Λίστες αναμονής σε νηπιαγωγεία για... αγέννητα παιδιά-Σε απόγνωση οι γονείς

Σε απόγνωση βρίσκονται αρκετές οικογένειες, οι οποίες προσπαθούν να βρουν μία θέση για τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία, ωστόσο φαίνεται ότι άργησαν, αφού σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει λίστα αναμονής. Ένα φαινόμενο που βλέπουμε κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό και όπως γίνεται και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτό, πλέον, έχει κερδίσει έδαφος στην κυπριακή κοινωνία. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι είναι μεμονωμένα αυτά τα περιστατικά, αλλά παράλληλα κατακριτέα, με την εν λόγω πρακτική να είναι λανθασμένη, ενώ φαίνεται ότι ευθύνες έχουν και οι γονείς που το επικροτούν.

Αρκετές οικογένειες, σε όλες τις επαρχίες, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να χάνουν τις ελπίδες τους, αφού σε διάφορα νηπιαγωγεία, οι πόρτες είναι κλειστές, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις. Και αυτό επειδή, αρκετοί είναι οι γονείς που κλείνουν έγκαιρα θέση για το παιδί τους… που ακόμη δεν έχει γεννηθεί, με αποτέλεσμα οι θέσεις να είναι πολύτιμες.

Το γεγονός ότι γονείς επιλέγουν να προκρατήσουν θέσεις, στο νηπιαγωγείο της επιλογής τους, δεν είναι κατακριτέο, δεδομένου ότι θέλουν το παιδί τους να έχει μία ολιστική και κατάλληλη μάθηση, από μικρότερη ηλικία, όπως οι ίδιοι το θέλουν. Αυτό που είναι κατακριτέο και προκαλεί αρκετά προβλήματα είναι το γεγονός ότι επιλέγουν θέσεις, για παιδιά που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί, με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη για εγγραφή, να μένουν ουσιαστικά στο πουθενά.

Μία τακτική που θα μπορούσε ο καθένας να την αντικρίσει στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο, αφού στη χώρα μας, τα προηγούμενα χρόνια, τα παιδιά κρατούσαν οι γιαγιάδες και παππούδες. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, οι οικοκυρές γιαγιάδες άρχισαν να λιγοστεύουν, με τις πλείστες πλέον να είναι εργαζόμενες και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα, οι γονείς να πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία από αρκετά νωρίς.

Με αυτή την εξέλιξη, το πρόβλημα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύει ένα άλλο καλά κρυμμένο. Το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει αρκετές δομές για τα παιδιά. Ανέκαθεν οι θέσεις ήταν ελάχιστες, ωστόσο πριν από μία δεκαετία, το κενό αυτό κάλυπταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες που πρόσεχαν το παιδί. Πλέον, το κενό αυτό είναι εμφανές, με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Μεμονωμένα περιστατικά

Παρά τις αυξημένες αναφορές για waiting list σε αρκετά ιδιωτικά νηπιαγωγεία, από πλευράς αρμοδίων γίνεται λόγος για μεμονωμένα περιστατικά. Παρ’ όλα αυτά, η πρακτική είναι καταδικαστέα και λανθασμένη, αφού δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε νεαρούς γονείς, που προσπαθούν να βρουν σχολείο για τα παιδιά τους, αλλά δεν έχουν επιτυχία.

«Χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο ως διαφήμιση του νηπιαγωγείου τους, ότι είναι γραμμένα από την εμβρυακή ηλικία. Ξέρω τουλάχιστον ένα νηπιαγωγείο που το κάνει και εγώ το θεωρώ λάθος. Δεν είναι σωστό να εγγράφεται ένα παιδί στο νηπιαγωγείο, πριν αυτό γεννηθεί, επειδή θέλει ο κάθε επαγγελματίας να κτίσει ένα μύθο. Διαφωνώ κάθετα, αλλά μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις», ανέφερε στον REPORTER η πρόεδρος των Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, Λαύρα Ηρακλέους.

Την επιδείνωση της κατάστασης προκαλεί και το γεγονός ότι υπάρχουν γονείς που επικροτούν αυτή την πρακτική και αποδέχονται να μπουν σε λίστα αναμονής, μέχρι να έρθει η σειρά του παιδιού τους.

«Πώς μπορούν οι γονείς να επιλέγουν να το κάνουν αυτό, από τη στιγμή που δεν έχει γεννηθεί ακόμη το παιδί τους; Περιμένετε να γεννηθεί το παιδί και μετά επιλέγεις όποιο νηπιαγωγείο θέλεις, αφού κάνεις την έρευνά σου. Με το να γράψεις το παιδί σου από την εμβρυακή ηλικία σε ένα νηπιαγωγείο, είναι λάθος και ενισχύουν αυτή την πρακτική. Ως πρόεδρος του Συνδέσμου και γνωρίζοντας πως δουλεύουν άλλα νηπιαγωγεία και συνάδελφοι, είναι λίγα τα νηπιαγωγεία που ακολουθούν αυτά τα περιστατικά».

Οικονομικές απώλειες σε πολλά νηπιαγωγεία λόγω κορωνοϊού

Στο μεταξύ, αρκετά νηπιαγωγεία έχουν υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες, τα προηγούμενα δύσκολα δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Αρκετοί γονείς, όταν τα παιδιά τους νοσούσαν από κορωνοϊό, τα άφηναν σπίτι ολόκληρο μήνα, για να γλυτώσουν τα δίδακτρα. Αυτό γινόταν μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, με τους γονείς να προσθέτουν μέρες, για να μην πληρωθεί ο μήνας και υπήρχαν οικονομικές απώλειες».

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλά νηπιαγωγεία, πλέον φαίνεται η κατάσταση να έχει εξομαλυνθεί και να τεθεί υπό έλεγχο, ενώ στη βελτίωση αυτή έχει συνεισφέρει και το γεγονός ότι υπάρχει πλέον η επιδότηση από πλευράς Κυβέρνησης, για τα δίδακτρα. Αυτό αύξησε και τους αριθμούς των εγγραφών των παιδιών στα νηπιαγωγεία.

«Υπάρχει μία ροή μωρών, από την ηλικία των δύο ετών, που παλαιότερα δεν το είχαμε αυτό και είναι λόγω της επιδότησης της Κυβέρνησης. Όταν καλύπτει η Κυβέρνηση 300 ευρώ και ο γονιός καλείται να πληρώσει μόνο 46 ευρώ ή 49 ευρώ το μήνα, είναι σαφώς βελτιωμένη η κατάσταση. Είναι κάτι που εμείς το κυνηγούσαμε για αρκετό καιρό το θέμα της επιδότησης από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, από τον καιρό που ήταν στη θέση του υπουργού Παιδείας ο κ. Κενεβέζος. Τώρα μπήκε σε εφαρμογή και βλέπουμε σε μεγάλα νηπιαγωγεία να είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών, που είναι σε αυτό το πρόγραμμα».

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975