Αβέρωφ: Δεν ζω στον κόσμο μου, συγνώμη αν σας πίκρανα, δεν φοβάμαι να τσαλακωθώ
20:00 - 20 Σεπτεμβρίου 2022
Με πλήθος κόσμου και αξιοσημείωτο παλμό, διεξήχθει το απόγευμα της Τρίτης η συγκέντρωση των φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου στη Λεμεσό, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να κάνει λόγο για μια απίστευτη εκδήλωση και να δίνει το σύνθημα πως η ανατροπή –προφανώς των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων- ξεκινά από την «λαμπρή», όπως τη χαρακτήρισε, πόλη της Λεμεσού.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, άγγιξε κάθε κεντρικό πυλώνα του προεκλογικού του προγράμματος που παρουσίασε μέχρι σήμερα, χωρίς ωστόσο να ξεχνά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και την κατάσταση που είχε αφήσει πίσω της η προηγούμενη Κυβέρνηση πριν το 2013.
«Απολογούμαι αν σας πίκρανα»
Μάλιστα προχώρησε σε σημαντικές αναφορές με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής, απαντώντας εμμέσως και σε κατηγορίες που του αποδίδονται. «Δεν ζω στο κόσμο μου. Ξέρω τους προβληματισμούς σας. Ακούω τα παράπονα σας. Καταλαβαίνω την απογοήτευση που νιώσατε πολλές φορές. Από όλους μας. Το πολιτικό σύστημα. Από εμένα προσωπικά. Απολογούμαι αν σας πίκρανα. Αν σας στενοχώρησα».
Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως, «αν κάποια φορά δεν σας έσφιξα το χέρι. Αν δε σας απάντησα στο τηλέφωνο. Το ξέρω. Δεν κέρδισα τη συμπάθεια. Ούτε τη δημοφιλία. Ναι, δεν προστάτευσα το πολιτικό μου κεφάλαιο. Αλλά προσπαθούσα και προσπαθώ να προστατέψω την οικονομία μας».
Εργάζομαι, μια ζωή, για τρία πράγματα, πρόσθεσε. «Για μια οικονομία δυνατή. Για πολίτες με αξιοπρέπεια. Και για την επανένωση του τόπου μας. Είμαι δεκαετίες στην πολιτική. Ποτέ δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν απέφυγα τη μάχη. Ποτέ δεν πολιτεύθηκα με μισόλογα. Πέρασα δια πυρός και σιδήρου. Πάντα στο φως της μέρας. Πάντα μέσα από την κρίση των ψηφοφόρων. Λένε ότι, όπου σηκώσεις πέτρα, είμαι από κάτω. Για μένα, όχι μόνο πέτρες σηκώθηκαν. Αλλά και ογκόλιθοι».
«Πουθενά δεν με βρήκαν. Αυτό να ξέρετε: Αν με κρατούσαν, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ να διεκδικώ τη ψήφο σας. Κόντρα σε συμφέροντα που με ήθελαν υπάκουο. Επιμένω στην ταυτότητά μου. Ούτε ανεξάρτητος, ούτε εξαρτημένος. Ναι έχω ταυτότητα. Έχω θέσεις», είπε με έντονο ύφος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και πρόσθεσε πως, «εχω όμως και φίλους σαν και εσάς που στέκεστε δυνατά δίπλα μου και σας ευχαριστώ από καρδιάς. Προσωπικά, θα εξακολουθώ να κάνω αυτό που ξέρω καλά: Να γυρίζω τις πέτρες που βρίσκω στο δρόμο μου ανάποδα. Να ανοίγω δρόμους. Για να λύνω προβλήματα και να ενώσω τον τόπο μου. Και μπορώ να τα καταφέρω. Γιατί, σε αντίθεση με άλλους, δεν φοβάμαι να τσαλακωθώ. Να ματώσω. Δεν αποφεύγω τα εμπόδια».
Οι αιχμές για Χριστοδουλίδη
Στη συνέχεια ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε εμμέσως, χωρίς να τον κατονομάζει στον Νίκο Χριστοδουλίδη, υποδεικνύοντας πως, «για μένα η πολιτική δεν είναι το κυνήγι της δημοφιλίας. Είναι η μάχη να παραδώσουμε αυτόν τον τόπο στους επόμενους, καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε».
Μάλιστα χαρακτήρισε κοροϊδία να μιλούν για ανανέωση και να αντιγράφουν οράματα και προγράμματα. «Σε καμία περίπτωση δεν αγνοώ την αγωνία των συμπολιτών μου για ανανέωση και αλλαγές. Δεν παίζω όμως με τα συναισθήματά τους. Γιατί είναι κοροϊδία να μιλούν για ανανέωση, όσοι αντιγράφουν οράματα και προγράμματα. Είναι κοροϊδία να μιλούν για αξιοπιστία όσοι συμμετείχαν σε μια κυβέρνηση, και τώρα συντάσσονται με αυτούς που την ύβριζαν».
Είναι κοροϊδία, συνέχισε, «να μιλούν για διαφάνεια, όσοι κρύβουν πίσω από την πλάτη τους μια κοινοπραξία συμφερόντων και φιλοδοξιών, την οποία οι πολίτες έχουν, επανειλημμένα, απορρίψει. Οι άνθρωποι δεν μιλούν καν μεταξύ τους, και θα συνεννοηθούν πώς θα κυβερνήσουν;», διερωτήθηκε
Οι αλλαγές, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «δεν θα έρθουν από τις παλιές νοοτροπίες, όποιο προσωπείο κι αν φορέσουν. Θα έρθουν από την εξέλιξη του σημαντικού, σημερινού κυβερνητικού έργου, και την προσαρμογή του στις σύγχρονες συνθήκες. Χτίζουμε στο έργο και προχωράμε μπροστά. Είναι εύκολη λύση οι λαϊκίστικες υποσχέσεις σε κάθε αίτημα. Αυτό έκαναν κάποιοι στο παρελθόν. Μοίραζαν αλόγιστα στο όνομα των φτωχών και των εργατών. Στο τέλος οι εργάτες ήταν αυτοί που υπέφεραν περισσότερο», είπε.
«Εγώ είμαι άλλης σχολής. Θέλω πρώτα να διασφαλίσω ότι η χώρα θα διατηρήσει, και μέσα στην καταιγίδα, τη δυνατή της οικονομία. Για να μπορέσω να βοηθήσω αυτούς που έχουν ανάγκη. Με βάση ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο πολιτικό πρόγραμμα», ανέφερε.
Στις χώρες τους μέχρι το 2025 οι παράτυποι μετανάστες
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για συνεργασία του ΤΕΠΑΚ με τους ξενοδόχους της πόλης, έτσι ώστε να παρέχεται στέγαση στους φοιτητές.
«Το μεγάλο κοινωνικό αίτημα των νέων σήμερα είναι: προσιτό ενοίκιο και προσιτή στέγη. Μαζί με την κυβέρνηση μπορούμε να ανταποκριθούμε. Με λύσεις που συντονίζουν την πολιτεία, τα Πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα», είπε.
«Ήμουν χτες εδώ στη Λεμεσό, με πρόταση για προσιτή φοιτητική στέγη. Θα στηρίξουμε τους νέους και τις νέες μας που αναζητούν ένα ξεκίνημα στη ζωή τους. Θα τους στηρίξουμε γιατί μπορούμε να εγγυηθούμε ισχυρή οικονομία».
Ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης, όπου είπε μεταξύ άλλων είπε πως, «εκατομμύρια απελπισμένοι γίνονται εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας. Από τον Έβρο και το Αιγαίο ως τη γραμμή αντιπαράταξης, ένα απέραντο δουλεμπόριο. Έχουμε υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες φιλοξενίας μας. Και στη Λεμεσό. Και σε όλη τη χώρα.
Οι συμπολίτες μας έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια στις γειτονιές τους, στα σπίτια τους, στη χώρα τους. Η επιβάρυνση του δημόσιου χώρου είναι τεράστια, ενώ οι οικονομικές μας δυνατότητες περιορισμένες».
«Και είμαι ο Αβέρωφ! Δεν μένω στις περιγραφές! Προτείνω λύσεις: Αυστηρός έλεγχος της γραμμής αντιπαράταξης και των συνόρων μας. Διμερείς συμφωνίες επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών. Να μην τα περιμένουμε όλα από την Ευρώπη. Και προγράμματα ενσωμάτωσης για όσους δικαιούνται άσυλο. Πήγα ο ίδιος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τη νούμερο 2 χώρα προέλευσης παράτυπων μεταναστών».
«Με τη δική σας βούληση, έως το 2025, οι παράτυποι μετανάστες θα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους», εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Να αλλάξουν όλα στους θεσμούς
Το μήνυμα ότι σε ένα σύγχρονο κράτος δεν έχουν χώρο για παθογένειες, ούτε ισοβιότητες, ούτε απουσία λογοδοσίας, έστειλε σε σχέση με το θέμα της αναδιοργάνωσης των θεσμών. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Ζούμε», είπε, «στο 2022. Και όμως βιώνουμε τις δυσλειτουργίες ενός κρατικού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το ΄60. Υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με όλους τους τρόπους. Η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αποτελεσματικότητα επιβάλλονται με μεταρρυθμίσεις. Όχι με διαπιστώσεις και καλές προθέσεις».
Έτσι, πρόσθεσε, «θα ολοκληρώσουμε την ψηφιοποίηση όλων των επαφών του πολίτη με το κράτος το αργότερο σε τρία χρόνια. Όλες οι υπηρεσίες στην οθόνη του κινητού μας. Για να δώσουμε τέλος στις καθυστερήσεις. Το σύγχρονο κράτος που σχεδιάζουμε, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία λειτουργούμε, δεν έχουν χώρο για τις παθογένειές μας: Ούτε για ισοβιότητες. Ούτε για την απουσία λογοδοσίας. Ανοίξαμε λοιπόν τη συζήτηση. Χωρίς να επηρεάζει την δικοινοτικότητα και τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων».
Και πρόσθεσε: «Με ευρεία συναίνεση. Εάν οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στο στόχο,
να μπούμε στον διάλογο. Από εμένα δεν υπάρχει κανένας όρος. Καμία προϋπόθεση. Να συζητήσουμε την ουσία. Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό κράτος. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να γίνει η συζήτηση για το μέλλον του τόπου. Το ίδιο και στο Κυπριακό», κατέληξε.
Έχουμε ανάγκη από πυξίδα
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και το Κυπριακό. «Ποιος πραγματικά πιστεύει το μύθο, ότι θα το λύσουμε ασκώντας πίεση στην Τουρκία; Προσωπικά προτείνω έναν άλλο δρόμο. Που αξιοποιεί τη συγκυρία. Ξεκλειδώνει τις διαπραγματεύσεις συνδυάζοντας ενέργεια και ασφάλεια. Τα ζητούμενα της Ευρώπης σήμερα. Πρότεινα η πτυχή της ασφάλειας να γίνει υπόθεση και του ΝΑΤΟ».
«Και να απελευθερώσουμε», πρόσθεσε, «το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής,
χαρίζοντας στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας έναν εναλλακτικό διάδρομο. Την εποχή της αναταραχής, της αβεβαιότητας και των ραγδαίων αλλαγών, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από πυξίδα. Καθαρή κατεύθυνση. Σταθερή γραμμή. Για να μη διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε ως τώρα. Η οδός της συνέπειας και της αξιοπιστίας δικαιώνεται. Με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο», τονισε.
Και επανέλαβε: «Έχω πει πολλές φορές: Η Ευρώπη και η Δύση ορίζουν τον βασικό πολιτικό προσανατολισμό της Κύπρου. Γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Και γιατί έτσι επιτάσσει το συμφέρον της χώρας. Ειδικά σήμερα, που ο καθένας μετρά φίλους και συμμάχους, οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Να μην πατάμε σε δύο βάρκες».
«Και είναι αυτή η αξιοπιστία μας στην Ευρώπη που θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τους δυνατούς οικονομικούς δεσμούς με τους σωστούς επενδυτές, όποια κι αν είναι η χώρα καταγωγής τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.