Το ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή για τον πόλεμο στον Ισραήλ-Παρών στην Ολομέλεια ο Πρέσβης Όρεν Ανόλικ

Στην παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ, η Βουλή ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία, το οποίο καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς εναντίον του λαού και του κράτους του Ισραήλ που οδήγησαν σε κήρυξη πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ, εφκράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τον λαό και το κράτος του Ισραήλ που επλήγησαν αιφνιδίως και βάναυσα και υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, παιδιών και ηλικιωμένων.

Το κοινό ψήφισμα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ που εγκρίθηκε υπερψήφισαν 34 βουλευτές, ενώ το ψήφισμα του ΑΚΕΛ που δεν εγκρίθηκε ψήφισαν 14 βουλευτές.

Την ίδια ώρα η Βουλή καταψήφισε το ψήφισμα που ετοίμασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Της ψήφισης προηγήθηκε συζήτηση μεταξύ των βουλευτών, ενώ νωρίτερα σήμερα συγκλήθηκε εκτάκτως και η επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε, «ότι έχουμε προσπαθήσει να έχουμε ένα κοινό κείμενο για να κατατεθεί σήμερα. ΘΕωρώ ότι έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος συζήτησης. Η εισήγηση μας είναι να τερματιστεί εδώ η διαδικασία και να καθίσουμε και βρούμε ένα κοινό κείμενο. Διαφωνούμε με αυτό που πάει να γίνει σήμερα».

«Και για εμάς θα ήταν φρονιμότερο ένα ενιαίο κείμενο», είπε και ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν. «Παρατάυτα εμείς θα τοποθετηθούμε. Καταδικάζουμε τις αποτρόπαιες φρικαλεότητες, ως απότοκο των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς προς το κράτος του Ισραήλ. Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας προς τους αμάχους. Είναι ένας σταθμός στην πολύχρονη διένεξη. Θέλω να πω ότι είναι ακόμα μια μεγάλη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας. 57 χρόνια είναι πολλά. Σίγουρα υπάρχουν τα συμφέροντα. Δεν είναι της ώρας να κάνουμε ιστορική αναδρομή», είπε μεταξύ άλλων ο Μάριος Καρογιάν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος συμφώνησε με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Προσυπογράφω όσα έχει πει ο Μάριος Καρογιάν και με όσα είπατε εσείς ως πρόεδρος της Βουλής στην αρχική σας ομιλία. Πρέπει να επισημάνουμε τον κίνδυνο της γεωστρατηγικής αστάθειας στην περιοχή που θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην περιοχή. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στους χειρισμούς. Και τα δύο ψηφίσματα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Από πλευράς του ΕΛΑΜ, ο Χρίστος Χρίστους ανέφερε: «Να μεταφέρουμε τα συλληπητήρια μας προς τον πρέσβη είναι το πρώτο που θέλουμε να σημειώσουμε. Είναι λυπηρό που δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα. Είναι απαράδεκτο να προσπαθούν ορισμένοι με οποιοδήποτε τρόπο, είτε να δικαιώσουν είτε να καλύψουν τις τρομοκρατικές ενέργειες. Γιατί αυτό γίνεται σήμερα εδώ. Η Χαμάς δεν είναι η παλαιστινιακή αρχή, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Η επίσημη παλαιστινιακή αρχή, συγκρούστηκαν οι ίδιοι με φανατικούς ισλαμιστές. Η εν λόγω οργάνωση, έχει άριστες σχέσεις και δεσμούς με την Τουρκία. Τα στελέχη της ταξιδεύουν με τουρκικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Χωρίς αστερίσκους και ναι μεν αλλά στεκόαμστε δίπλα στους συμμάχους μας, στη χώρα που η ΚΔ έχει συνάψει στρατιωτικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκ μέρους του ΔΗΚΟ, εξέφρασε τον συγκλονισμό του και καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, «που έχει ως στόχο θύματα, άμαχους γυναικόπαιδα. Καλούμε στον τερματισμό των εχθροπραξιών και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Ισχυριζόμαστε ότι η πλειονότητα των Παλαιστινίων στηρίζει την εξεύρεση λύσης και αποστρέφεται τα εγκλήματα που παρακολουθεί η υφήλιος τις τελευταίες ημέρες. Καλούμε την ΕΕ και τον ΟΗΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον άμαχο πληθυσμό».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, μίλησε ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε πως, θα έπρεπε να δοθεί χρόνος για να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια και κάθε περιθώριο για κοινό ψήφισμα. Από τη στιγμή που χρόνος δεν δόθηκε, για αυτό καταθέσαμε το δικό μας ψήφισμα, για να υπάρχει ενώιον της κοινωνίας, η δική μας αντίληψη για ένα δύσκολο, αιματηρό θέμα όπως είναι το Μεσανατολικό. Όλοι ξεκινάμε από την ίδια βάση. Απερίφραστα και ανεπιφύλακτα καταδικάζουμε τις δολοφονίες αμάχων από τη Χαμάς. Την ίδια ώρα και χωρίς να αναιρούμε τίποτα από την καταδίκη μας για τη Χαμάς, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε αυτό που ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε στις δηλώσεις του, και δεν αποτελεί άλλοθι, ότι η βία δεν είναι πάνω σε ένα κενό σημείο που έχει κορυφωθεί και απειλεί να οδήγησει την κατάσταση σε τέτοιες καταστάσεις που απειλεί και την παγκόσμια ειρήνη. Και σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ότι η κορύφωση της βίας εκτρέφεται και από την έλλειψη προοπτικής. Υπάρχουν ψηφίσματα και συμφωνίες για το πως θα λυθεί το πρόβλημα. Για λύση δύο κρατών και για να μπορούν δίπλα δίπλα, ειρηνικά να ζουν οι δύο λαοί, χωρίς να απειλεί ο ένας τον άλλο».

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ κατέθεσε το ψήφισμα το Σάββατο, όταν πάγωσε το χαμόγελο. Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα να ονομάζεσαι άνθρωπος. Είδαμε αποκεφαλισμένα παιδιά, σκοτωμένους ηλικιωμένους. Καταδικάζουμε τη φρικαλεότητα. Αποτίουμε φόρο τιμής στα αθώα θύματα αυτής της βάρβαρης πράξης. Δεν εξισώνουμε τίποτα, αλλά παραμένουμε διαχρονικά συνεπείς. Ο ΔΗΣΥ συνεπής με τις Αρχές και τις Αξίες που διαπνέουν τον σύγχρονο πολιτισμό. Έπρεπε να υπάρχει ενιαίο κείμενο και ενιαία καταδίκη. Διερωτώμαι, δεν έχει το δικαίωμα ένα κράτος που δέχεται τέτοια επίθεση να αμυνθεί. Κι ας διαμαρτύρεται ο κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ. Εμείς θεωρούμε ότι η τρομοκρατία πρέπει να καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται».

Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ αναφέρει:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Παρακολουθώντας με βαθιά ανησυχία τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα του Ισραήλ, ύστερα από την πρωτοφανή βίαιη τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης γνωστού ως «Χαμάς» από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και εντεύθεν κατά του λαού και του κράτους του Ισραήλ,

Θεωρώντας απαράδεκτη και εντελώς ανεπίτρεπτη την εν λόγω τρομοκρατική επίθεση και συνακόλουθα τη διείσδυση μελών της Χαμάς στη χώρα, σκοτώνοντας, βασανίζοντας και απαγάγοντας αθώους πολίτες,

Παρακολουθώντας με αποτροπιασμό και βαθύτατη θλίψη τον μεγάλο αριθμό των νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων που προκάλεσαν οι ασύμμετρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, καθώς και τη συνεχιζόμενη ομηρία αθώων πολιτών,

Κρίνοντας ότι, η χρήση παράνομης τρομοκρατικής βίας που στρέφεται κατά μίας κυρίαρχης χώρας αποτελεί μία τρομοκρατική επίθεση εξαπολυθείσα από μία ριζοσπαστική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία πλήττει κατάφωρα τη διεθνή έννομη τάξη και στρέφεται κατά των αρχών και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συνέπειες της κλιμάκωσης της κρίσης ύστερα από την υπό αναφορά επίθεση και την κήρυξη πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ θα πλήξουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή,

Γνωρίζοντας ότι η πλειονότητα των Παλαιστινίων στηρίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης για την Παλαιστίνη αποστρεφόμενη τις κτηνωδίες και τα εγκλήματα μίας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως η Χαμάς,

Ομόφωνα:

  1. Καταδικάζει τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του λαού και του κράτους του Ισραήλ που οδήγησαν σε κήρυξη πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ.
  2. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τον λαό και το κράτος του Ισραήλ που επλήγησαν αιφνιδίως και βάναυσα.
  3. Υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, παιδιών και ηλικιωμένων, όπως και την κατάπαυση των εχθροπραξιών και καλεί σε άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων γυναικόπαιδων και άλλων πολιτών και σε κατάπαυση κάθε μορφής βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού και αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
  4. Καλεί τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε ομόφωνη καταδίκη της αιφνιδιαστικής επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, όπως και των αποτρόπαιων τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς εναντίον του Ισραηλινού λαού, καλώντας για τον άμεσο τερματισμό των μαχών, την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο χρονίζον πρόβλημα στην περιοχή.
  5. Καταδικάζει ολοκληρωτικά καθεστώτα ή/και άλλα κράτη, τα οποία υποθάλπουν ή/και ενισχύουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, ενισχύοντας την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
  6. Καλεί τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και άλλους αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς να εγκύψουν στην ανθρωπιστική κρίση που προδιαγράφεται λόγω της σύρραξης, με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες του άμαχου πληθυσμού σε είδη υγειονομικής περίθαλψης, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
  7. Καλεί σε άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Διεθνή Κοινότητα για επανέναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε το ΑΚΕΛ αναφέρει

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

  • Έχοντας υπόψη όλα τα προηγούμενα Ψηφίσματα της Ολομέλειας του σώματος για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
  • Έχοντας υπόψη όλα τα Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Επιτροπής/Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό Ζήτημα, τις σχετικές εκθέσεις του Γραφείου για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ καθώς επίσης τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης της 9ης Ιουλίου 2004
  • Έχοντας υπόψη τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή της 18ης Ιανουαρίου 2016 για τη δέσμευση της ΕΕ σε «λύση δύο κρατών, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για ασφάλεια και τις προσδοκίες των Παλαιστινίων για δημιουργία κράτους και κυριαρχία, θα τερματίσει την κατοχή που άρχισε το 1967 και θα επιλύσει όλα τα ζητήματα του μόνιμου καθεστώτος προκειμένου να δοθεί τέλος στη σύγκρουση»
  • Έχοντας υπόψη τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 9ης Οκτωβρίου 2023 για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Αποφασίζει ως ακολούθως:

  1. Καταδικάζει απερίφραστα τις δολοφονίες και τις απαγωγές αμάχων πολιτών του Ισραήλ από την «Χαμάς» ως πράξεις τρομοκρατικές και βάρβαρες, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με το νόμιμο δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή. Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών αμάχων που έχουν απαχθεί.
  2. Καταδικάζει απερίφραστα τις δολοφονίες αμάχων και την επιβολή συλλογικής τιμωρίας στον παλαιστινιακό λαό από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας, που απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Απαιτεί τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων ενάντια σε Παλαιστίνιους αμάχους και ανθρωπιστικές υποδομές.
  3. Καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να κινητοποιηθεί άμεσα με στόχο την κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την αποτροπή της εξέλιξης της σύγκρουσης σε ένα ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή και νέα κύματα προσφυγιάς στην περιοχή μας.
  4. Καλεί σε άμεση αποκατάσταση παροχής νερού, ηλεκτρισμού, καυσίμων και τροφίμων στη Γάζα αναγκαίων για την επιβιώση των πέραν των δύο εκατομμυρίων αμάχων. Καλεί τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να παράσχουν τις αναγκαίες ιατρικές προμήθειες για την περίθαλψη των τραυματιών.
  5. Σημειώνει τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η έξαρση της βίας δεν ήρθε σε κενό, αλλά γιγαντώνεται μέσα από την πολύχρονη σύγκρουση, την 56χρονη κατοχή και την έλλειψη προοπτικής πολιτικής λύσης. Επισημαίνει την ένταση της βίας από ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατά το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, τις επεκτάσεις των παράνομων εποικισμών και τις συνεχείς δολοφονίες και φυλακίσεις Παλαιστινίων
  6. Υπογραμμίζει ότι ο παλαιστινιακός και ο ισραηλινός λαός έχουν δικαίωμα να ζήσουν σε ειρήνη και ασφάλεια και ότι ο φαύλος κύκλος τους αίματος και της βίας στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη μπορεί να σπάσει με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και του εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και τη λύση δύο κρατών, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ τα οποία προνοούν την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα από το Κράτος του Ισραήλ.
  7. Υπογραμμίζει ότι η Κύπρος -θύμα και η ίδια συνεχιζόμενης κατοχής, εποικισμού και παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία- υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ για την επίλυση των ανοιχτών διεθνών ζητημάτων. Καλεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»