«Μου έχει περιγράψει μια τραγική κατάσταση»-Αγωνία για τους Κύπριους στο Χαρτούμ

Παγιδευμένοι στην πρωτεύουσα του Σουδάν και την εμπόλεμη περιοχή, παραμένουν οι είκοσι δύο Κύπριοι, με τους αρμόδιους να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ώστε να διασφαλιστεί η απομάκρυνσή τους. Ήδη χθες, με την βοήθεια της Ολλανδικής Κυβέρνησης, μια Κύπρια μεταφέρθηκε στην Άκαμπα της Ιορδανίας, μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι χαοτική, με τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απομάκρυνσης χιλιάδων υπηκόων τους, που βρίσκονται στο Σουδάν, εν μέσω αμφιβολιών και ρίσκου για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Η απομάκρυνση της πρώτης Κύπριας έγινε κατορθωτή, λόγω του γεγονότος ότι βρισκόταν σε σημείο που ευνοούσε τη μετακίνησή της, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είκοσι δύο άτομα που παραμένουν εγκλωβισμένα σε διάσπαρτα σημεία της πρωτεύουσας της χώρας.

Με την Κύπρια γυναίκα συναντήθηκε, στο αεροδρόμιο της Άκαμπα, ο Κύπριος Πρέσβης στην Ιορδανία, Μιχάλης Ιωάννου, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί της, μέχρι να διευθετηθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού της. «Μου έχει περιγράψει μια τραγική κατάσταση στη χώρα, ωστόσο η ίδια είναι καλά στην υγεία της», ανέφερε στον REPORTER ο κος Ιωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιτυχής εκκένωση ενός Κύπριου από το Σουδάν-Συνεχίζονται οι προσπάθειες και για τους άλλους 22

Αναμένουν την κατάλληλη στιγμή

Η κατάσταση στην περιοχή του Χαρτούμ είναι αμφίρροπη, καθώς δεν τηρείται η εκεχειρία, αλλά μαίνονται μάχες μικρής έκτασης, με τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρο Γκότση, να σημειώνει πως παρόλα αυτά, το Υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή με τα άτομα που βρίσκονται στην περιοχή και δεν έχει αναφερθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Οι Αρχές, επικεντρώνονται αρχικά στην απομάκρυνση των τριών Κύπριων υπηκόων που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν και εν συνέχεια των άλλων προσώπων. «Πρόκειται», όπως είπε ο κος Γκότσης, «για έναν μικρό αριθμό προσώπων και η προσπάθεια επαναπατρισμού τους πρέπει να γίνει προσεκτικά. Όταν κάποιος είναι στο σπίτι του ασφαλής και όχι σε κάποιο καταφύγιο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το ποια θα κριθεί ως η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσει από την επικίνδυνη περιοχή».

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με όλους τους δρώντες της προσπάθειας για απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών. Δηλαδή, με τις Αρχές της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Αιγύπτου και άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υπάρξουν επιλογές προς αξιοποίηση για επαναπατρισμό όλων των προσώπων προς την Κύπρο.

Το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και το αίτημα Ηνωμένου Βασιλείου

Πάντως, με οδηγίες της υπουργικής ομάδας, η οποία αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχει ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, για υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από το Σουδάν, μετά από αίτημα των Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού είχε ενεργοποιηθεί και το 2006, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο, αλλά και σε άλλες μεγαλύτερες ή μικρότερες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε ο κος Γκότσης, «με το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ γίνεται άμεση ενεργοποίηση των υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκκένωση αμάχων μετά από αίτημα τρίτης χώρας και ως εκ τούτου ανταποκριθήκαμε. Το Σχέδιο, δίνει τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών μας και η ενεργοποίηση όλων σχετικών υπηρεσιών».

Η Κύπρος, τόνισε ο κος Γκότση, λειτουργεί ως χώρα σταθμός και εάν χρειαστεί τα άτομα που φτάνουν εδώ φιλοξενούνται σε χώρους μέχρι τον επαναπατρισμό τους.

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO