Το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ νέο πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
18:37 - 29 Ιουλίου 2022
Σε νέο πεδίο για αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εξελίσσεται η ανάγνωση που γίνεται από την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Σ.Α. του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Το κυβερνών κόμμα απάντησε στην κριτική που διατύπωσε το κόμμα της Αριστεράς, τροφοδοτώντας νέα σύγκρουση μεταξύ τους, η οποία επαναλαμβάνεται καθημερινά σε όλο το εύρος της επικαιρότητας, όπως είναι αναμενόμενο σε προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, οι δύο πλευρές δεν έκρυψαν ότι οι εκλογές αποτελούν την πηγή της αντιπαράθεσης, με το ΑΚΕΛ να κατηγορεί Αναστασιάδη και Νεοφύτου πως επιτρέπουν στην Τουρκία να συνεχίζει ανενόχλητη τις μεθοδεύσεις της και τον ΔΗΣΥ να απαντά πως διαπραγματευτής στο Κυπριακό ήταν ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ρίχνωντας παράλληλα τις σπόντες του για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στη δική του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, αφού χαιρέτισε την ανανέωση, σημείωσε ότι «μέσα στις σημερινές συνθήκες όπου η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένουν σε λύση δύο κρατών, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού με ρητή αναφορά στο ψήφισμα 1251(1999) το οποίο προνοεί για μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα. Η επανάληψη της προηγούμενης διατύπωσης για τα Βαρώσια, σε συνδυασμό με την έκφραση απογοήτευσης για το γεγονός ότι οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες δεν ευθυγραμμίζονται με το προηγούμενο κάλεσμα για άμεση επαναφορά του στάτους κβο, συνιστά επίσης θετική εξέλιξη».
Ακολούθως σημείωσε πως προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι δεν καταδικάζεται ρητώς η εμμονή της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, η οποία μάλιστα μόλις πρόσφατα επαναλήφθηκε με την επιστολή Τατάρ προς το ΓΓ του ΟΗΕ. Αντ’ αυτού γίνεται ξανά λόγος για εξεύρεση κοινού εδάφους τη στιγμή που αυτό υπάρχει και δεν είναι άλλο από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συμφωνημένη βάση, το Πλαίσιο Γκουτέρες και οι συγκλίσεις όπως για χρόνια επαναλάμβανε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ. Όσο δε αφορά τα ΜΟΕ, στην επίκληση της ανάγκης για περαιτέρω εμπλοκή των πλευρών δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στα ΜΟΕ που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει.
«Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αναφορές που γίνονται σε σχέση με τις ενέργειες των πλευρών εντός της νεκρής ζώνης εμφανίζονται ακόμη πιο έντονες και καταδικαστικές, ενισχύοντας τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει ως ΑΚΕΛ. Δεικτική είναι και η επανάληψη του επιτακτικού καλέσματος για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων», τόνισε το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι την ώρα που η Τουρκία και ο Τατάρ εντείνουν τη ρητορική για λύση δύο κρατών, επιρρίπτονται ίσες ευθύνες για το αδιέξοδο, υπέδειξε. «Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζονται επιτέλους ορθές εκτιμήσεις, όπως προειδοποιούσαμε σε σχέση με τα Βαρώσια όταν κάποιοι μιλούσαν για πυροτεχνήματα, αλλά και πειστικές πρωτοβουλίες, με μια ξεκάθαρη και έμπρακτη δέσμευση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από το σημείο που είχε μείνει το 2017. Οι αποδεδειγμένα αποτυχημένες πολιτικές του Προέδρου Αναστασιάδη με την πλήρη κάλυψη του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη διάρρηξη του αδιεξόδου αλλά επιτρέπουν στην Τουρκία να συνεχίζει ανενόχλητη τις μεθοδεύσεις της προς την οριστική διχοτόμηση», υπογράμμισε το ΑΚΕΛ.
Μέσα στις σημερινές διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες αποδεικνύεται ότι η πρόταση που είχε υποβάλει το ΑΚΕΛ από το Δεκέμβρη του 2020 και απορρίφθηκε ασυζητητί από τον κ. Αναστασιάδη καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ, κατέληξε το κόμμα.
«Διαπραγματευτής ήταν ο υποψήφιός σας»
Η απάντηση του ΔΗΣΥ ήταν συνοπτική, καθώς επέλεξε να μην τοποθετηθεί επί κάθε σημείου της κριτικής, αλλά συνολικά και απευθείας στον στόχο των Προεδρικών Εκλογών.
«Ακόμα και μέσα από ένα θετικό για την Κύπρο ψήφισμα, το ΑΚΕΛ βρίσκει την ευκαιρία να ασκήσει κριτική για την διαπραγματευτική τακτική της πλευράς μας, ξεχνώντας ότι ο διαπραγματευτής δεν ήταν άλλος από τον δικό τους υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές», ανέφερε το κυβερνών κόμμα.
«Την ίδια ώρα, επιρρίπτουν ευθύνες στον Αβέρωφ Νεοφύτου για τοποθετήσεις και εκτιμήσεις του κ. Χριστοδουλίδη που είναι ο εκλεκτός του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου και του κ. Μαρίνου Σιζόπουλου. Εκ μέρους μας ουδέν περαιτέρω σχόλιο απαιτείται», τόνισε.