Αιτήματα από 26 χώρες για μεταφορά υπηκόων τους στην Κύπρο-Όσα τέθηκαν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου

Η Κύπρος έχει δεχτεί 26 αιτήματα από 26 χώρες για μεταφορά ξένων υπηκόων από την περιοχή της Γάζας και το Ισραήλ στις χώρες τους μέσω Κύπρου, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου που συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε, ότι αυτό που συζητήθηκε είναι ο ανθρωπιστικός ρόλος, που η Κύπρος επιτελεί τις τελευταίες μέρες. Σημείωσε ακόμα ότι τα δεδομένα παρακολουθούνται στενά και ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες.

«Ήδη έχουμε 26 αιτήματα από 26 χώρες και ανταποκρινόμαστε στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε», είπε.

Τα αιτήματα, όπως είπε, αφορούν τη μεταφορά ξένων υπηκόων που επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή της Γάζας και του Ισραήλ και να μεταβούν στις χώρες τους, μέσω Κύπρου που θα λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός σταθμός. Σημείωσε ότι μέχρις στιγμής, μέσω του «Σχεδίου Εστία» η Κυβέρνηση είναι σε θέση να ανταπορκιθεί στον μέγιστο βαθμό

Πρόσθεσε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή, για το πώς μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες μέρες και πώς μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 447 άτομα από την Κύπρο και έχουν έλθει περίπου 600.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «τα δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και από τις Αρχές της χώρας μας. Συμβαίνει στην περιοχή μας κάτι που την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον βλέπαμε μια ομαλοποίηση, παρόλες τις κατά καιρούς κρίσεις σε μικρότερο βαθμό. Βλέπουμε τώρα μια γεωπολιτική διαφοροποίηση που πρέπει να παρακολουθούμε στενά και παρακολουθούμε στενά όλα τα σενάρια. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες. Αυτό το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταφέρει, και είναι αυτό που θα συζητηθεί στο αυριανό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι να τεθεί ως προτεραιότητα η προστασία των αμάχων, να μην έχουμε περαιτέρω απώλεια αμάχων από όλες τις πλευρές και πώς μπορεί αυτή η κρίση να αποκλιμακωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να διαχειριστεί μαζική έλευση αμάχων, υπό το βάρος και του Μεταναστευτικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήδη, το βάρος που η χώρα μας έχει αναλάβει ως προς τις μεταναστευτικές ροές είναι δυσβάστακτο. Αυτή τη στιγμή, βάσει και των γεωγραφικών δεδομένων επί του εδάφους, το μεταναστευτικό φαίνεται ότι δεν είναι από τους πρώτους άμεσους κινδύνους, επαναλαμβάνω όμως ότι αξιολογούμε όλα τα δεδομένα όπως εξελίσσονται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα για το πώς μπορούμε εμείς να ανταποκριθούμε».

Κληθείς να απαντήσει, αν θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήδη, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις, τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες. Είναι μια μελέτη που θα πρέπει να επικαιροποιείται διαρκώς, να παρακολουθούμε διαρκώς».

Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί το πλάνο της Κυβέρνησης όσον αφορά τα άμεσα μέτρα που συζητούνταν πριν την κρίση στην περιοχή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Στην ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επεσήμανε πως «οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι διαρκείς. Τα τελευταία γεγονότα σίγουρα θα επηρεάσουν σε ένα βαθμό, μικρότερο ή μεγαλύτερο, θα πρέπει να δούμε. Ανάλογα και με την έκβαση των επόμενων ημερών. Εμείς ως Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο του Προέδρου είμαστε επικεντρωμένοι να μπορούμε να παρακολουθούμε εγκαίρως τις εξελίξεις για να είμαστε προετοιμασμένοι να λαμβάνονται οι αποφάσεις έγκαιρα, ώστε να θωρακιστεί η οικονομία μας».

Κληθείς να αναφερθεί στην αυξημένη παρουσία πολεμικών δυνάμεων στις θάλασσες της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το γεγονός ότι η Κύπρος τυγχάνει της αναγνώρισης ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή είναι κάτι το οποίο το αντιλαμβανόμαστε και εμείς και η διεθνής κοινότητα. Σε αυτό που επικεντρωνόμαστε είναι να παραμείνουμε σταθεροί στις διαχρονικές σχέσεις που έχουμε με τις χώρες της περιοχής, και αυτό είναι κάτι που έχει αναδείξει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες στον κ. Νετανιάχου, αλλά και με τις χώρες της Δύσης, με την ΕΕ, και να παραμείνουμε ο πυλώνας σταθερότητας της περιοχής, η σταθερή προσηλωμένη χώρα που δεν παρεκκλίνει από τις διαχρονικές της θέσεις ως προς τα ζητήματα που είτε αφορούν τα ψηφίσματα των ΗΕ είτε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σε ό,τι αφορά τη συνομιλία του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ τη διάθεση και πρόθεση του σε όποιο βαθμό μπορεί να συμβάλει, ως το κράτος μέλος που είναι πλησιέστερα στην περιοχή και που έχει άριστές σχέσεις με τα πλείστα κράτη της περιοχής, με όποιο τρόπο μπορεί να συμβάλει θετικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο θα αναδείξει αυτό το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές