Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πρόσφυγες για το σχέδιο ΚτίΖΩ-Η χορηγία και η επιδότηση ενοικίου

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η αναλυτική ενημέρωση των ενοίκων των 358 πολυκατοικιών που στεγάζονται σε κυβερνητικούς οικισμούς για το Σχέδιο Χορηγιών για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «ΚτίΖΩ» που έχουν πλέον στη διάθεσή τους, ώστε να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες για την αναβάθμιση των προσφυγικών πολυκατοικιών, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κρίθηκαν ότι χρήζουν αναβάθμισης.

Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι ότι με την εφαρμογή του νέου σχεδίου χορηγιών, θα διασφαλιστούν οι εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που επηρεάζονται, να διαβιούν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Σημειώνεται ότι για τη διαμόρφωση του σχεδίου, έχουν εξεταστεί πολλαπλές παράμετροι, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές και νομικές πτυχές, ώστε να καταστεί εφικτή η απρόσκοπτη και άμεση εφαρμογή του.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης, η ευελιξία που προσφέρει το σχέδιο χορηγιών, καθώς, από την πρώτη φάση εφαρμογής του, θα βρίσκεται στη διάθεση των δικαιούχων για αξιοποίησή του, ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια, που αφορούν τον βαθμό σοβαρότητας των στατικών προβλημάτων των κτηρίων και την κατηγορία στη οποία κατατάσσεται κάθε δικαιούχος. Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρόταση ετοιμάστηκε στη βάση των ευρημάτων της μελέτης στατικής και αντισεισμικής επάρκειας συνολικά 358 υφιστάμενων πολυκατοικιών, στις οποίες βρίσκονται συνολικά 3.128 διαμερίσματα σε κυβερνητικούς οικισμούς των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας.

Μελετώντας την κατάσταση που βρίσκονται οι 358 πολυκατοικίες, δόθηκε προτεραιότητα σε 43, που κρίθηκαν ακατάλληλες και πρέπει να κατεδαφιστούν. Εξάλλου, το Υπουργείο Εσωτερικών, έκανε ξεκάθαρο ότι η γη που βρίσκονται οι 43 πολυκατοικίες, που θα κριθούν κατεδαφιστέες, στο πλαίσιο του σχεδίου χορηγιών, θα καταστεί κρατική γη, εφόσον οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων τους θα συμμετάσχουν στο σχέδιο και είτε θα αποκτήσουν διαμέρισμα, σε νέα πολυκατοικία, ή θα αποζημιωθούν. Για τις υπόλοιπες 315 υφιστάμενες πολυκατοικίες, σε περίπτωση απαίτησης για αναδόμηση τους, η νέα πολυκατοικία θα ανεγείρεται στο ίδιο τεμάχιο γης που είναι η υφιστάμενη πολυκατοικία, νοουμένου ότι το τεμάχιο γης είναι ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας. Επίσης, για υφιστάμενη πολυκατοικία, σε τεμάχιο γης τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, η νέα πολυκατοικία θα ανεγείρεται σε κρατική γη, σε ελεύθερους χώρους εντός των Κυβερνητικών Οικισμών.

Το χρονοδιάγραμμα και οι δικαιούχοι

Το σχέδιο χορηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι δεκαετές με προτεραιότητα στη διαχείριση των 43 πολυκατοικιών, όπου κρίθηκαν με σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα. Έτσι, σε πρώτη φάση, με το σχέδιο χορηγιών θα παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των 43 πολυκατοικιών, να επωφεληθούν από το σχέδιο, κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του με βάση διαδικασίες που έχουν καθοριστεί. Κατά τα υπόλοιπα εννέα έτη, θα παρέχεται η δυνατότητα χορηγίας σε ιδιοκτήτες περίπου 35 πολυκατοικιών ανά έτος, αναλόγως της κατασκευαστικής ποιότητας των οικοδομών, στη βάση της σχετικής κατηγοριοποίησης η οποία έχει προκύψει, με προτεραιότητα το δεύτερο και τρίτο έτος, στις 70 πολυκατοικίες.

Όσον αφορά τις κατηγορίες δικαιούχων, αυτές χωρίζονται σε τρεις, όπου για την κάθε κατηγορία θα παραχωρούνται συγκεκριμένα ποσά χορηγίας και επιδοτήσεων ενοικίου, όπου αυτό απαιτείται. Την ίδια ώρα, θα καθορίζεται το ποσό συνεισφοράς των δικαιούχων, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν και τον τύπο του διαμερίσματος που τους αντιστοιχεί.

Συγκεκριμένα, η πρώτη κατηγορία, θα αποτελείται από εκτοπισθέντες πρώτης γενιάς στους οποίους είχε παραχωρηθεί διαμέρισμα αμέσως μετά τον πόλεμο και οι εκτοπισθέντες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι αποτελούν τους δικαιούχους που απέκτησαν διαμέρισμα με κληρονομιά.

Στη δεύτερη κατηγορία, θα βρίσκονται πρόσφυγες που αγόρασαν διαμέρισμα σε προσφυγικές πολυκατοικίες και οι οποίοι είχαν επιλέξει προηγουμένως να λάβουν στεγαστική βοήθεια από το κράτος.

Όσον αφορά την τρίτη κατηγορία, σε αυτή θα υπάγονται οι μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες και επέλεξαν την αγορά διαμερίσματος, είτε για αγορά, είτε για διαμονή, καθώς επίσης και οι αγοραστές των διαμερισμάτων, οι οποίοι είναι πρόσφυγες, αλλά δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει στεγαστική ή άλλη βοήθεια από το κράτος.

Σημειώνεται, ότι το σχέδιο χορηγιών για τις 43 υφιστάμενες πολυκατοικίες εφαρμόζεται στην βάση συγκεκριμένης διαδικασίας και υπό καθορισμένες προϋποθέσεις. Αρχικά, έχει γίνει η δημοσίευση του καταλόγου των 43 πολυκατοικιών που κρίθηκαν με τα πιο σοβαρά προβλήματα, οι οποίες αποτελούνται από 375 διαμερίσματα. Ακολούθως, θα δοθεί η δυνατότητα εκκένωσης των πολυκατοικιών, με την έναρξη επιδότησης ενοικίου, εντός των επόμενων έξι μηνών και η ενημέρωση των δικαιούχων για το σχέδιο χορηγιών και την επιλογή χορηγίας που επιθυμούν.

Έπειτα, θα υπάρξει η απόφαση των δικαιούχων για συμμετοχή στο σχέδιο και λήψη νέους διαμερίσματος, με ανάλογη χορηγία και συνεισφορά, ή αποχώρηση και λήψη εφάπαξ ποσού χορηγίας και αξίας γης που τους αναλογεί. Στη συνέχεια, θα γίνει ο καθορισμός θέσης πολυκατοικίας με τη συμπλήρωση ικανοποιητικού αριθμού δικαιούχων και θα γίνεται ενημέρωση τους από το Τμήμα Πολεοδομίας. Έτσι, θα ακολουθήσει η ανάθεση συντονιστή, αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού από τους δικαιούχους.

Αφού γίνει στη συνέχεια η ανάληψη δρομολόγησης της διαδικασίας ανέγερσης της πολυκατοικίας από τον συντονιστεί και ολοκληρωθούν οι εργασίες και γίνει η παράδοση των οικιστικών μονάδων στους δικαιούχους, τότε θα εκδίδονται και οι νέου τίτλοι ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.

Η επιδότηση ενοικίου στους δικαιούχους

Μετά και την εξαγγελία του σχεδίου χορηγιών και τη δημοσιοποίηση του Καταλόγου των 43 πολυκατοικιών, οι ένοικοι των διαμερισμάτων, για τις οποίες λήφθηκε η απόφαση για κατεδάφιση, θα κληθούν να εκκενώσουν τα διαμερίσματά τους και τίθεται σε εφαρμογή η επιδότηση ενοικίων στον ιδιωτικό τομέα ή χορηγίας για φιλοξενία σε συγγενικό τους πρόσωπο. Οι ένοικοι των διαμερισμάτων θα αιτούνται επιδότηση ενοικίου συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

1

Ύψος χορηγίας για αναδόμηση

Η κρατική χορηγία στην περίπτωση αναδόμησης των διαμερισμάτων της υφιστάμενης πολυκατοικίας καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται ο Δικαιούχος καθώς και από τον τύπο του διαμερίσματος του στην υφιστάμενη πολυκατοικία.

Σημειώνεται ότι, θα χορηγείται, επιπλέον, ποσό ύψους €90.000 ανά πολυκατοικία που θα ανεγερθεί, που αφορά την εγκατάσταση ανελκυστήρα

2

3

4

Δειτε Επισης

Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων