Συνολικά 2.800 οικογένειες έχουν βοηθηθεί από την «Προίκα του Μωρού»-Τι ισχύει

Σημαντική και πολύτιμη είναι η βοήθεια που προσφέρεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Ευημερίας, σε διάφορες οικογένειες για στήριξη του νεογέννητου παιδιού τους, μέσω του σχεδίου, «Προίκα του Μωρού». Ενός σχεδίου, που μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί συνολικά 2.800 οικογένειες, που περιλαμβάνει εξοπλισμό, λευκά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας και παροχή πανιών μέχρι την ηλικία των 2 ετών, με ένα ποσό που ανέρχεται στα 1.750 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, μέχρι το τέλος του 2022, οι συνολικές δαπάνες που έχουν πιστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέρχονται σωρευτικά σε 3.6 εκατομμύρια ευρώ και έχουν επωφεληθεί 2800 οικογένειες. Ένας αριθμός που φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα σε νεαρά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες με τον ερχομό ενός παιδιού.

Το πακέτο «Προίκα του Μωρού», σύμφωνα με λειτουργό των Υπηρεσιών, υλοποιείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας από το 2018 με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους. Το έργο, αποσκοπεί συγκεκριμένα στη μείωση της υλικής στέρησης και στον περιορισμό του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των επωφελούμενων οικογενειών και παιδιών.

Δικαιούχοι του συγκεκριμένου σχεδίου, είναι οικογένειες που η μητέρα κυοφορεί ή έχουν αποκτήσει παιδί, το οποίο είναι μέχρι δύο ετών, και είναι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Δημοσίου Βοηθήματος ή που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά προβλήματα υλικής στέρησης.

Μάλιστα, στις επωφελούμενες οικογένειες παρέχονται δωρεάν καθορισμένα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως βρεφικός εξοπλισμός, λευκά είδη, είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής και πανιά, για τις ανάγκες των παιδιών τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του πακέτου είναι η συμμετοχή σε δράσεις ενίσχυσης γονικών δεξιοτήτων στο πλαίσιο Συνοδευτικών Μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν την προώθηση ανάπτυξης συμπεριφορών για θετική άσκηση του γονικού ρόλου, την προαγωγή της ευημερίας του παιδιού και την ενεργοποίηση των γονέων στην αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υλοποίηση του έργου θα επεκταθεί και στη νέα προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με προϋπολογισμό 2.6 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, το έργο συμβάλλει και στο έργο του εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στοχεύοντας στην επικαιροποιημένη και σφαιρική κάλυψη αναγκών των πολιτών.

Την ίδια ώρα, απώτερος στόχος, είναι η μείωση της υλικής στέρησης, στην ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και στον περιορισμό του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των επωφελούμενων οικογενειών και ειδικά των επωφελούμενων παιδιών, όπως επίσης και στην καλύτερη διαβίωση και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Η αίτηση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (Πατήστε ΕΔΩ) και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας (Πατήστε ΕΔΩ). Επίσης η αίτηση βρίσκεται και στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο πρώτος παιδοκομικός σταθμός στη Λευκωσία-Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο