ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση της Γάζας μπορεί να διαρκέσει 80 χρόνια

Η ανοικοδόμηση σπιτιών στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να μετατεθεί στον επόμενο αιώνα, εάν ο ρυθμός ακολουθήσει την τάση των προηγούμενων συγκρούσεων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Σχεδόν επτά μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετατρέποντας πολλά από τα πολυώροφα κτήρια της Γάζας σε ερείπια, με έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ να αναφέρεται σε ένα «σεληνιακό τοπίο» καταστροφής.

Τα παλαιστινιακά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 80.000 σπίτια έχουν καταστραφεί σε μια σύγκρουση που προκλήθηκε από τις φονικές επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ανέφερε ότι η Γάζα χρειάζεται «περίπου 80 χρόνια για να αποκαταστήσει όλες τις πλήρως κατεστραμμένες κατοικίες».

Ωστόσο, σε ένα σενάριο καλύτερης περίπτωσης στο οποίο τα δομικά υλικά παραδίδονται πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι στην τελευταία κρίση του 2021, η ανοικοδόμηση θα μπορούσε να γίνει μέχρι το 2040, αναφέρει η έκθεση.

Η αξιολόγηση του UNDP κάνει μια σειρά αναλύσεων για τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο του πολέμου με βάση τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

«Τα άνευ προηγουμένου επίπεδα ανθρώπινων απωλειών, η καταστροφή κεφαλαίων και η απότομη αύξηση της φτώχιας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα επισπεύσουν μια σοβαρή αναπτυξιακή κρίση που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών», δήλωσε ο διευθυντής του UNDP, Αχίμ Στάινερ.

Σε ένα σενάριο όπου ο πόλεμος διαρκεί εννέα μήνες, η φτώχεια αναμένεται να αυξηθεί από 38,8% του πληθυσμού της Γάζας στα τέλη του 2023 σε 60,7%, παρασύροντας μια μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης κάτω από το όριο της φτώχειας, αναφέρει η έκθεση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς-Νετανιάχου για εκεχειρία και βοήθεια στη Γάζα

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Κυβέρνησης.

"Μίλησαν για προσπάθειες απελευθέρωσης όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς και για κατάπαυση του πυρός. Συζητήθηκαν επίσης περαιτέρω βελτιώσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα