Εισαγγελέας κατά Ελεγκτικής-«Παρεξήγησε τα όρια της ελευθερίας του λόγου, δημιουργεί δολοφονία χαρακτήρων»

Νέα επίθεση εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, εξαπέλυσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, κάνοντας λόγο για λασπολογία και προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων και συνειδήσεων, με τον Γενικό Ελεγκτή να απαντά κάνοντας λόγο για απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, διαμηνύοντας πως δεν θα επιτρέψει συσκότιση και στην δική του Υπηρεσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, προσερχόμενος στο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, είπε πως, «έχουμε μια λαλίστατη Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία έχει παρεξηγήσει το όριο της Ελευθερίας του λόγου και προχωρεί συνεχώς με στοχευμένο τρόπο, στο να λασπολογεί και να δημιουργεί μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο να καταγγέλλονται συνεχώς για σκοπούς διαφθοράς όλοι οι θεσμοί. Και το γραφείο μου και άλλοι θεσμοί. . Είναι πολύ λυπηρό. Έχουμε πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε είτε να μην απαντάμε, είτε να μην απαντάμε και να διατρέχουμε τον κίνδυνο και να κατηγορούμαστε ότι δημιουργούμε σύγκρουση θεσμών».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να μην διερωτόμαστε καν ποιος είναι εκείνος ο οποίος ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αυτό που εσείς αποκαλείτε σύγκρουση των Θεσμών».

Το θέμα είναι πάρα πολύ απλό, είπε και έκανε έκκληση να αντιληφθούμε όλοι τη ζημιά η οποία γίνεται με το να ισχυριζόμαστε «με ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ο ένας είναι διεφθαρμένος, ο άλλος είναι διεφθαρμένος, ο ένας παραπέμπεται στην αρχή της διαφθοράς».

Είναι μία κατάσταση, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης η οποία πρέπει να σταματήσει, «είναι μία κατάσταση η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους θεσμούς, τεράστιο πρόβλημα στην εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους θεσμούς και πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει».

Ερωτηθείς εάν είναι ενήμερος σε σχέση με τις τέσσερις καταγγελίες που έχει διαβιβάσει η ΕΥ στην Αρχή κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τον κ. Αγγελίδη απάντησε αρνητικά λέγοντας, «όχι δεν είμαι, πέραν των όσων έχω δει από τις δηλώσεις και τις πολλαπλές εμφανίσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα διάφορα Μέσα».

Σημείωσε ότι είναι δικαίωμα εάν υπάρχει οποιοσδήποτε ισχυρισμός να καταγγέλλεται ο οποιοσδήποτε για διαφθορά, αλλά είπε ότι, «αυτό το οποίο γίνεται όμως αυτή τη στιγμή είναι το να προβάλλεται συνεχώς η καταγγελία, δημιουργείται συνεχώς η περιρρέουσα και η εντύπωση στον κόσμο ότι κάποιος άνθρωπος είναι διεφθαρμένος γιατί απλούστατα ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε να τον χαρακτηρίζει σαν διεφθαρμένο, προκαταλαμβάνει την οποιαδήποτε εξέταση της οποιασδήποτε καταγγελίας του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς».

Ο ΓΕ είπε ότι η Αρχή κατά της Διαφοράς ενόψει αυτών των προβλημάτων θα πρέπει άμεσα να χειριστεί αυτών των θεμάτων "και πρέπει - και εκεί είναι το σημαντικό - αν το αποδείξει, έχει δίκιο, και πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, αν φανεί ότι κάποιος είναι διεφθαρμένος. Αν δεν τα αποδείξει πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες" κατέληξε.

H απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Σε ανακοίνωση-απάντησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία παραπέμπει στη χθεσινή της ανακοίνωση, ενώ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτους τους χαρακτηρισμούς του.

«Στο Γενικό Εισαγγελέα απαντά η χθεσινή μας ανακοίνωση. Στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες που επέλεξε να εκτοξεύσει δεν θα απαντήσουμε», υποδεικνύει ο Γενικός Ελεγκτής, ενώ εξηγεί ότι, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, «με κάθε ευκαιρία γιατί η Υπηρεσία του αφήνει τους πολίτες, ακόμη και την Βουλή των Αντιπροσώπων, στο απόλυτο σκοτάδι σε σχέση με τις υποθέσεις που εξετάζει. Γι’ αυτή του την επιλογή κρίνεται από τους πολίτες και δεν θα τη σχολιάσουμε».

Την ίδια ώρα διαβεβαιώνει τους πολίτες, «πως δεν θα επιτρέψουμε στο Γενικό Εισαγγελέα να επιβάλει πολιτική συσκότισης και στη δική μας Υπηρεσία. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή εξουσία επιβολής πολιτικών επί της Υπηρεσίας μας. Εμείς θα παραμείνουμε, όπως μας τάσσουν τα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζουμε, υπηρέτες της διαφάνειας προς ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα των ασκούντων δημόσια εξουσία», καταλήγει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Η κόντρα Αγγελίδη-Μιχαηλίδη

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ξέσπασε νέα κόντρα μεταξύ του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή με τον πρώτο να εκδίδει γραπτή ανακοίνωση στην οποία στη σκιά της νέας καταγγελίας που είδε το φως της δημοσιότητας και κάνει λόγο για κλείσιμο ποινικής υπόθεσης πρώην πελάτη του κατά το 2022, την οποία διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Γενικός Ελεγκτής.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι «η δημόσια κριτική είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας και ως πρόσωπο σε δημόσιο αξίωμα σεβάστηκα και έδειξα ανοχή σε άπειρες περιπτώσεις όπου η κατά συρροή λασπολογία και η αήθης ατεκμηρίωτη ψιθυρολογία σπίλωσε το όνομα, την αξιοπρέπεια και την υπόληψή μου».

Όπως αναφέρει, «φαίνεται όμως ότι οι χαμηλοί τόνοι που πάντα τηρώ έχουν εκληφθεί ως αδυναμία. Σε όλα υπάρχει όριο και μέτρο, και η ανοχή μου για όσα με κατηγορούν αδίκως και μου καταλογίζουν επί καθημερινής βάσης πλέον δεν μπορεί να έχει περισσότερη διάρκεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασμα Αγγελίδη-«Η ανοχή μου για όσα με κατηγορούν αδίκως δεν μπορεί να έχει περισσότερη διάρκεια»

Η απάντηση της Ελεγκτικής στον Αγγελίδη

Στα όσα ανέφερε ο Σάββας Αγγελίδης απάντησε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος του σημείωσε πως η Υπηρεσία του δεν τελεί υπό την κηδεμονία ούτε του ιδίου, ούτε του Γενικού Εισαγγελέα, ξεκαθαρίζοντας του πως δεν πρόκειται να φιμωθεί και να μην ενημερώνει επίσημα το κοινό για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην ανακοίνωση της απαντά με τέσσερα σημεία στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και ενημερώνει για τις τέσσερις καταγγελίες που διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε Αγγελίδη ο Ελεγκτής-«Δεν τελούμε υπό την κηδεμονία σας, δεν θα δεχθούμε φίμωσή εν είδει απειλής»

Τέσσερις καταγγελίες τις τελευταίες εβδομάδες

Την αντίδραση του Σάββα Αγγελίδη, προκάλεσε η νέα καταγγελία που κάνει από τον γύρο του διαδικτύου και η οποία αναφέρει πως ο ίδιος, ενώ ήταν δικηγόρος συγκεκριμένου προσώπου που απασχόλησε την ΥΚΑΝ πριν αναλάβει αξίωμα και ο οποίος κατά το 2021 εκπροσωπείτο σε υπόθεση από το δικηγορικό του γραφείο, ανέστειλε την υπόθεση το 2022, ενώ γίνεται αναφορά στο όνομα του τέως διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού.

Την καταγγελία επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο οποίος ανέφερε πως συνολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποστάλθηκαν τέσσερις καταγγελίες που αγγίζουν την Νομική Υπηρεσία.

Όπως δήλωσε ο κ. Πετρίδης, «η Υπηρεσία έλαβε και προώθησε πριν από δυο εβδομάδες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, καταγγελία που περιλαμβάνει ισχυρισμούς που αφορούν την συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του μαύρου βαν. Την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε και δεύτερη επιστολή η οποία περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές υποθέσεις. Η πρώτη άπτεται διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Αυτή η υπόθεση αποτελεί εύρημα ελέγχου της Υπηρεσίας μας και είχε εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων για τα χρυσά διαβατήρια. Η δεύτερη υπόθεση αφορά κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Πρόκειται για αυτή που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η τρίτη υπόθεση είναι για παρόμοια φύσεως».

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημείωσε πως για τις εν λόγω καταγγελίες, έκανε απλώς τον διαμεσολαβητή και δεν διατυπώνει κατηγορίες σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου.

Δειτε Επισης

Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)