Επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής

Τον συνεχιζόμενο πόνο και τις κακουχίες που υφίστανται όλοι οι Κύπριοι λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής, επισημαίνει με επιστολή προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αφορμή τη σημερινή 48η μαύρη επέτειο, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής.

Τονίζει ότι η κατάσταση αυτή αφορά μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, της Κοινοπολιτείας και της ΕΕ και ότι η σημερινή επέτειος θλίβει και την παροικία στη Βρετανία, πολλά από τα μέλη της οποίας είναι πρόσφυγες που «θέλουν απελπισμένα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να δουν μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο» ή συγγενείς αγνοουμένων.

Ο κ. Καραολής υπογραμμίζει τη σταθερή πεποίθηση της Ομοσπονδίας πως «μια επανενωμένη Κύπρος όπου όλοι οι Κύπριοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και να ευημερήσουν μαζί είναι τόσο εφικτή όσο και βιώσιμη» με μια λύση που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Προσθέτει δε πως δυστυχώς οι προσπάθειες επανένωσης του νησιού προσκρούουν στις συνεχιζόμενες «απαράδεκτες απαιτήσεις» της Τουρκίας.

Η επιστολή προς τον κ. Τζόνσον κάνει επίσης έναν παραλληλισμό της κατάστασης στην Κύπρο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η εισβολή στην Ουκρανία πιστεύω ότι έχει φέρει στο προσκήνιο την ιδέα πως το αξίωμα ‘δίκαιο έχει ο δυνατός’ δεν πρέπει να επιτραπεί να επικρατήσει», συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει ηγηθεί της διεθνούς απάντησης κατά της Ρωσίας, να τηρήσει τα ίδια κριτήρια και στην περίπτωση της Τουρκίας.

Αυτά που ζητά από τον Βρετανό Πρωθυπουργό ο κ. Καραολής είναι να στηρίξει:

τη λύση επί του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, 

την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017,

την ανάδειξη μιας επανενωμένη Κύπρου που θα είναι κράτος λειτουργικό και συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας,

τη σθεναρή αντίθεση σε οποιεσδήποτε αποσχιστικές ενέργειες που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, όπως οι ενέργειες στα Βαρώσια,

την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων και επί των Βαρωσίων,

την άρση των εγγυήσεων που δεν χρειάζονται σε μία σύγχρονη και ελεύθερη χώρα.

Στη συνέχεια ευχαριστεί τη βρετανική κυβέρνηση και προσωπικά τον απερχόμενο Μπόρις Τζόνσον για τη σαφή στήριξη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Η επιστολή σημειώνει παράλληλα τις ανησυχίες της παροικίας και της διεθνούς κοινότητας για τις «αυξανόμενα επιθετικές και αυταρχικές πολιτικές» του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου.

Καταγγέλλει δε τις εντάσεις που δημιουργεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ με την ενεργή στήριξη του Προέδρου Ερντογάν με τις κινήσεις που αφορούν στα Βαρώσια, την ΑΟΖ, την προσφυγική κρίση και την απαράδεκτη πρόταση για «λύση δύο κρατών».

Ο κ. Καραολής κλείνει την επιστολή επισημαίνοντας τον «κρίσιμο ρόλο» που έχει να διατελέσει η βρετανική κυβέρνηση ως εγγυήτρια δύναμη στο «να πείσει την Τουρκία να εμπλακεί εποικοδομητικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό και να υποβάλει προτάσεις που είναι εντός των συμφωνηθέντων παραμέτρων των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Σημειώνει ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δύναμη να κάνει  τη διαφορά σε σχέση με την Κύπρο και ως εκ τούτου, σε αυτή την τραγική επέτειο, καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της προληπτικά και εποικοδομητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»