Εκφράζει απογοήτευση και ρίχνει καρφιά σε Κυβέρνηση και Ελεγκτή ο Εισαγγελέας για το νέο κτήριο της ΝΥ

Απογοήτευση για την απόφαση της Κυβέρνησης, αλλά και σφοδρό «κατηγορώ» για την Ελεγκτική Υπηρεσία, περιλαμβάνει το σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή, η Νομική Υπηρεσία για τον προϋπολογισμό της για το 2024. Η Νομική Υπηρεσία αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο ζήτημα της ακύρωσης του διαγωνισμού για την ανέγερση νέου κτηρίου, εκφράζοντας τις θέσεις της για το θέμα, καλώντας την Κυβέρνηση να το επανεξετάσει.

Στο σημείωμα γίνεται μια εκτενής αναφορά στο χρονικό της ανέγερσης του νέου κτιρίου, περιγράφοντας παράλληλα την κατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων. «Το κτήριο που στεγάζει τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας είναι πεπαλαιωμένο, ακατάλληλο, δεν παρέχει ασφάλεια, είναι ενεργοβόρο, ικανοποιούσε τις ανάγκες πολύ παλαιότερων δεκαετιών και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τεχνολογικές και όχι μόνον ανάγκες μιας Υπηρεσίας που καλείται να επιτελέσει πολυεπίπεδο και νευραλγικό έργο στην Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια η Νομική Υπηρεσία υπενθυμίζει πως, η Κυβέρνηση «αντιλαμβανόμενη πλήρως το επάναγκες, προχώρησε σε έναρξη διαδικασίας για ανέγερση νέου σύγχρονου κτηρίου στο οποίο να στεγάζονται όλα τα Τμήματα που υπάγονται στην Νομική Υπηρεσία, τα οποία σήμερα είναι διάσπαρτα. Μετά από μελέτη και πολλές ώρες εργασίας στάλθηκε τον Ιανουάριο 2022 Αναθεωρημένο Σημείωμα Έργου, με το οποίο γινόταν πρόβλεψη για συστέγαση όλων των λειτουργών που υπάγονται αμέσως ή εμμέσως στη Νομική Υπηρεσία, δηλαδή και την ΜΟΚΑΣ και την Υπηρεσία των Δημόσιων Κατηγόρων Λευκωσίας αλλά και των λειτουργών που θα καλύψουν τις πολλές υφιστάμενες κενές θέσεις και αναμένεται να προσληφθούν στο εγγύς μέλλον».

Προσθέτει πως το Σημείωμα Έργου, «αφού έτυχε μελέτης και αξιολόγησης, εγκρίθηκε και προχώρησε η υλοποίηση σύμφωνα με όλες τις νομίμως προβλεπόμενες διαδικασίες με γνώμονα ότι ακόμα και αν εντοπιζόταν κατάλληλο κτήριο προς ενοικίαση θα κόστιζε, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών, περί τα €7 εκ. τον χρόνο που θα απέληγε περί τα €98 εκ. (με υπολογισμό 20ετίας), ενώ το κόστος της επιλογής ανέγερσης του νέου κτηρίου θα είναι €45.846 εκ. (με υπολογισμό 20ετίας)».

Ακολούθως η Νομική Υπηρεσία εκφράζει την απογοήτευση της για το γεγονός ότι στις 29 Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση έκανε γνωστό πως ακύρωσε τον διαγωνισμό. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας, ρίχνει και τα καρφιά του για το γεγονός, ότι η ακύρωση του διαγωνισμού, ήρθε σε γνώση του μέσα από δημοσιεύματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

«Είναι με πολύ μεγάλη απογοήτευση λοιπόν που στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας να ακυρώσει τον διαγωνισμό «Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας» για την ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Για την ιστορία, το έργο άρχισε να δρομολογείται το 2020 και τη στιγμή της ακύρωσής του βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, με την προκήρυξη διαγωνισμού κατασκευής και συντήρησης κτηρίου».

«Η απόφαση αυτή», αναφέρει η Εισαγγελία, «βάσει ανακοίνωσης που εξέδωσε αργότερα την ίδια μέρα το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων λήφθηκε στο πλαίσιο αποτελεσματικότερης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών του δημοσίου και της ορθολογικής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών εξ ου και το Υπουργείο έχει αποφασίσει τη χρονική μετάθεση της ανέγερσης του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας».

Νέα επίθεση σε Ελεγκτική

Με αφορμή το θέμα της ανέγερσης νέου κτηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στην Ελεγκτική Υπηρεσία για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ακύρωση του διαγωνισμού. «Παρά ταύτα, δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε αφότου προηγήθηκε παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και προφορική με πολλές σχετικές με το θέμα τοποθετήσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα ΜΜΕ με τις οποίες απαιτούσε, στη βάση ισχυρισμών που αποδεικνύονται ανυπόστατοι, την ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, καλώντας την Κυβέρνηση να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

«Οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή», υποδεικνύει ο Γιώργος Σαββίδης, «που αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό του κτηρίου (τον οποίον χαρακτήρισε ως «υπερβολικό και σπάταλο») και τη δήθεν παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας τεκμηριωμένα απαντήθηκαν, τόσο από το Τμήμα Δημοσίων Έργων (ΤΔΕ) του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με επιστολή του Αν. Διευθυντή ΤΔΕ, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2023, προς τον Γενικό Ελεγκτή όσο και με επιστολή, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2023, προς τον Γενικό Ελεγκτή από τους αρχιτέκτονες του κτηρίου κα Ελένη Παττίχη και κ. Taulant Tozaj, το γραφείο των οποίων κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για το κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας».

Ως απάντηση προς την Κυβέρνηση, που έλαβε την απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού, ο Γιώργος Σαββίδης αναφέρει πως, «η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας σέβεται την ανάγκη για δημοσιονομική περισυλλογή, θεωρεί ωστόσο ότι η Εκτελεστική Εξουσία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση κατασκευής του έργου το συντομότερο δυνατόν, αφού οι λόγοι που οδήγησαν εξαρχής στην ανάγκη ανέγερσης νέου κτηρίου εξακολουθούν να υφίστανται, το πρόβλημα στέγασης των λειτουργών πολλαπλασιάζεται, τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό με βάση τις τεχνικές υποδομές του σημερινού κτηρίου και τα θέματα ασφάλειας των επικεφαλής αλλά και των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζονται πάρα πολύ σοβαρές ποινικές υποθέσεις επιβάλλουν την άμεση εξεύρεση λύσης».

Δειτε Επισης

Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας