Η Κίνα λέει ότι θα λάβει «απαραίτητα μέτρα» μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις με στόχο να ακρωτηριάσουν τις στρατιωτικές και βιομηχανικές δυνατότητες της Ρωσίας, τιμωρώντας εταιρείες στην Κίνα και αλλού, που βοηθούν τη Μόσχα να αποκτήσει όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με ένα πακέτο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Τετάρτη, η Ουάσινγκτον στόχευσε σχεδόν 300 εταιρείες στη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η κινεζική πλευρά προτρέπει τις ΗΠΑ να σταματήσουν να σπιλώνουν και να περιορίζουν την Κίνα και να σταματήσουν να εφαρμόζουν άσκοπες παράνομες και μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών σε μήνυμά του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», πρόσθεσε.

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είπε ότι το Υπουργείο της «προειδοποιούσε σταθερά ότι οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες για την παροχή υλικής υποστήριξης στον πόλεμο της Ρωσίας» και ότι «οι ενέργειές του (Σ.Σ. Υπουργείου) θα διαταράξουν και θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας».

Η Κίνα ποτέ δεν καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο και κατηγορείται ότι υποστηρίζει έμμεσα τον πόλεμο μέσω της στρατηγικής της συνεργασίας με τη γειτονική Μόσχα.

Το Πεκίνο επέμεινε και πάλι την Πέμπτη ότι «δεν είναι ούτε δημιουργός ούτε συμβαλλόμενο μέρος» στην κρίση στην Ουκρανία, και είπε ότι έχει το δικαίωμα να αναπτύξει «κανονικές» εμπορικές σχέσεις με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Η Κίνα ανέκαθεν αντιτίθετο αποφασιστικά στην επιβολή παράνομων και μονομερών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των κινεζικών επιχειρήσεων και στην άσκηση μακράς δικαιοδοσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Άμμος στα γρανάζια»

Το τελευταίο κύμα κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθε μια εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την παροχή νέας χρηματοδότησης στην Ουκρανία, καθώς ο στρατός του Κιέβου αγωνίζεται να συγκρατήσει τη ρωσική επέλαση.

Το συμπληρωματικό πακέτο που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν παρέχει την απαραίτητη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη για να ενισχύσει τη θαρραλέα αντίσταση της Ουκρανίας, είπε η Γέλεν.

Στο πλαίσιο των μέτρων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε στη μαύρη λίστα επιπλέον άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται στους τομείς ενέργειας, εξόρυξης και μετάλλων της Μόσχας.

Οι κυρώσεις έβαλαν επίσης στο στόχαστρο άτομα που συνδέονται με τον θάνατο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Σιβηρίας τον Φεβρουάριο.

Οι σχεδόν 300 εταιρείες περιελάμβαναν δεκάδες παράγοντες που κατηγορήθηκαν ότι επέτρεψαν στη Ρωσία να αποκτήσει απελπιστικά αναγκαία τεχνολογία και εξοπλισμό από το εξωτερικό, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ορισμένοι από αυτούς είχαν την έδρα του σε χώρες όπως η Κίνα που αντιμετώπισαν αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσινγκτον για την υποστήριξή τους προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της 15μηνης εισβολής της στην Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με πολλούς διεθνείς εταίρους, ανησυχούν ιδιαίτερα για οντότητες που εδρεύουν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) και άλλες τρίτες χώρες που παρέχουν κρίσιμες εισροές στη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ρωσίας», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Αυτή η υποστήριξη δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και αποτελεί σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια», πρόσθεσε

Εκτός από την Κίνα, οι εταιρείες που πλήττονται από τις κυρώσεις βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, στο Βέλγιο, στη Σλοβακία, στην Τουρκία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Αυτές οι εταιρείες «επιτρέπουν στη Ρωσία να αποκτήσει την τεχνολογία και τον εξοπλισμό που χρειάζεται απεγνωσμένα από το εξωτερικό», ανέφερε η δήλωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε φορτηγό στη Δυτική Όχθη-Πίστευαν ότι μετέφερε βοήθεια στη Γάζα
Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός
Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια