Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο των Γενικών-Οι νέες καταγγελίες και η σύγκρουση θεσμών

Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τους επικεφαλής των θεσμών να ανοίγουν νέο μέτωπο, στον απόηχο των καταγγελιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας που στρέφονται εναντίον Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίες διαβιβάστηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Πέραν των καταγγελιών για τα διαβατήρια και άλλες υποθέσεις, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Γενικός Ελεγκτής, σε ρόλο διαμεσολαβητή, προώθησε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, τρεις καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον του και δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του, ενώ απέστειλε και μια που προέκυψε κατόπιν έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις καταγγελίες, σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία επιβεβαίωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφορούν:

  1. Καταγγελία που αφορά το μαύρο βαν και τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας, παραπέμποντας σε στοιχεία που όπως ισχυρίζεται, δείχνουν σύνδεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του δικηγορικού του γραφείου και εταιρείας που ήταν μέτοχος ο αδελφός του, η οποία ωστόσο διαγράφηκε δύο ημέρες μετά που ο Σάββας Αγγελίδης βγήκε μπροστά και με ανακοίνωση του, απέρριψε τα όσα του καταλογίζονται για την υπόθεση.
  2. Καταγγελία που άπτεται διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Αυτή η υπόθεση αποτελεί εύρημα ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και είχε εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων για τα χρυσά διαβατήρια.
  3. Κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Πρόκειται για καταγγελία που αφορά αναστολή ποινικής δίωξης προσώπου, τον οποίο εκπροσωπούσε ο Σάββας Αγγελίδης ως δικηγόρος, πριν την ανάληψη αξιώματος, ενώ κατά το 2021 το εν λόγω πρόσωπο εκπροσωπείτο από τον δικηγορικό του γραφείο. Η υπόθεση σε βάρος του προσώπου αναστάλθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις καταγγελίες γίνεται λόγος για εμπλοκή και του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού.
  4. Η τέταρτη καταγγελία είναι παρόμοιας φύσεως με την πιο πάνω και αφορά επίσης αναστολή δίωξης προσώπου.

Οι διαδοχικές καταγγελίες, προκάλεσαν την αντίδραση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος απαντώντας στον Γενικό Ελεγκτή, διαμήνυσε μεταξύ άλλων, πως «η ανοχή μου για όσα με κατηγορούν αδίκως δεν μπορεί να έχει περισσότερη διάρκεια», ενώ από την πλευρά του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης του απάντησε πως η Υπηρεσία του δεν τελεί υπό την κηδεμονία ούτε του ιδίου, ούτε του Γενικού Εισαγγελέα, ξεκαθαρίζοντας του πως δεν πρόκειται να φιμωθεί και να μην ενημερώνει επίσημα το κοινό για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε Αγγελίδη ο Ελεγκτής-«Δεν τελούμε υπό την κηδεμονία σας, δεν θα δεχθούμε φίμωσή εν είδει απειλής»

«Παρεξήγησε τα όρια της ελευθερίας του λόγου, δημιουργεί δολοφονία χαρακτήρων»

Συνέχεια στη σύγκρουση, που πλέον μεταφέρεται στο γήπεδο της Αρχής κατά της Διαφθοράς, στην οποία μετατοπίζεται το βάρος ώστε να εξακριβώσει κατά πόσο προκύπτουν οποιαδήποτε ζητήματα και ειδικότερα ποινικές ευθύνες σε ότι αφορά τις καταγγελίες που έχει ενώπιον της, έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων», αναφέροντας παράλληλα πως η Ελεγκτική Υπηρεσία, «παρεξήγησε τα όρια της ελευθερίας του λόγου.

Νέα επίθεση εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, εξαπέλυσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, κάνοντας λόγο για λασπολογία και προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων και συνειδήσεων, με τον Γενικό Ελεγκτή να απαντά κάνοντας λόγο για απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, διαμηνύοντας πως δεν θα επιτρέψει συσκότιση και στην δική του Υπηρεσία.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, «έχουμε μια λαλίστατη Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία έχει παρεξηγήσει το όριο της Ελευθερίας του λόγου και προχωρεί συνεχώς με στοχευμένο τρόπο, στο να λασπολογεί και να δημιουργεί μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων. Έχουμε φτάσει στο σημείο να καταγγέλλονται συνεχώς για σκοπούς διαφθοράς όλοι οι θεσμοί. Και το γραφείο μου και άλλοι θεσμοί. Είναι πολύ λυπηρό. Έχουμε πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε είτε να μην απαντάμε, είτε να μην απαντάμε και να διατρέχουμε τον κίνδυνο και να κατηγορούμαστε ότι δημιουργούμε σύγκρουση θεσμών».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να μην διερωτόμαστε καν ποιος είναι εκείνος ο οποίος ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αυτό που εσείς αποκαλείτε σύγκρουση των Θεσμών».

Το θέμα είναι πάρα πολύ απλό, είπε και έκανε έκκληση να αντιληφθούμε όλοι τη ζημιά η οποία γίνεται με το να ισχυριζόμαστε «με ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ο ένας είναι διεφθαρμένος, ο άλλος είναι διεφθαρμένος, ο ένας παραπέμπεται στην αρχή της διαφθοράς».

Είναι μία κατάσταση, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, «η οποία πρέπει να σταματήσει, είναι μία κατάσταση η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους θεσμούς, τεράστιο πρόβλημα στην εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους θεσμούς και πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει».

«Αν αποδειχθούν θα γίνει αυτό που πρέπει»

Ερωτηθείς εάν είναι ενήμερος σε σχέση με τις τέσσερις καταγγελίες που έχει διαβιβάσει η ΕΥ στην Αρχή κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τον κ. Αγγελίδη απάντησε αρνητικά λέγοντας, «όχι δεν είμαι, πέραν των όσων έχω δει από τις δηλώσεις και τις πολλαπλές εμφανίσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα διάφορα Μέσα».

Σημείωσε ότι είναι δικαίωμα εάν υπάρχει οποιοσδήποτε ισχυρισμός να καταγγέλλεται ο οποιοσδήποτε για διαφθορά, αλλά είπε ότι, «αυτό το οποίο γίνεται όμως αυτή τη στιγμή είναι το να προβάλλεται συνεχώς η καταγγελία, δημιουργείται συνεχώς η περιρρέουσα και η εντύπωση στον κόσμο ότι κάποιος άνθρωπος είναι διεφθαρμένος γιατί απλούστατα ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε να τον χαρακτηρίζει σαν διεφθαρμένο, προκαταλαμβάνει την οποιαδήποτε εξέταση της οποιασδήποτε καταγγελίας του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η Αρχή κατά της Διαφοράς ενόψει αυτών των προβλημάτων θα πρέπει άμεσα να χειριστεί αυτών των θεμάτων "και πρέπει - και εκεί είναι το σημαντικό - αν το αποδείξει, έχει δίκιο, και πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, αν φανεί ότι κάποιος είναι διεφθαρμένος. Αν δεν τα αποδείξει πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες" κατέληξε.

H απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε ανακοίνωση-απάντησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία παραπέμπει στη χθεσινή της ανακοίνωση, ενώ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτους τους χαρακτηρισμούς του.

«Στο Γενικό Εισαγγελέα απαντά η χθεσινή μας ανακοίνωση. Στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες που επέλεξε να εκτοξεύσει δεν θα απαντήσουμε», υποδεικνύει ο Γενικός Ελεγκτής, ενώ εξηγεί ότι, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, «με κάθε ευκαιρία γιατί η Υπηρεσία του αφήνει τους πολίτες, ακόμη και την Βουλή των Αντιπροσώπων, στο απόλυτο σκοτάδι σε σχέση με τις υποθέσεις που εξετάζει. Γι’ αυτή του την επιλογή κρίνεται από τους πολίτες και δεν θα τη σχολιάσουμε».

Την ίδια ώρα διαβεβαιώνει τους πολίτες, «πως δεν θα επιτρέψουμε στο Γενικό Εισαγγελέα να επιβάλει πολιτική συσκότισης και στη δική μας Υπηρεσία. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή εξουσία επιβολής πολιτικών επί της Υπηρεσίας μας. Εμείς θα παραμείνουμε, όπως μας τάσσουν τα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζουμε, υπηρέτες της διαφάνειας προς ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα των ασκούντων δημόσια εξουσία», καταλήγει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισαγγελέας κατά Ελεγκτικής-«Παρεξήγησε τα όρια της ελευθερίας του λόγου, δημιουργεί δολοφονία χαρακτήρων»

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE/Ιρανός ανώτερος αξιωματούχος: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ