Προανήγγειλε εξελίξεις για τις έρευνες για τα διαβατήρια ο Πογιατζής, νέες καταγγελίες από Ελεγκτική

Στις 75 ανέβηκαν οι καταγγελίες ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, εκ των οποίων οι δέκα ανώνυμες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, ο ποιος προανήγγειλες εξελίξεις, ενώ την ίδια ώρα η Ελεγκτική Υπηρεσία επιβεβαίωσε νέες καταγγελίες που διαβίβασε στην Αρχή.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Πογιατζής στο ΡΙΚ, οι καταγγελίες έχουν ανέλθει στις 75 και για αρκετές έχει αρχίσει η προκαταρκτική εξέταση τους, ενώ «κάποιες από αυτές έχουν ήδη προχωρήσει και κάποιες είναι στο επόμενο στάδιο, της ετοιμασίας της έρευνας».

Επίσης, ο Επίτροπος Διαφάνειας ανακοίνωσε πως «σύντομα θα ξεκινήσουν κάποιες έρευνες, οι οποίες θα ανακοινωθούν, χωρίς να κατονομάζονται τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται», ενώ εξήγησε πως για τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται υψηλά ιστάμενα άτομα, δεδομένου της απροθυμίας από Κύπριους να αναλάβουν την διερεύνηση, έχει συσταθεί ομάδα από ξένους ειδικούς, μεταξύ των οποίων και δύο Άγγλοι ερευνητές, που θα είναι οι βασικοί. Ωστόσο, όπως είπε, για άλλες υποθέσεις, θα συνδράμουν και Κύπριοι ερευνητές.

Σε σχέση με τις καταγγελίες για τα διαβατήρια, ο Χάρης Πογιατζής ανέφερε πως «θα υπάρχουν προσεχώς ανακοινώσεις και θα υπάρχουν εξελίξεις».

Την ίδια ώρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία επιβεβαίωσε νέες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των social media και οι οποίες διαβιβάστηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, με το σύνολο των καταγγελιών τις τελευταίες εβδομάδες που αγγίζουν την Νομική Υπηρεσία, μέσω της Ελεγκτικής, να ανέρχονται στις τέσσερις, πέραν των υπολοίπων που διαβιβάστηκαν παλαιότερα.

Νέες καταγγελίες από Ελεγκτή για αναστολές διώξεων

Η πρώτη αφορά την υπόθεση του μαύρου βαν που διαβιβάστηκε πριν δύο εβδομάδες, ενώ η δεύτερη είναι αυτή που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες με ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, «σχετικά με κατ’ ισχυρισμό υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων. Η δεύτερη αυτή υπόθεση περιλαμβάνει και περίπτωση που άπτεται της διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή».

Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, «η Υπηρεσία έλαβε και προώθησε πριν από δυο εβδομάδες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, καταγγελία που περιλαμβάνει ισχυρισμούς που αφορούν την συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του μαύρου βαν. Την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε και δεύτερη επιστολή η οποία περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές υποθέσεις. Η πρώτη άπτεται διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Αυτή η υπόθεση αποτελεί εύρημα ελέγχου της Υπηρεσίας μας και είχε εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων για τα χρυσά διαβατήρια. Η δεύτερη υπόθεση αφορά κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Πρόκειται για αυτή που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η τρίτη υπόθεση είναι για παρόμοια φύσεως».

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημείωσε πως για τις εν λόγω καταγγελίες, έκανε απλώς τον διαμεσολαβητή και δεν διατυπώνει κατηγορίες σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο