Το τελεσίγραφο στους ξενοδόχους, η αγανάκτηση και η φθηνή λύση ενόψει high-season

Αντίστροφα μετράνε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για το άνοιγμα των ξενοδοχείων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αφού παρέμεναν άνεργοι και αδρανείς τους τελευταίους μήνες, λόγω του ότι τα ξενοδοχεία έκλεισαν, αφού δεν υπάρχει τουρισμός, ιδιαιτέρως στις παραλιακές επαρχίες της Πάφου και της Ελεύθερης Αμμοχώστου. Ωστόσο, οι ίδιοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αναμένουν ότι θα τους καταβληθούν τα ποσά που προνοούνται στον μισθό τους στο τέλος του μήνα και δεν θα παρεκκλίνουν της Νομοθεσίας, οι εργοδότες τους.

Μάλιστα, σε αρκετά ξενοδοχεία το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν στάσεις αυθόρμητης εργασίας από τους εργαζόμενους, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αναγκάσουν ουσιαστικά τους ξενοδόχους, να εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση και όσα προνοούνται στα δικαιώματα των υπαλλήλων.

Μιλώντας στον REPORTER o Γ.Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νεόφυτο Τιμινής, αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που επικρατεί για να σημειώσει ότι τις τελευταίες ημέρες, η Συντεχνία πραγματοποίησε επισκέψεις σε ξενοδοχεία στην Ελεύθερη Αμμόχωστο και Πάφο, που παραμένουν κλειστά. «Αναμέναμε να δούμε τον μισθό Ιανουαρίου και ότι οι ξενοδόχοι θα κατέβαλαν στους υπαλλήλους τους τις αυξήσεις στον τιμάριθμο. Σε κάποια ξενοδοχεία οι υπάλληλοι λόγω της αγανάκτησής τους, βγήκαν έξω και διαμαρτυρήθηκαν, με στάση αυθόρμητης εργασίας. Έτσι, μέσα σε αυτό το περιβάλλον των ημερών, προχωρήσαμε και είδαμε τις περιοχές που είναι κλειστά τα ξενοδοχεία, κάτι που συμβαίνει κυρίως στην Πάφο και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Σε αυτές τις περιοχές δίνουμε το βάρος μας σήμερα, καθώς μπαίνουμε στην υψηλή τουριστική περίοδο και αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες που σήμερα είναι κλειστές, τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν».

Η Συντεχνία, προειδοποίησε τους ξενοδόχους, ότι με τον μισθό του Μαρτίου, εκεί και όπου παρατηρείται ότι δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες αυξήσεις, είτε είναι αύξηση στον βασικό μισθό, είτε είναι καταβολή τιμαριθμικού επιδόματος, τότε για κάποιους που είναι στο γραφείο Εργασίας, θα συνεχίσει με βάση των κώδικα η διαδικασία, μέχρι την κήρυξη αδιεξόδου. «Σε άλλες περιπτώσεις, όπου μπορεί να κριθεί ότι είναι εξόφθαλμη η παραβίαση, τότε θα προχωρούμε άμεσα με μέτρα, σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες Συντεχνίες».

Οι δυο κατηγορίες εργαζομένων και η φθηνή λύση

Σήμερα, υπάρχουν δυο κατηγορίες εργαζομένων στα ξενοδοχεία που παραμένουν κλειστά. «Υπάρχει η μια κατηγορία, όπου ο εργοδότης αναστέλλει μερικώς την εργασία των εργαζομένων του, καταβάλλοντας το 2.8% του μισθού, για να συνεχίσει η υπηρεσία του εργαζομένου. Αυτή η κατηγορία, αναμένουμε ότι πρόκειται να επιστρέψει πίσω στα καθήκοντά της και επειδή ολοκληρώνεται η μερική αναστολή στις 31 Μαρτίου, αναμένεται ότι θα επιστρέψουν κανονικά οι υπάλληλοι στους χώρους εργασίας τους».

Η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων, είναι οι υπάλληλοι για τους οποίους οι ξενοδόχοι τερμάτισαν την υπηρεσία τους, για παράδειγμα στις 31 Οκτωβρίου, όταν έκλειναν το ξενοδοχείο τους, αλλά τους επαναπροσλαμβάνουν πίσω στη συνέχεια. «Η κατηγορία αυτή, αναμένουμε ότι επίσης θα προσληφθούν πίσω στις εργασίες τους, ή θα κινηθούν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες αναζητούν προσωπικό. Θα είναι κρίμα και άδικο όμως, επειδή βλέπουμε τους ξενοδόχους οργανωμένα και συντεταγμένα, καθοδηγούμενοι από τους εργοδοτικούς συνδέσμους της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, να μην επαναπροσληφθεί αυτή η κατηγορία των εργαζομένων και να προχωρήσουν με εργαζόμενους από τρίτες χώρες».

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες είναι η εύκολη λύση για τους ξενοδόχους. «Το πρώτιστο είναι ότι παραβιάζουν με αυτή την κίνηση, τους ίδιους τους όρους απασχόλησης, αφού προσπαθούν να τους χειραγωγήσουν, ως φθηνή εργατική δύναμη και δεύτερο υπάρχουν επιπτώσεις με τη μη επαναπρόσληψη των ντόπιων εργαζομένων».

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO