Αυξάνει την πίεση στον Πογιατζή η κόντρα των Γενικών-Οι έρευνες βγάζουν νικητές και χαμένους

Μέρες ανάλογες του Φθινοπώρου του 2020, όταν οι δύο κορυφαίοι θεσμοί, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, έφθασαν ένα βήμα από το Ανώτατο Δικαστήριο για να επιλύσουν τις διαφορές τους, είναι αυτές που διανύουμε, αφού για άλλη μια φορά, η κόντρα των δύο έχει ξεφύγει από κάθε πλαίσιο και οι αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται, επισφραγίζουν τη βαθύτατη ρήξη που μοιάζει, με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, να είναι οριστική, αμετάκλητη και μη αναστρέψιμη.

Η αφορμή της νέας κόντρας μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής, έχει να κάνει με την εκφρασθείσα από μέρους του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη τις τελευταίες ημέρες δυσφορίας τους, για το γεγονός ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους, ότι προώθησε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, τέσσερις νέες καταγγελίες που άπτονται ζητημάτων διαφθοράς, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββα Αγγελίδη. Καταγγελίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν στον Γενικό Ελεγκτή για τις διαβιβάσει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του για διερεύνηση.

Αν αναζητήσει ωστόσο κανείς τα αίτια, θα καταλήξει πως οι μεταξύ τους διαφωνίες, δεν είναι σημερινές, αφού χρονολογούνται εδώ και περίπου τρία χρόνια, από τη στιγμή, δηλαδή, που ανέλαβαν καθήκοντα Σαββίδης και Αγγελίδης και είναι πολύ βαθύτερες από τα αίτια της εν εξελίξει δημόσιας αντιπαράθεσης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο των Γενικών-Οι νέες καταγγελίες και η σύγκρουση θεσμών

Γιατί ξέσπασε η νέα κόντρα

Επί της ουσίας ο Γιώργος Σαββίδης, κατηγόρησε τον Γενικό Ελεγκτή, ότι χρησιμοποιεί τη θέση του με στόχο να πλήξει θεσμικά τον ίδιο και τον Βοηθό του, ενώ κάνει λόγο για λασπολογία και προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων και συνειδήσεων, μέσω της επιβεβαίωσης των καταγγελιών που προωθήθηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Τον κατηγόρησε επιπλέον, ότι με τη στάση του κάνει ζημιά, ενώ χαρακτήρισε τις διάφορες κατηγορίες σε βάρος της Νομικής Υπηρεσίας, «ανυπόστατες».

Υπενθυμίζεται πως στον ίδιο τόνο ήταν και η αντίδραση του Σάββα Αγγελίδη την Δευτέρα, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι χαμηλοί τόνοι που τηρεί, έχουν εκληφθεί ως αδυναμία. «Σε όλα υπάρχει όριο και μέτρο, και η ανοχή μου για όσα με κατηγορούν αδίκως και μου καταλογίζουν επί καθημερινής βάσης πλέον δεν μπορεί να έχει περισσότερη διάρκεια», είπε ο κ. Αγγελίδης.

Πάντως, μέσα από τις τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, διαβλέπει κανείς και ενός είδους προειδοποίηση, αφού το μήνυμα που φρόντισε να στείλει ο Γιώργος Σαββίδης, είναι πως σε περίπτωση που όπως αναφέρει οι ισχυρισμοί των καταγγελιών είναι ανυπόστατοι, καλεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να είναι έτοιμος για τις συνέπειες.

Από την άλλη η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις κατηγορίες των δύο ισχυρών αντρών της Εισαγγελίας, είναι πως, ως μια υπηρεσία που υπηρετεί τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, το μόνο που έπραξε τις τελευταίες ημέρες, ήταν να επιβεβαιώσει σε δημοσιογράφους που απευθύνθηκαν στην Υπηρεσία, ρωτώντας εάν ισχύουν οι πληροφορίες για προώθηση καταγγελιών στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, ενώ κάνει λόγο για απαράδεκτους χαρακτηρισμούς από τον Εισαγγελέα, τον οποίο κατηγόρησε πως, κρατά τους πολίτες και τη Βουλή σε απόλυτο σκοτάδι.

Θέλοντας να απαντήσει στο γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες στους δημοσιογράφους, αντιστρέφει τα πυρά και κάνει λόγο για πολιτική συσκότισης από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία κρίνεται από τους πολίτες, ενώ τονίζει πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θα παραμείνει υπηρέτης της διαφάνειας που θα ενημερώνει τους πολίτες για τα πεπραγμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε Αγγελίδη ο Ελεγκτής-«Δεν τελούμε υπό την κηδεμονία σας, δεν θα δεχθούμε φίμωσή εν είδει απειλής»

Οι τέσσερις καταγγελίες

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις καταγγελίες που προώθησε προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι οι μόνες που αφορούν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, αφού προηγήθηκαν και άλλες, για παράδειγμα για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η αντίδραση των Εισαγγελέων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια καταγγελία που σχετίζεται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και συγκεκριμένα του μαύρου βαν στο οποίο, σύμφωνα με και με στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά περιλαμβάνονται και στην έκθεση της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, καταγγέλλεται σύνδεση του κ. Αγγελίδη με εταιρεία που ήταν μέτοχος ο αδερφός του, στην οποία ήταν συνέταιρος Ισραηλινός μόνιμος κάτοικος Κύπρου που εμπλεκόταν στην υπόθεση του μαύρου βαν και συνεργαζόταν με τον Ταλ Ντίλιαν, που έχει αποδειχθεί πως είναι αναμεμιγμένος και στην υπόθεση παρακολουθήσεων Ελλαδιτών πολιτικών και δημοσιογράφων.

Η δεύτερη καταγγελία, άπτεται σοβαρής υπόθεσης φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Αυτή η υπόθεση αποτελεί εύρημα ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και είχε εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων για τα χρυσά διαβατήρια.

Η τρίτη καταγγελία αφορά κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Πρόκειται για καταγγελία που αφορά αναστολή ποινικής δίωξης προσώπου, τον οποίο εκπροσωπούσε ο Σάββας Αγγελίδης ως δικηγόρος, πριν την ανάληψη αξιώματος, ενώ κατά το 2021 το εν λόγω πρόσωπο εκπροσωπείτο από τον δικηγορικό του γραφείο. Η υπόθεση σε βάρος του προσώπου αναστάλθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις καταγγελίες γίνεται λόγος για εμπλοκή και του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού.

Η τέταρτη καταγγελία είναι παρόμοιας φύσεως με την πιο πάνω και αφορά επίσης αναστολή δίωξης προσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισαγγελέας κατά Ελεγκτικής-«Παρεξήγησε τα όρια της ελευθερίας του λόγου, δημιουργεί δολοφονία χαρακτήρων»

Ο ρόλος της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Κι αν η κοινωνία καλλιεργούσε προσδοκίες από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πλέον μετά την τροπή που πήρε η σύγκρουση των Γενικών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των καταγγελιών από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να κρίνει εάν οι καταγγελίες στοιχειοθετούνται ή όχι.

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι οι στάση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή, το μόνο που πέτυχαν, πέραν από το να δημιουργήσουν ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί, είναι να προσδώσουν επιπλέον πίεση στον Χάρη Πογιατζή, ο οποίος με τις αποφάσεις του, μετά τη διεξαγωγή των ερευνών από τους λειτουργούς της Υπηρεσίας του, θα δικαιώσει τη μια ή την άλλη πλευρά.

Πάντως ο Επίτροπος Διαφάνειας, πριν μερικές ημέρες προανήγγειλε εξελίξεις σε ότι αφορά την έρευνα για τα χρυσά διαβατήρια, λέγοντας πως σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς λειτουργίας της Αρχής, όταν ολοκληρωθεί ο προκαταρκτικός έλεγχος μιας υπόθεσης, σε περίπτωση που δεν προκύψουν στοιχεία που να ικανοποιούν τη διεξαγωγή έρευνας, τότε ο καταγγέλλων ενημερώνεται πως η διερεύνηση της καταγγελίας του διακόπηκε. Σημειώνεται πως με βάση την πληροφόρηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε ενημέρωση, ότι διακόπηκε η έρευνα σε κάποια από τις καταγγελίες που προώθησε ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Οι ανακοινώσεις της Αρχής κατά της Διαφθοράς, σε σχέση με την έρευνα των διαβατηρίων, θα μπορούσε να πει κάποιος πως αποτελεί crash test για την Αρχή, αφού θα διαφανεί ο τρόπος χειρισμού και λειτουργείας, ωστόσο οι διαδοχικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ασκούν περαιτέρω πίεση στην Αρχή, ώστε να προχωρήσει σε διερεύνηση.

Και αυτό διότι, τα αποτελέσματα των ερευνών κρίνονται καθοριστικής σημασίας για την τροπή που θα πάρει τόσο η κόντρα μεταξύ Ελεγκτή και Εισαγγελίας, αλλά και σε ότι αφορά τις σκιές γύρω από θεσμούς, μεταξύ των οποίων και η Νομική Υπηρεσία, η οποία τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και οι χειρισμοί της έχουν τεθεί ουκ ολίγες φορές υπό αμφισβήτηση.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Αρχή κατά της Διαφοράς ενόψει αυτών των προβλημάτων, θα πρέπει άμεσα να χειριστεί αυτών των θεμάτων «και πρέπει - και εκεί είναι το σημαντικό - αν το αποδείξει, έχει δίκιο, και πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, αν φανεί ότι κάποιος είναι διεφθαρμένος. Αν δεν τα αποδείξει πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε εξελίξεις για τις έρευνες για τα διαβατήρια ο Πογιατζής, νέες καταγγελίες από Ελεγκτική

Ο ρόλος του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχει και η στάση που θα κρατήσει έναντι της πρωτοφανούς κόντρας μεταξύ των δύο θεσμών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Με δεδομένο ότι ο προκάτοχός, του είχε επιλέξει ξεκάθαρα το στρατόπεδο των Σαββίδη-Αγγελίδη στις προηγούμενες διενέξεις με τον Γενικό Ελεγκτή, λόγω και των κάκιστων σχέσεων που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης διατηρούσε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Στα πρώτα δείγματα γραφής του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έδειξε πως έχει τη διάθεση να συνεργαστεί και να βρει λύσεις, σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των ελέγχων του Γενικού Ελεγκτή. Αυτό έπραξε και για το θέμα των διορισμών, αφού τον κάλεσε εσπευσμένα στο Προεδρικό και βρήκαν από κοινού λύσεις, αλλά και στο θέμα με την παράδοση στοιχείων από το Υπουργείο Άμυνας, αφού με δική του παρέμβαση, αυτά δόθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Με δεδομένο και τις άριστες σχέσεις του με τους πρώην συναδέρφους του στο Υπουργικό που σήμερα κρατούν τα ηνία της Νομικής Υπηρεσίας, είναι δεδομένο πως οι ίσες αποστάσεις, αποτελεί επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό που μένει να διαφανεί, είναι αν αναλόγως των εξελίξεων αυτή η τακτική του κ. Χριστοδουλίδη θα δοκιμαστεί, δημιουργώντας επιπρόσθετη πίεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισαγγελέας κατά Ελεγκτικής-«Παρεξήγησε τα όρια της ελευθερίας του λόγου, δημιουργεί δολοφονία χαρακτήρων»

Δειτε Επισης

Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές