Θολό σκηνικό για τις πληρOFFορίες της Αστυνομίας με φόντο τις δύο δολοφονίες
06:00 - 02 Νοεμβρίου 2023
Το μήνυμα που έστελνε η Αστυνομία, μετά από τη στυγερή δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου, το πρωί της Δευτέρας στη Λεμεσό, ήταν πως έχει τεθεί σε κινητοποίηση, πρώτον για να εντοπίσει τα ίχνη των δραστών και δεύτερο για να αποτρέψει νέο κύκλο αίματος.
48 ώρες μετά, η Αστυνομία, εκ του αποτελέσματος, δεν εντόπισε τα ίχνη των δραστών, με τις εξετάσεις να συνεχίζονται, ενώ πλέον έχει ενώπιον της και μια δεύτερη στυγερή δολοφονία να διερευνήσει, αυτή του Αλέξη Μαυρομιχάλη.
Δηλαδή, στην εξίσωση αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο δολοφονίες. Ωστόσο, μετά την πρώτη εκφράστηκαν φόβοι για αντίποινα. Ακολουθεί η δεύτερη, αλλά ο Αρχηγός Αστυνομίας σε δηλώσεις του ανέφερε πως «δεν έχουμε πληροφορία για νέο αιματοκύλισμα», την ώρα που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν πώς πάνε τα δεδομένα μεταξύ των προσώπων της νύχτας εδώ και δεκαετίες.
Από την άλλη, τίθεται το ερώτημα, στη βάση ποιών πληροφοριών στηρίζεται η δήλωση του Στέλιου Παπαθεοδώρου; Στις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών που στην ουσία δεν υπήρχαν; Ή προέκυψαν νέες πληροφορίες που λένε δεν θα υπάρχουν αντίποινα; Βέβαια, στις δηλώσεις του ο Αρχηγός ανέφερε πως δεν υπάρχει πληροφορία για «νέα» αντίποινα. Συνεπώς, προκύπτει το ερώτημα εάν υπήρχαν για τις προηγούμενες και οι πληροφορίες έφταναν μέχρι εκεί;
Αναμφίβολα οι δηλώσεις του Αρχηγού προκαλούν σύγχυση και ερωτήματα, ειδικότερα ως προς την αξιοπιστία των πληροφοριών που λαμβάνει η Αστυνομία, εάν τελικά λαμβάνει. Παρόμοιο ζήτημα τέθηκε και στα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, όπου δεν υπήρχαν πληροφορίες, όπως επίσης και στα επεισόδια στο Τάσος Ελευθέρια, όπου επίσης δεν υπήρχαν πληροφορίες.
Και όλα αυτά την ώρα, που θεωρητικά ο βαθμός επικινδυνότητας για εγκληματικές ενέργειες, είναι αρκετά υψηλός, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και η Αστυνομία διαβεβαίωνε όλο αυτό το διάστημα πως λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
«Ο βαθμός επιφυλακής για τα σώματα ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις τελευταίες εβδομάδες, είναι υψηλότερος από πριν». Αυτό ανέφερε πριν από μερικές ημέρες η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, θέλησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών, τονίζοντας ξανά και ξανά πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αυστηρά και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε εγρήγορση.
Από την μία στη Λεμεσό, οι εκτελεστές του Θανάση Καλογερόπουλου, έδρασαν στις οκτώ το πρωί, δηλαδή σε ώρα αιχμής, και μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, κλείνοντας τον χώρο στάθμευσης και βγαίνοντας έξω από το όχημα τους, κρατώντας όπλα και ανοίγοντας πυρ, χωρίς να υπολογίζουν οτιδήποτε.
Από την άλλη, στην περίπτωση της δολοφονίας του Αλέξη Μαυρομιχάλη στην Ακρόπολη, γίνεται αντιληπτό πως ο ελεύθερος σκοπευτής ανέμενε για ώρα στο σημείο, μέχρι να βρει την κατάλληλη στιγμή για να πατήσει την σκανδάλη, πράγμα το οποίο έπραξε μόλις ο στόχος βγήκε στο μπαλκόνι. Αν ο εκτελεστής δεν ήταν τυχερός και με την άφιξη του το θύμα βγήκε στο μπαλκόνι, τότε σημαίνει πως ανέμενε στο σημείο αρκετή ώρα ή ώρες. Επίσης, όπως γίνεται αντιληπτό, όταν μιλάμε για ελεύθερο σκοπευτή, αυτό συνεπάγεται χρήση ογκώδες όπλου. Και όλα αυτά, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, στο Κέντρο της Λευκωσίας, με αρκετές πολυκατοικίες και υποστατικά και δίπλα από κεντρικό δρόμο.
Είναι ξεκάθαρο πως και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες λειτούργησαν με ψυχρό αίμα, έδρασαν πλήρως επαγγελματικά, δεν λογάριασαν ασύμμετρους παράγοντες, όπως οι περαστικοί, οι αυτόπτες μάρτυρες ή οτιδήποτε άλλο ενδεχομένως να χαλούσε τα πλάνα τους, ενώ λειτούργησαν με πλήρη άνεση.
Αυτό δείχνει πως ήταν αποφασισμένοι και κανείς, ειδικότερα η Αστυνομία που είναι επιφορτισμένη με τη σχετική αρμοδιότητα, δεν μπορεί να τους σταματήσει. Συνεπώς, οι πολίτες βλέπουν με πόση ευκολία έδρασαν οι εκτελεστές και στις δύο περιπτώσεις, εν μέσω αυστηρών μέτρων για την τρομοκρατία σε κεντρικούς δρόμους, διερωτώνται ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα αποτρέψουν ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κύπρο.
Διερωτώνται επίσης, για ακόμα μια φορά, πώς τυγχάνουν χειρισμού οι όποιες πληροφορίες λαμβάνονται, πώς αξιολογούνται τα δεδομένα, όταν υπάρχουν ασυνήθιστες εξελίξεις, όπως έγινε για παράδειγμα και με τα επεισόδια στη Χλώρακα.
Για αυτό στην εξίσωση μπαίνουν βέβαια και οι υπηρεσίες συλλογής πληροφορίων, οι οποίες, εκ του αποτελέσματος δεν φαίνεται να είχαν εικόνα όπως σε άλλες περιπτώσεις όπου προειδοποιούνταν οι στόχοι, αφού πληροφορίες από το περιβάλλον και των δύο θυμάτων, αναφέρουν πως δεν είχαν προειδοποιηθεί.
Την ίδια ώρα, από πλευράς Αστυνομίας, γίνεται λόγος για «αυστηρά μέτρα» που λήφθηκαν μετά τον φόνο Καλογερόπουλου, εκτός από αυτά για την τρομοκρατία, ενώ επιμένουν πως αξιολογούνται πληροφορίες.
Επανερχόμενοι στις τοποθετήσεις της υπουργού Δικαιοσύνης, η Άννα Προκοπίου, μετά τη δολοφονία Καλογερόπουλου, δήλωσε πως πρόκειται για ένα σπάνιο περιστατικό.
Αν η λογική που επικρατεί είναι πως μια δολοφονία είναι σπάνιο περιστατικό, συνεπώς δεν θα γίνει άλλο, αυτό δικαιολογεί και τα αργά αντανακλαστικά. Επίσης, δεν θα έπρεπε να θεωρείται «σπάνιο» από τη στιγμή που τα τελευταία δέκα χρόνια, μετρούμε δεκαοκτώ δολοφονίες με φόντο τον υπόκοσμο, οι οποίες μάλιστα παραμένουν σχεδόν όλες ανεξιχνίαστες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Πάνω από δέκα σφαίρες δέχθηκε ο Καλογερόπουλος-Τα ευρήματα από την ιατροδικαστική εξέταση
- Το σημείο που έστησε καρτέρι στο Αλεξούι ο ελεύθερος σκοπευτής-«Δεν έχουμε πληροφορίες για νέο αιματοκύλισμα»
- Διατηρούσαν φιλικές σχέσεις Αλεξούι και Καλογερόπουλος-Το modus operandi των δολοφόνων στο επίκεντρο
- Ήταν το έκτο και μοιραίο χτύπημα στο πέρασμα των χρόνων κατά του Μαυρομιχάλη-Νο1 στόχος
- Περίμενε τον Μαυρομιχάλη να βγει στο μπαλκόνι ο ελεύθερος σκοπευτής-Κλοπιμαίο το φλεγόμενο όχημα