Τα τελευταία κομμάτια του παζλ των Προεδρικών-Ένα τον Ιούλιο, δύο τον Σεπτέμβριο
06:33 - 01 Ιουλίου 2022
Ένα ένα τα κομμάτια του παζλ των Προεδρικών Εκλογών συμπληρώνονται και πλέον απομένουν τα τελευταία τρία κομμάτια που θα το ολοκληρώσουν και θα αποκρυσταλλώσουν την εικόνα για τις Προεδρικές του 2023. Το τελευταίο κομμάτι μπήκε με την επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ την ίδια ώρα ο εκλεκτός του ΔΗΚΟ, διατηρεί σημαντικές πιθανότητες ώστε να λάβει στήριξη κι από κάποια από τα κόμματα που ακόμα δεν έχουν καταλήξει.
Από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα, τα τέσσερα έχουν ήδη υποψήφιο, ενώ ΕΔΕΚ, Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία και Κίνημα Οικολόγων, βρίσκονται ακόμα σε φάση διαβουλεύσεων. Διαβουλεύσεων που αναμένεται να έχουν διάρκεια, αφού στην ΕΔΕΚ, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται στα μέσα Ιουλίου, ενώ στους Οικολόγους εντός Σεπτεμβρίου. Σε ότι αφορά τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, δεν έχει καθοριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα με το πιθανότερο όμως, να είναι οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Αρχίζοντας από την ΕΔΕΚ, τα πράγματα αφενός είναι ξεκάθαρα σε σχέση με τις επιλογές που έχει μπροστά του το κόμμα, αφετέρου ο εσωκομματικός εμφύλιος που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιπλέκει την κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή οι διαφωνούντες, διοργάνωσαν συγκέντρωση στη Λευκωσία, με παρουσία πέραν των 300 ατόμων, οι οποίοι ζήτησαν τη σύγκλιση ενός νέου Συνεδρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα.
Μάλιστα απεύθυναν κάλεσμα στα μέλη του κόμματος, να υπογράψουν ώστε να συγκεντρώσουν το ένα τρίτο των υπογραφών, που απαιτεί το καταστατικό για να συγκληθεί Συνέδριο. Αν και δύσκολο, το εγχείρημα των ΕΔΕΚιτών αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και σε περίπτωση που επιτύχει, θα δημιουργεί νέα δεδομένα εντός του κόμματος. Σε περίπτωση όμως που δεν επιτευχθεί, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα μπορεί να συνεχίζει απερίσπαστος τις διαβουλεύσεις του ενόψει Προεδρικών.
Πάντως στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή που έγινε στα μέσα Ιουνίου με τις Προεδρικές στην ατζέντα, καταγράφηκαν διαφορετικές τάσεις, μεταξύ των μελών. Τα δύο επικρατέστερα σενάρια, ήταν η στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη και η στήριξη άλλου υποψηφίου, ακόμα και με αυτόνομη κάθοδο.
Για να ληφθεί η τελική απόφαση στην ΕΔΕΚ, πέραν από τις επαφές της ηγεσίας με τους υποψηφίους, αναμένεται ότι θα υπάρξει και διάλογος με τη βάση του κόμματος. Εξάλλου για το επόμενο διάστημα, προγραμματίστηκαν Επαρχιακές Συνδιασκέψεις, οι οποίες θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους για το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος που ορίστηκε για τις 13 Ιουλίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Πάντως η τάση που φαίνεται να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη στήριξη ανάμεσα στη βάση, φαίνεται να είναι υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εξάλλου, ακόμα και ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος, είχε εκφράσει στο παρελθόν την ανάγκη τα κόμματα του Ενδιάμεσου να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Με δεδομένη την επιλογή του ΔΗΚΟ, να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αυτό από μόνο του να αυξάνει τις πιθανότητες η ΕΔΕΚ να ακολουθήσει την ίδια πορεία.
Πολύ μικρότερο ρεύμα παρουσιάζει και η στήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Κολοκασίδη, με τον οποίο υπάρχει σχεδόν ταύτιση σε ότι αφορά το Κυπριακό, αλλά και σε άλλα ζητήματα. Μεμονωμένα κάποια στελέχη της ΕΔΕΚ έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξη τους προς τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, μεταξύ των οποίων και ο Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος βέβαια ανήκει στους διαφωνούντες. Ο Κωστής Ευσταθίου, υπέδειξε τις προηγούμενες ημέρες, πως θα στηρίξει τον υποψήφιο με τον οποίο συμφωνεί περισσότερο, και αυτός, όπως είπε, δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Κολοκασίδη. Στο μεταξύ την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είχε συνάντηση και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά από ζητημάτων, ωστόσο η στήριξη του από τους Σοσιαλιστές, δεν αποτελεί επιλογή στην παρούσα φάση. Χθες συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο όπως ανακοινώθηκε οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, είναι σχεδόν δεδομένο, πως από τη στιγμή που διατηρείται ο εσωκομματικός εμφύλιος, όποια κι αν είναι η επίσημη απόφαση του κόμματος, θα υπάρχουν διαρροές προς διάφορες κατευθύνσεις, αφού το κόμμα είναι στην παρούσα φάση κατακερματισμένο, με ισχυρές δυνάμεις που στο παρελθόν εργάστηκαν και βοήθησαν για να λάβει το κόμμα τα ποσοστά που έλαβε στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές, σήμερα είναι απέναντι από την ηγεσία. Στο μεταξύ, σήμερα ο Μαρίνος Σιζόπουλος, συναντάται με τον υποψήφιο Πρόεδρο, Μάριο Ηλιάδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο φαύλος κύκλος στην ΕΔΕΚ και τα σενάρια περί έκπληξης Σιζόπουλου για Προεδρικές
Οι επιλογές της ΔΗΠΑ
Έχοντας την πολυτέλεια να κάνει υπομονή και να αναμένει, αφενός να δει τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα και αφετέρου να εξαντλήσει τη διαδικασία για να ξεσκονίσει τα προγράμματα των υποψηφίων και αφού τα επεξεργαστεί να αποφασίσει στη βάση πραγματικών προγραμματικών συγκλίσεων, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία δεν βιάζεται για να κάνει την τελική της επιλογή.
Κακά τα ψέματα αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση για να διασκεδαστούν οι όποιες ανησυχίες κατά καιρούς εκφράσθηκαν σε εσωκομματικό επίπεδο, για βεβιασμένες κινήσεις στήριξης συγκεκριμένων υποψηφίων.
Σε θεωρητικό επίπεδο πάντως, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία δεν έκλεισε την πόρτα, σε κανέναν από τους τρεις βασικούς υποψηφίους. Ούτε ακόμα και σε αυτήν την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αν και ούτε από τον διάλογο που αναπτύχθηκε εντός του κόμματος, ούτε από τις δημόσιες τοποθετήσεις των μελών της ηγεσίας, μοιάζει ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως ο Μάριος Καρογιάν, τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αποτυχία της προσπάθειας του για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, που τελικά δεν βρήκε αντίκρισμα, συνεχίζει τις επαφές του με τους τρεις υποψηφίους.
Όλες οι συναντήσεις, έγιναν σε καλό κλίμα και έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αφού επικεντρώθηκαν σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Η πιο πρόσφατη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη διήρκησε δυόμιση ώρες και σε αυτή τέθηκαν δεκάδες ερωτήματα προς τον υποψήφιο που κλήθηκε να απαντήσει, με στόχο να πείσει εκείνη την μερίδα στελεχών που ευνοούν άλλες υποψηφιότητες. Σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Εξάλλου και η τελευταία συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, επίσης έγινε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και όλος ο χρόνος αφιερώθηκε σε ανάλυση των δεδομένων στο Κυπριακό και των θέσεων του κ. Νεοφύτου, με στόχο επίσης να διασκεδαστούν ανησυχίες που εκφράσθηκαν εντός του κόμματος.
Σε οποιοδήποτε προηγούμενο διάστημα, το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ αποφάσισε να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αυτόματα θα αφαιρούσε από τη ΔΗΠΑ αυτή την επιλογή, καθώς μεταξύ όλων των υπολοίπων, θα δημιουργούσε και θέμα συμβίωσης μεταξύ των στελεχών, αλλά κυρίως των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Σήμερα τα μέλη της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας που ευνοούν τη στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, θεωρούν πως δεν θα υπάρξει θέμα συμβίωσης, αφού οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών βελτιώθηκαν.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γέφυρες που επιχειρήθηκε να κτιστούν το τελευτάιο διάστημα, περιορίστηκαν σε επιφανειακό επίπεδο και επί της ουσίας δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων. Μάλιστα κάποια στελέχη της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας θέτουν εντός του κόμματος το ζήτημα, πως από τη στιγμή που θα στηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο με το ΔΗΚΟ, δηλαδή τον πολιτικό χώρο από τον οποίο έφυγαν γιατί διαφωνούσαν με τις επιλογές, τις πολιτικές και κάποια πρόσωπα, εάν σήμερα επιχειρήσουν να στηρίξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τους αφαιρείται από τη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους, αυτό που λέει πως πρεσβεύουν και εκπροσωπούν, κάτι διαφορετικό, πιο μετριοπαθές και πιο σύγχρονο από αυτά που πρεσβεύει το ΔΗΚΟ.
Οι όποιες αποφάσεις από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το τέλος του καλοκαιρού, αφού πρώτα κάτσει η σκόνη από τις εξαγγελίες των υποψηφίων και τις επιλογές των υπολοίπων κομμάτων. Ρόλο στην απόφαση του κόμματος, θα παίξουν και άλλα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων και η δυναμική που ενδεχομένως να αποκτήσουν ή να απωλέσουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες το επόμενο διάστημα.
Δεν βιάζονται ούτε οι Οικολόγοι
Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Κίνημα Οικολόγων, το οποίο διατηρεί ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας με όλους τους ανεξάρτητους υποψήφιους. Μαυρογιάννης, Δημητριάδης, Πρωτοπαπάς, Ηλιάδης, Χριστοδουλίδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκονται στη λίστα της ηγεσίας και ένας ένας πέρασαν και θα ξαναπεράσουν το κατώφλι του κόμματος για να «ανακριθούν» από την ηγεσία.
Έχοντας τις ιδιαίτερες ευαισθησίες για τα θέματα της πράσινης ατζέντας οι Οικολόγοι υπέβαλαν συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους υποψηφίους, αναμένοντας να λάβουν τις τελικές τους θέσεις. Πάντως, το γεγονός πως εντός του Κινήματος διακινούνται αντιστρόφως ανάλογες θέσεις σε σχέση με άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομία και το Κυπριακό, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη ομοφωνίας.
Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί το γεγονός ότι σύμφωνα με το Καταστατικό για να δοθεί η στήριξη προς οποιοδήποτε υποψήφιο επιβάλλεται να υπάρξει πλειοψηφία σε ποσοστό 60%, αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Συνεπώς, παραμένει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο, το κόμμα να μην λάβει καμία απόφαση για τις Προεδρικές και να καλέσει τους ψηφοφόρους τους να λειτουργήσουν κατά συνείδηση.