Πρόταση νόμου για επέκταση θητείας του ΔΣ της «Φωνής» ενώπιον της Ολομέλειας

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να οδηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα πρόταση νόμου για επέκταση της συμμετοχής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης Φωνή. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της η Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, η Πρόεδρός της, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την προσδοκία ότι η πρόταση θα ψηφιστεί ομόφωνα.

Την πρόταση νόμου καταθέτει η κ. Χαραλαμπίδου, εκ μέρους της Επιτροπής, αφού επισημάνθηκε η ανάγκη για παράταση της θητείας από δύο σε τρία χρόνια, για τα μέλη του ΔΣ Συμβουλίου «Φωνή», για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας.

Όπως επεσήμανε κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Επιτροπής η Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αναστασία Παπαδοπούλου, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 υπήρξε αναγκαστική διακοπή των δράσεων της «Φωνής», με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί του Συμβουλίου.

Η επέκταση της θητείας τους κρίνεται απαραίτητη, όπως είπε, ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρογνωμοσύνη τους για την ολοκλήρωση των δράσεων του Συμβουλίου. Σημείωσε, δε, ότι επίκειται η λήξη της θητείας τεσσάρων μελών της «Φωνής», ενώ το Συμβούλιο βρίσκεται στη μέση της ολοκλήρωσης της β’ Εθνικής Στρατηγικής.

Τη σύμφωνη γνώμη τους με την πρόταση νόμου κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, όπως επίσης και η Νομική Υπηρεσία, η οποία επεσήμανε ότι, εάν γίνει ανανέωση των μελών του ΔΣ, θα πρέπει να ανανεώνεται και η θητεία του Προέδρου, αν και η Αναστασία Παπαδοπούλου διευκρίνισε ότι δεν θα συνεχίσει στον ρόλο αυτό, για προσωπικούς λόγους. Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκαν και εκπρόσωποι ΜΚΟ, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν εμπειρογνώμονες για να αντικαταστήσουν τα μέλη που αποχωρούν.

«Ως Επιτροπή έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την προστασία των παιδιών, την ενημέρωση, την πρόληψη, τις δράσεις, προκειμένου να υπάρχει αυτή η πρόληψη», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, εξηγώντας τους λόγους για την κατάθεση της εν λόγω πρότασης νόμου.

«Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους εμπειρογνώμονες που ήδη μετέχουν, γιατί στην Κύπρο δεν είναι εύκολο να βρίσκουμε εμπειρογνώμονες να αντικαθιστούμε σε ΜΚΟ, που πολλές φορές είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που εξειδικεύονται πάνω σε ορισμένα ζητήματα, για να τους δώσουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουν το έργο που έχουν ξεκινήσει και το οποίο αξιολογείται εξαιρετικά θετικά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν, ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία με την πρόταση, σημειώνοντας ότι μέσω αυτής της ρύθμισης θα δοθεί συνέχεια στην εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη που αποκτήθηκε. «Ωστόσο, από πλευράς μας ως ΔΗΣΥ, θα προχωρήσουμε με τροπολογία προκειμένου αυτή η πρόταση να καλύπτει και τον/την εκάστοτε Πρόεδρο του Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO