Τα σενάρια για τις ημερομηνίες των Προεδρικών-Πώς επηρεάζονται από τα καρναβάλια

Η βιασύνη που επιδείχθηκε από πλευράς κομμάτων για να τρέξουν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά τον μαραθώνιο των Προεδρικών εκλογών, δεν αφήνει ανεπηρέαστες και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι επιφορτισμένες με τη διεξαγωγή τους.  

Μέχρι σήμερα δεν έχει κλειδώσει η ημερομηνία των Προεδρικών Εκλογών του 2023, με τον Νόμο ουσιαστικά να προνοεί πως οι εκλογές πρέπει να ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει προτείνει στον Νίκο Νουρή, διάφορα σενάρια για τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους.

Αν και αυτά τα σενάρια δεν έγιναν γνωστά, με βάση τα δεδομένα των ήδη ορισμένων καρναβαλίστικων εκδηλώσεων, ουσιαστικά μόλις δύο Κυριακές είναι διαθέσιμες για τη διεξαγωγή του πρώτου και του δεύτερου γύρου. Ειδικότερα ο Φεβρουάριος διαθέτει τέσσερις Κυριακές, στις πέντε, τις 12, τις 19 και τις 26 του μήνα. Στις 19 ωστόσο είναι της απόκρεως και έχουν ήδη προγραμματιστεί καρναβαλίστικες εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, εκείνη την Κυριακή θα διεξαχθούν η καρναβαλίστικη παρέλαση του Δήμου Αγλαντζιάς καθώς επίσης και η παιδική καρναβαλίστική παρέλαση του Δήμου Λεμεσού. Γεγονός που όπως έγινε και στο παρελθόν, κόμματα και κυβέρνηση επιθυμούν να αποφύγουν να συμπέσουν. Εάν πάρουμε ως δεδομένο ότι εκείνη την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν εκλογές, τότε αποκλείεται αυτόματα και η Κυριακή 26/2 αφού ο Νόμος προνοεί ότι οι δύο Κυριακές των Εκλογών, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, διαθέσιμες για διεξαγωγή των εκλογών απομένουν οι δύο πρώτες Κυριακές του μήνα, στις πέντε και στις δώδεκα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να προτιμηθεί τελικά το σενάριο που θέλει την πρώτη Κυριακή να διεξάγεται την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 29 Ιανουαρίου και τη δεύτερη την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, στις πέντε.

Αυτό το τελευταίο είναι ένα σενάριο το οποίο προτιμήθηκε και πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, στις Προεδρικές του 2018. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές τότε πραγματοποιήθηκαν, ο α΄γύρος στις 28 Ιανουαρίου και ο δεύτερος γύρος στις έξι Φεβρουαρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει καμία πρόνοια στην Νομοθεσία που να προβλέπει πως δεν μπορούν να γίνουν εκλογές την ίδια ημέρα με τις καρναβαλίστικές εκδηλώσεις, ωστόσο λόγω της ήδη υψηλής αποχής που καταγράφηκε σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, θα επιχειρηθεί να μην συμπέσουν, έτσι ώστε να μη λειτουργήσουν οι όποιες εκδηλώσεις, εις βάρος της προσέλευσης στις Προεδρικές Εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών, έχει ενώπιον του τις επιλογές για τις ημερομηνίες των εκλογών και εντός του επόμενου μήνα, αναμένεται να κοινοποιήσει την απόφαση του στην Υπηρεσία Εκλογών.

Παράλληλα η πρώτη συνάντηση μεταξύ των κομμάτων και των υποψηφίων με την Υπηρεσία Εκλογών, αναμένεται ότι θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια να τους κοινοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι σημαντικές ημερομηνίες, για το κλείσιμο του εκλογικού καταλόγου, την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων κτλ.

Πάντως μια αλλαγή που αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξει σε αυτές τις Προεδρικές Εκλογές, είναι να δοθεί το δικαίωμα στους νέους ψηφοφόρους που δεν εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους να το πράξουν μέσω διαδικτύου. Για το θέμα έγινε πριν από δύο εβδομάδες σύσκεψη στο Υφυπουργείο Καινοτομίας, όπου λήφθηκαν διαβεβαιώσεις πως η εν λόγω πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει άμεσα έτσι ώστε οι νέοι ψηφοφόροι, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να το πράξουν με μια απλή αίτηση ηλεκτρονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου ψάχνει υποψήφιο για τις Προεδρικές

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ