Έδωσε γραμμή στους Συναγερμικούς ο Αναστασιάδης-«Η επιλογή είναι μια, ο Αβέρωφ»
22:12 - 17 Ιουνίου 2022
Σαν έτοιμος από καιρό για μια βαρυσήμαντη ομιλία ενώπιον του Συναγερμικού ακροατηρίου, παρουσιάσθηκε στο Ιδεολογικοπολιτικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και επίτιμος πρόεδρος της παράταξης, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θέλοντας να διαψεύσει τα όσα ακούγονται στο παρασκήνιο, περί δήθεν υπόγειας στήριξης της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις και απηύθυνε ξεκάθαρο κάλεσμα στα μέλη του κόμματος, για να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Μάλιστα σε αυτή του την προσπάθεια υπενθύμισε τα όσα τραγικά για το κόμμα συνέβησαν πριν από ακριβώς 20 χρόνια στις Προεδρικές Εκλογές του 2003. Η ανησυχία μου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα πως χωρίς τη συσπείρωση και την ενότητα της παράταξης, θα αντιμετωπίσουμε τα τραγικά φαινόμενα του 2003».
«Και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να συνεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. και θέλω να το τονίσω και να το υπογραμμίσω: Κωφεύσατε εις όσα λέγονται ή εσκεμμένα διαδίδονται. Για μένα μία είναι η επιλογή. Η επιλογή του ηγέτη της παράταξης, του ικανού και δοκιμασμένου μου συνεργάτη, του Αβέρωφ Νεοφύτου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε μήνυμα νίκης ο Αβέρωφ-«Όσο μας αμφισβητούν, τόσο μας δυναμώνουν»
Μάλιστα κάλεσε τα μέλη του κόμματος, «από σήμερα να εργαστείτε κατά τρόπο που εμείς ξέρουμε, όλοι να συ στρατευτείτε φίλοι αγαπημένοι, φίλοι που με στηρίξατε για δεκαετίες. Σας καλώ να σταθείτε στο πλευρό της παράταξης μας. Μην γκρεμίσετε το σπίτι που εσείς κτίσατε. Σταθείτε δίπλα και στηρίξτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Μόνο έτσι θα υπάρξει ασφάλεια, θα υπάρξει σταθερότητα, θα υπάρξει συνέχεια της προκοπής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προηγουμένως αφού προέβη σε ένα συνοπτικό απολογισμό του εννεαετούς έργου της Κυβέρνησης, ξεκαθάρισε προς όλους πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την απόλυτη στήριξη και τις προσπάθειες του Αβέρωφ Νεοφύτου στη Βουλή για εξεύρεση στήριξης και συγκλίσεων, αφού υπενθύμισε πως από το 2014, η κυβέρνηση δεν είχε την πλειοψηφία.
«Θα ήμουν αγνώμων», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, «αν δεν αναγνώριζα πως δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να επιτύχουμε στα όσα αναφέρθηκα, αν η Κυβέρνηση δεν είχε τη δημιουργική στήριξη του ΔΗΣΥ. Θέλω να σας υπενθυμίσω πως από το 2014 η Κυβέρνηση είχε τη μειοψηφία στη Βουλή. Για αυτό αν σήμερα νιώθουμε περήφανοι, οφείλεται και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, με προεξάρχουσα φυσιογνωμία του Αβέρωφ Νεοφύτου. Χάρη στα ηγετικά του χαρίσματα, κατόρθωσε να επιτυγχάνει συγκλίσεις».
«Οι προσέχεις εκλογές», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θέτουν ενώπιον των μελών του ΔΗΣΥ και όλο του λαού, ένα δίλημμα. Θα συνεχίσουμε τη επιτυχή πορεία που χαράξαμε, ή θα επιλέξουμε κάποιους που υιοθετήθηκαν από τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και προκαλούν την ανησυχία που όλοι τρέφουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρη στήριξη ΕΛΚ-«Ελπίζω ότι οι Κύπριοι θα εμπιστευτούν τον Αβέρωφ Νεοφύτου»
Αναφερόμενος στην αμυντική θωράκιση της χώρας και το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε πως, «οι κίνδυνοι που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει δεν επέτρεπαν την μη ενίσχυση της ΕΦ. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί μέσα από τα προγράμματα θωράκισης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, έχουμε σημαντικά ενισχύσει την ΕΦ, χωρίς να θέλω να κάνω ειδικότερη αναφορά. Εκείνο που θέλω να σας πω, είναι πως ένα είναι να ενισχύεις την αποτρεπτική ισχύ και άλλο τι επιδιώκεις».
«Και επιδιώξαμε τον διάλογο και το 2017 φτάσαμε κοντά στη λύση», είπε. «Αν δεν το πετύχαμε δεν ήταν με δικές μας ευθύνες. Ήταν με ευθύνη της Τουρκίας όπως καταγράφηκαν στα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στην επιμονή παραμονής του συστήματος των εγγυήσεων και της παραμονής τουρκικού στρατού».
Την ίδια ώρα, αφού παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη και παραλείψεις, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς, σημειώνοντας πως, «δημιουργήσαμε ισχυρούς θεσμούς για καταπολέμηση της. Περιλαμβάνει 52 δράσεις μεταξύ των οποίων και της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, της προστασίας των μαρτύρων, καταργήσαμε την ανωνυμία των πραγματικών δικαιούχων σε εταιρείες».
Έγινε θόρυβος για τη διαφθορά, πρόσθεσε. «Αρκεί να ερωτηθούν ποιοι εμπλέκοντο στο Al Jazeera. Ας ρωτήσουν τους δικηγόρους, τους λογιστές, τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Την ίδια ώρα δεν παραγνωρίζω και απολογήθηκα γιατί κάποιοι καταχράστηκαν κενά και αδυναμίες. Όμως δεν επιτρέπω σε κανένα να λασπολογεί. Τα αποτελέσματα του Μάη δίνουν απάντηση σε όσους νομίζουν ότι διαστρεβλώνοντας γεγονότα μπορούν πολιτικά να ωφεληθούν».
Σε σχέση με την κοινωνική και οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε πως, «θα ήταν εύκολο οκτώ μήνες πριν τη λήξη της θητείας μου να πω, δεν θέλω να παραδώσω, ιδιαίτερα στον Αβέρωφ, ένα κράτος, στην κατάσταση του κράτους που παρέλαβα. Εδώ είναι που καλούνται οι ηγέτες να πληρώσουν πολιτικό κόστος. Έχουμε αποδείξει την αποφασιστικότητα και το αίσθημα ευθύνης με το οποίο αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις. Με την ίδια αποτελεσματικότητα θα αντιμετωπίσουμε και την παρούσα».
Μάλιστα κάλεσε τα μέλη του κόμματος να είναι περήφανα, γιατί όπως είπε, «ή Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, προχώρησε σε ανασυγκρότηση του κράτους. Ενδεικτικά να αναφέρω τη συνταγματική μεταρρύθμιση για τις δύο θητείες του Προέδρου. Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εναλλαγής της εξουσίας. Προχωρήσαμε στη δημιουργία πέντε Υφυπουργείων. Προχωρήσαμε στη Μεταρρύθμιση της ΤΑ που ήταν αντικείμενο διαλόγου για δεκαετίες, ενώ υλοποιούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με δαπάνες που έχουν δρομολογηθεί 350 εκ. ευρώ. Προχωρήσαμε με τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Έχουμε νέο σύγχρονο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Φίλε Αβέρωφ με το καλό Πρόεδρος»-Η ευχή Μητσοτάκη από το βήμα του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ
Να είστε περήφανοι», πρόσθεσε, «γιατί οικοδομήσαμε ένα κράτος πρόνοιας που στέκεται αρωγός στις ανάγκες των πολιτών. Να είστε περήφανοι γιατί ύστερα από δεκαετίες η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ εφάρμοσε το ΓΕΣΥ. Γιατί εμείς θεσμοθετήσαμε το ΕΕΕ, της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».
Σε δύο βδομάδες, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Νίκος Αναστασιάδης, «γιορτάζουμε 46 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού, της μεγάλης παράταξης που ίδρυσε ο πολιτικός μας πατέρας Γλαύκος Κληρίδης. Του κόμματος που έβαλε τη σφραγίδα του στον εκσυγχρονισμό και την προκοπή της πατρίδας μας. Της παράταξης που οδήγησε μια ημικατεχόμενη πατρίδα από την απομόνωση, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Το κόμμα που διαχειρίστηκε με υποδειγματική και απόλυτη επιτυχία τις πιο δύσκολες κρίσεις, διατηρώντας οικονομική και πολιτική σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες».
«Δε θα αναφερθώ στο παρελθόν, δεν θα αναξέσω πληγές από το τότε ανώριμο πολιτικό σύστημα, ένα σύστημα που μας ήθελε εκτός δομών εξουσίας. Εκείνο που δεν μου επιτρέπεται να παραλείψω εντούτοις είναι να σας υπενθυμίσω πως από το 1981 είμαστε σταθερά η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί. Η δύναμη της ευθύνης, της σύνεσης, των σύγχρονων ιδεολογικών τάσεων, χωρίς αγκυλώσεις ή δογματισμούς», είπε με νόημα.
Αναφερόμενος στην πορεία του ΔΗΣΥ, σημείωσε πως, «η παράταξη που ποτέ δεν υπολόγισε πολιτικό κόστος, έναντι του εθνικού καλού. Για αυτό και ο λαός, μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας για 20 χρόνια. Και σε αυτό το σημείο θέλω να σας καλέσω να μην ξεχνούμε ότι πολύ περισσότερο σήμερα, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο ηγέτης που τρεις μήνες πριν είχε εντάξει την Κύπρο στην Ευρώπη, έχασε τις εκλογές το 2003 ως αποτέλεσμα, φιλοδοξιών που οδήγησαν σε διάσπαση και απώλεια της εξουσίας, με όσα γνωστά ακολούθησαν τη δεκαετία μέχρι να αναλάβουμε ξανά την εξουσία.
Και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα της αποκατάστασης της ενότητας, της συνετής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης που ασκήσαμε, των δημιουργικών θέσεων που προβάλαμε, έγινε κατορθωτό το 2013 με την τότε ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο λαός να μας δώσει και πάλι την ισχυρή εντολή διακυβέρνησης της χώρας. Μια ισχυρή εντολή που ανανεώθηκε το 2018 με μόνη κομματική στήριξη εκείνη του Δημοκρατικού Συναγερμού και της πλειοψηφίας βεβαίως των πολιτών που αναγνώρισαν πως η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη, η εργασιακή ειρήνη, η στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων, τα αναπτυξιακά έργα, ο εκσυγχρονισμός σημαντικών δομών του κράτους, δεν ήταν παρά αποτέλεσμα μιας αποφασιστικής και προοδευτικής διακυβέρνησης».
Κάλεσε τους Συναγερμικούς να είναι περήφανοι, διότι όπως είπε, « δεν πρέπει να ξεχνούμε πως όταν αναλαμβάναμε την εξουσία, η χώρα ήταν στο τελευταίο στάδιο πριν τη χρεωκοπία. Τα ρευστά διαθέσιμα περιορίζονταν στις ανάγκες του κράτους για μόλις ένα μήνα. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ύστερα από 22 υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, κατέτασσαν την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα «σκουπίδια», και ως εκ τούτου η δυνατότητα δανεισμού του κράτους ήταν μηδενική. Η ανεργία είχε φτάσει στο 17%, ενώ τα κοινωνικά παντοπωλεία ήταν ισάριθμα των κοινών παντοπωλείων».
«Να είστε φίλες και φίλοι υπερήφανοι, γιατί χάρη στην αποφασιστικότητα, τις τολμηρές αποφάσεις ευθύνης, με τη θερμή και ισχυρή στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία κατορθώνοντας:
(α) Την έξοδό μας από την αυστηρή επιτήρηση του μνημονίου το 2016, πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι προέβλεπαν. Μην ξεχνάτε πως υπήρχαν κάποιοι που μιλούσαν για δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Αποδείξαμε ότι είμαστε οι ηγέτες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και να ανταποκριθούμε στην ευθύνη που αναλάβαμε.
(β) Επαναφέραμε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.
(γ) Μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 6%, επιτυγχάνοντας προ της πανδημίας, συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
(δ) Σημειώσαμε ρυθμούς ανάπτυξης που έφταναν προ της πανδημίας το 4.5%.
(ε) Χάρη στα μέτρα στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας τερματίσαμε τη λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων.
(στ) Μέσα από μια συνετή δημοσιονομική πολιτική πετύχαμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς την οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση.
(ζ) Επαναφέραμε την ΑΤΑ και το επίδομα μάνας που καταργήθηκε προ της ανάληψης της εξουσίας που το κατάργησαν αυτοί που σήμερα ζητούν να αποκαταστήσουν εκείνο που κατήργησαν.
(η) Αποκαταστήσαμε τα ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων κατά 75%.
(θ) Θεσμοθετήσαμε το Ταμείο Συντάξεως των νεοεισερχομένων υπαλλήλων Δημοσίου και Ημι-δημόσιου Τομέα, οι οποίοι το αποστερήθηκαν από το 2011.
(ι) Καταργήσαμε την Έκτακτη Εισφορά των Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Εκεί που άλλοι επέβαλλαν φόρους εμείς καταργούσαμε. Αυτή ήταν η προσπάθεια προκειμένου η χώρα να ανακάμψει».
Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, υπέδειξε πως, «χάρη στη συνεπή δημοσιονομική πολιτική, το άρτιο σύστημα υγείας και τα αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού, έγινε κατορθωτό να αντιμετωπίσουμε και πάλι με επιτυχία και τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση, την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας που έπληξε την ανθρωπότητα το 2020. Με τις αποφάσεις που πήραμε σώσαμε ζωές, στηρίξαμε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τις θέσεις εργασίας και βεβαίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».
«Θα αρκεστώ απλώς να αναφέρω πως για τα σχέδια στήριξης της οικονομίας και προστασίας των πολιτών από την πανδημία, το κράτος διέθεσε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα επεσήμανε πως, «το 2021 η ανάπτυξη έφτασε το 5.7%. Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η ανεργία παρέμεινε στα προ της πανδημίας επίπεδα. Και επειδή η δική μου παράθεση στοιχείων μπορεί να θεωρηθεί υποκειμενική, σας αναφέρω επί λέξει τι καταγράφεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2022, όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία:
«Η Κύπρος πραγματοποίησε ισχυρή ανάκαμψη το 2021 χάρη στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και τη σημαντική στήριξη της Πολιτείας… Η οικονομία επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο και η ανεργία μειώθηκε».
Αυτή είναι η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που κάποιοι ζητούν να φέρουν τάχα την αλλαγή», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.