Η Ρωσία λέει ότι δεν παραβίασε την απαγόρευση των χημικών όπλων στην Ουκρανία

Η Ρωσία αρνήθηκε την Πέμπτη την κατηγορία των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις της στην Ουκρανία παραβίασαν τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων χρησιμοποιώντας τέτοιες ουσίες, συμπεριλαμβανομένης μιας που οδηγεί σε πνιγμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης που απαγορεύει τα χημικά όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Τετάρτη τη Ρωσία ότι παραβίασε τη Συνθήκη με την ανάπτυξη της ουσίας χλωροπικρίνη που οδηγεί σε πνιγμό εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων και με τη χρήση "παραγόντων ελέγχου ταραχών" ως μεθόδου πολέμου στην Ουκρανία.

"Όπως πάντα, τέτοιες ανακοινώσεις είναι απολύτως αβάσιμες και δεν υποστηρίζονται με τίποτα. Η Ρωσία ήταν και παραμένει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου σε αυτόν τον τομέα", είπε ο Πεσκόφ.

Ζελένσκι: Μόνο η δύναμη μπορεί να σταματήσει αυτόν τον τρόμο

Η Ρωσία χρησιμοποίησε περισσότερους από 300 πυραύλους, περίπου 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed και περισσότερες από 3.200 κατευθυνόμενες βόμβες στις επιθέσεις τον Απρίλιο κατά της Ουκρανίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μόνο η δύναμη μπορεί να σταματήσει αυτόν τον τρόμο - η δύναμη του λαού μας, η δύναμη της ενότητας του κόσμου, η δύναμη πίεσης στη Ρωσία, η δύναμη των συστημάτων αεράμυνας που παρέχονται στην Ουκρανία, η δύναμη των στρατιωτών μας που κρατούν το μέτωπο γραμμή», έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram.

Αυτή την άνοιξη, η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματά της στις μη στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο περίμενε πρόσθετη βοήθεια από τους συμμάχους του και η αεράμυνά του  είχε περιοριστεί. Η Μόσχα λέει ότι χτυπά μόνο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.

Η Ρωσία λέει ότι κατέλαβε το Μπερντίτσι στην ανατολική Ουκρανία

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του είχαν τον έλεγχο του οικισμού Μπερντίτσι στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον ισχυρισμό αυτό από ανεξάρτητη πηγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ