Σενάρια για ακόμα και τρία νέα κόμματα μετά τις Προεδρικές

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των Προεδρικών Εκλογών η περίοδος που ακολουθεί, όπως αποδεικνύει η μικρή αλλά πυκνή πολιτική ιστορία της Κύπρου, προσφέρεται για τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, με πιο πρόσφατο αυτό της δημιουργίας της Συμμαχίας Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα.  

Ένα κόμμα που δημιουργήθηκε ως απότοκο του πολύ καλού αποτελέσματος που έλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές του 2013, το οποίο του επέτρεψε να συσπειρώσει γύρω του μια σημαντική μάζα πολιτών και να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, το οποίο βέβαια δεν είχε την τύχη που θα ήθελε, αφού όπως δημιουργήθηκε και ανέβηκε μετά τις Προεδρικές του 2013, έτσι άρχισε να πέφτει μετά τις Προεδρικές του 2018, όπου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη της χώρας. 

Ποια είναι όμως τα δεδομένα ενόψει των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών: Στη θέση του Γιώργου Λιλλήκα το 2013, ο οποίος στηριζόταν μόνο από την ΕΔΕΚ, βρίσκεται σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ένας επίσης πρώην ΥΠΕΞ, που βάση της στήριξης που λαμβάνει, από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ουσιαστικά αποτελεί τον τρίτο πόλο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Πολλοί είναι αυτοί, ειδικά όσοι βρίσκονται απέναντι από την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη που από σήμερα στοιχηματίζουν πως όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζουν Χριστοδουλίδη με κοινή δήλωση, βουλευτές ΔΗΣΥ και υπουργοί πλην Καδή

Αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, αναμφίβολα θα επηρεάσει σχεδόν όλα τα κόμματα, αφού φαίνεται πως ο κ. Χριστοδουλίδης, τυγχάνει στήριξης και αποδοχής από πολίτες που παραδοσιακά στήριζαν όλο το πολιτικό τόξο. Ο ίδιος ωστόσο απορρίπτει τα σενάρια για δημιουργία κόμματος και επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών. Άλλωστε ο Γιώργος Λιλλήκας, όταν προχωρούσε με τη δημιουργία της Συμμαχίας Πολιτών, ήταν ο χαμένος των εκλογών αφού για λίγο δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που ενδεχομένως να έχουν σχεδιάσει τα επόμενα τους βήματα, μετά την 5η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Αχιλλέας Δημητριάδης, έχει τονίσει ουκ ολίγες φορές σε δημόσιες παρεμβάσεις του πως ήρθε για να μείνει στην πολιτική ζωή, παραπέμποντας στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα μπορούσε να τοποθετηθεί πολιτικά στον χώρο της κεντροαριστεράς, με συγκεκριμένες προτάσεις στο Κυπριακό, το οποίο άλλωστε αποτελεί ένα από τα κορυφαία κεφάλαια της προεκλογικής του ατζέντας μαζί με το Κυπριακό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εφιάλτης μεταξύ α’ και β’ γύρου κι αυτοί που θα χάσουν τον ύπνο τους

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, εξάλλου, χωρίς να έχει κανένα κόμμα να τον στηρίζει, κατάφερε να στήσει μια αξιοπρόσεκτη προεκλογική καμπάνια και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει μηχανισμούς προώθησης της υποψηφιότητας του και κόντρα στη λογική της χαμένης ψήφου, να καταγράφει σημαντικά ποσοστά αποδοχής από την κοινωνία, τα οποία θα ήθελε να αποτυπωθούν και το βράδυ των εκλογών. Εξάλλου μετά το βράδυ του πρώτου γύρου των εκλογών θα είναι από εκείνους που με τη στάση τους θα καθορίζουν το αποτέλεσμα του Β΄γύρου. 

Τέλος εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και στον χώρο της ΕΔΕΚ, αφού ήδη μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, για τη διαγραφή επτά μελών που υποστηρίζουν άλλη υποψηφιότητα από εκείνη που υπέδειξε το κόμμα, αναθερμάνθηκαν οι διαβουλεύσεις, ανάμεσα στους διαφωνούντες της ΕΔΕΚ, στους οποίους περιλαμβάνονται σημαντικά ονόματα, με μακρά πορεία στα κοινά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπήρξαν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις, και το συμπέρασμα που προκύπτει στην παρούσα φάση, είναι πως πλέον η ΕΔΕΚ δεν είναι το αγωνιστικό και περήφανο κόμμα του Βάσου Λυσσαρίδη, αλλά ένα προσωπικό μαγαζάκι του Μαρίνου Σιζόπουλου και του στενού κύκλου συνεργατών του. Σε αυτό το πλαίσιο, μια από τις σκέψεις που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που να εκπροσωπεί τις ατόφιες θέσεις της ΕΔΕΚ. 

Αυτό, άλλωστε, είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποίησε πρόσφατα και ο διαγραφέντας βουλευτής από το κόμμα, Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος υπέδειξε πως η ΕΔΕΚ ακολουθεί λανθασμένη πορεία και όχι ο ίδιος, ο οποίος παραμένει πιστός στις Συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος κατά της ΔΔΟ και για αυτόν τον λόγο στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη. Με δεδομένη και τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδάκη στην Καθημερινή, ότι υπάρχει χώρος για κάτι νέο στην Κεντροαριστερά, θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, μετά από τις Προεδρικές Εκλογές. 

Δεδομένου μάλιστα, ότι και τα τρία σενάρια που παρουσιάζονται πιο πάνω, η περίπτωση Χριστοδουλίδη, δηλαδή, η περίπτωση Δημητριάδη και οι διαφωνούντες στην ΕΔΕΚ, έχουν πολλές συγκλίσεις αλλά και μεγάλες πολιτικές αποκλίσεις, δημιουργεί ένα πολύ θολό σκηνικό, το οποίο θα ξεκαθαρίσει, πρώτα αφού διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση και ακολούθως αφού υπάρξουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων και υπάρξουν τελικές αποφάσεις με ορίζοντα πλέον τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2024. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ