«Επανάσταση» στο... dress code στην Ευρώπη ελέω φυσικού αερίου

Μέχρι και παροτρύνσεις ενδυματολογικού χαρακτήρα προς τους Ισπανούς πολίτες περιλαμβάνουν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που εξειδίκευσε χθες ο Πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, θέτοντάς τα σε εφαρμογή από 1ης Αυγούστου. Συγκεκριμένα, ο Ισπανός Πρωθυπουργός συνέστησε στους Υπουργούς, τους αξιωματούχους και υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά και στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα να σταματήσουν να φορούν γραβάτες, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για κλιματισμό.

Η «έξωση» της γραβάτας συνιστά ένα από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η Μαδρίτη, ανάμεσα στα οποία ο περιορισμός των κλιματιστικών στη θερμοκρασία των 27 βαθμών και των συστημάτων θέρμανσης στους 19 βαθμούς αντίστοιχα. Τόσο ο θερμοστάτης, όσο και ο «κόφτης» στα κλιματιστικά αναμένεται να εφαρμοστούν στα καταστήματα λιανικής, στις μεταφορές, στα ξενοδοχεία, στις τράπεζες, αλλά και στα γραφεία ιδιωτικών εταιριών σε όλη την Ισπανία.

Το «μαχαίρι» Σάντσεθ στην ψύξη και τη θέρμανση προσδοκάται από τη Μαδρίτη να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί την κατεξοχήν πρώτη ύλη για την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Παρότι η εφαρμογή των μέτρων είναι προαιρετική, προβλέπεται ακόμη η υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων να ελέγχουν τις εγκαταστάσεις θέρμανσης τους, ενώ παράλληλα θα «τρέξει» μια καμπάνια ενημέρωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της χρήσης διαφημιστικών πινακίδων, με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επιπρόσθετα, ο Ισπανός Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενθαρρύνονται να δουλεύουν από το σπίτι τους, σχολιάζοντας ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας είναι καθήκον όλων και είναι προτεραιότητα». Ο ίδιος, μάλιστα, έδωσε μια ευρύτερη διάσταση στις πρωτοβουλίες του για την μείωση του λογαριασμού ενέργειας, επισημαίνοντας οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί» συμβάλλουν «στη μείωση της εξάρτησης από τον επιτιθέμενο, τον Πούτιν, και στην ισοπέδωση της καμπύλης του πληθωρισμού».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το «blame game» ανάμεσα στην Gazprom και την άλλοτε εταίρο της, Γερμανία, με το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό να υποστηρίζει τώρα πως η παράδοση της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1 από τον Καναδά στη Γερμανία (και όχι απευθείας στη Ρωσία) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δεν ήταν σύμφωνη με τη σύμβαση. Επιπρόσθετα, ο Αναπληρωτής CEO της Gazprom, Βιτάλι Μάρκελοφ, κατηγόρησε τη Siemens Energy, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του εξοπλισμού στον αγωγό Nord Stream 1, πως δεν κατάφερε να επισκευάσει παρά μόνο το 1/4 των βλαβών που εντοπίστηκαν. Στο «μέτωπο της τουρμπίνας», η Siemens Energy δήλωσε πως επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά, όταν η έλλειψή της συνιστά το απόλυτο άλλοθι για την Μόσχα να δώσει συνέχεια στη σταδιακή περικοπή των εξαγόμενων προς την ΕΕ αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο, φτάνοντας μόλις το 20% της συνολικής χωρητικότητας του του αγωγού Nord Stream1.

Διαβάζοντας, πάντως, ανάμεσα στις γραμμές των ευθυνών της Μόσχας, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάειεν την κατηγορεί ευθέως για ενεργειακό εκβιασμό, κάτι που η Μόσχα αρνείται, καθώς οι δύο χώρες ανταλλάσσουν διαδικτυακά «χτυπήματα», όπως και εχθρική ρητορική για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, σοβαρούς προβληματισμούς ως προς την ενεργειακή, αλλά και τη γενικότερη παγκόσμια ανασφάλεια γεννά η πληροφορία ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν χρηματοδοτεί την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου επί τουρκικού εδάφους και συγκεκριμένα στο Ακούγιου. Η κατασκευή του πυρηνικού, αυτού, εργοστασίου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την Τουρκία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Τα συγκοινωνούντα -εμπορικά και οικονομικά- δοχεία μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας επικαιροποιήθηκαν με αφορμή την νέα μεταφορά χρημάτων προς την τουρκική θυγατρική, στην οποία προχώρησε ο όμιλος Rosatom Corp, ο οποίος έχει αναλάβει το χτίσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια. Ήδη, η εταιρία Rosatom Corp απέστειλε προς την Akkuyu Nuclear JSC έμβασμα 5 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες της Άγκυρας εξαιτίας των καθυστερήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των δυτικών κυρώσεων. Πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σημειώνουν πως έχουάλλες δύο μεταφορές χρημάτων μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και μάλιστα σε δολάριο.

Στην πράξη, η κατασκευή του συγκεκριμένου πυρηνικού εργοστασίου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει φλέγον πρόβλημα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των υψηλών εισαγόμενων τιμών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις μπουν σε λειτουργία και οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, το εργοστάσιο θα καλύπτει έως και το 10% της συνολικής εγχώριας ζήτησης. Παρότι αμφότερες φιγουράρουν στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ προς τη Ρωσία, το έργο χρηματοδοτούν η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, δηλαδή η Sberbank, καθώς και από η Sovcombank. Με ορίζοντα παράδοσης το 2026, η Rosatom, η οποία ελέγχει το 100% της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης του 49% των μετοχών.

Επιπλέον, για ορισμένους η μεταφορά χρημάτων προς την Τουρκία αποτιμάται ως ένα «ευχαριστώ» της Μόσχας με αφορμή το διαμεσολαβητικό ρόλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, όπως και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Πώς οι γκάγκστερ των Βαλκανίων έγιναν κορυφαίοι προμηθευτές κοκαΐνης της Ευρώπης
Μπάιντεν: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη
Σε αμόκ ο δράστης της επίθεσης με σπαθί στο Λονδίνο πριν δολοφονήσει τον 14χρονο
Το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η Κίνα λέει ότι θα λάβει «απαραίτητα μέτρα» μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων
Η Ρωσία λέει ότι δεν παραβίασε την απαγόρευση των χημικών όπλων στην Ουκρανία
Τουλάχιστον 700 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη μέσα σε μία ημέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση της Γάζας μπορεί να διαρκέσει 80 χρόνια