από τη συζήτηση που διεξήχθη σε δύο συνεδρίες στην Επιτροπή Ελέγχου, «δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε», καθώς "ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε κακοδιαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων πολιτών, και ειδικότερα της χορηγίας που έδινε το κράτος σε μια εταιρεία και όχι στη νόμιμη ομοσπονδία".

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η συνέπεια που προκλήθηκε στο άθλημα ήταν τα τελευταία χρόνια να μην διεξαχθεί το Ράλι Κύπρος. Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ είπε επίσης ότι τα πράγματα οδηγήθηκαν στο σημείο κάποια άτομα να απειλούν το κράτος και να δηλώνουν ότι θα χαρίσουν το ράλι ή «θα κάνουν το χατίρι στο κατοχικό καθεστώς». Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι με τις ενέργειες του ΚΟΑ που ακολούθησαν επιβεβαιώθηκε ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου είναι η μόνη νόμιμη αρχή που έχει το δικαίωμα να διεξαγάγει αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Συμπλήρωσε πως είναι κρίμα οι πολύ αξιόλογοι Κύπριοι αθλητές στο συγκεκριμένο άθλημα να μην αξιολογούνται όπως αρμόζει λόγω «κακοδιαχείρισης και προσωπικών συμφερόντων ή και εμμονών κάποιων ανθρώπων». Απαντώντας σε ερώτηση ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου η οποία θα αναμένει ενημέρωση από τον Γενικό Ελεγκτή στη βάση και των νέων καταγγελιών που προέκυψαν.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO