Με παράλληλες καμπάνιες και επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα τρέχει ο Αβέρωφ
06:31 - 03 Δεκεμβρίου 2022
Με ενέργειες σε διάφορα επίπεδα, οι οποίες εξυπηρετούν διαφορετικές σκοπιμότητες, μπαίνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον Δεκέμβρη, τον μήνα που σταδιακά μας εντάσσει στο τελικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας. Οι ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικοί της έντασης με την οποία το επιτελείο του προέδρου του ΔΗΣΥ επέλεξε να αντιμετωπίσει την «κοιλιά» που έκαναν οι Προεδρικές Εκλογές, λόγω της στροφής της προσοχής στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές και στο Παγκόσμιο Κύπελο.
Στόχος είναι να μην αφεθεί τίποτα στην επικαιρότητα, που μπορεί να ευνοήσει την υποψηφιότητα Νεοφύτου, να πάει χαμένο, ενώ ταυτόχρονα τρέχει και η προγραμματισμένη εκστρατεία, που αποσκοπεί στη συνεχή επανάληψη των θέσεων και την εις βάθος παρουσίαση του προγράμματος του προέδρου του ΔΗΣΥ. Οι ίδιοι θεωρούν, άλλωστε, πως αυτός είναι ένας δυνατός τομέας για τον υποψήφιο, επειδή, όπως επισημαίνουν, διαθέτουν ιδέες ρεαλιστικές και κοστολογημένες, οι οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν λύσεις, χωρίς να ξεφεύγουν από τη γραμμή και τη φιλοσοφία της τρέχουσας διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε microcampaigns, προωθώντας πέντε προγραμματικούς πυλώνες. Πρόκειται για το Κυπριακό, την Οικονομία, το μεταναστευτικό, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την οικογένεια. Προς την κατεύθυνση αυτή επιστρατεύονται οι επισκέψεις, επαφές και εκδηλώσεις του υποψηφίου, καθώς και οι δημόσιες παρεμβάσεις, είτε μέσω γραπτών ανακοινώσεων είτε μέσω βίντεο. Η προώθηση γίνεται τόσο προς το ευρύ κοινό, όσο και σε πιο εξειδικευμένες ομάδες με ειδικό ενδιαφέρον, μέσα από συναντήσεις και απευθείας διάλογο. Με αυτή τη διττή προσέγγιση, στο επιτελείο Νεοφύτου ευελπιστούν ότι οι προτάσεις του υποψηφίου θα εμπεδωθούν στο κοινό, λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις για τις Προεδρικές Εκλογές.
Στον ΔΗΣΥ είναι ικανοποιημένοι από την σκληρή ψήφο που φαίνεται να καταγράφει ο πρόεδρος της παράταξης, καθώς αυτή προσφέρει μια σιγουριά ότι οι ψηφοφόροι που ήδη έχει κερδίσει δεν θα αλλάξουν εύκολα γνώμη και δεν χρειάζεται να κάνουν παράλληλα διαδικασία «συντήρησης». Παραμένει, ωστόσο, αγκάθι η χαμηλή συσπείρωση της βάσης του κόμματος, καθώς συνεχίζονται οι διαρροές, κυρίως προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Αν και επισημαίνουν πως υπάρχει ακόμη πολύς πολιτικός χρόνος και είναι πιο εύκολη η συσπείρωση δυνάμεων όσο πλησιάζουν οι εκλογές, κάτι που έχει στο παρελθόν επιτευχθεί, γίνεται κατανοητό πως συνεχίζει να αποτελεί πηγή προβληματισμού. Αποτελεί, όμως, και το πλέον μεγάλο στοίχημα, καθώς μαθηματικά μια καλή συσπείρωση της Συναγερμικής βάσης βάζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ευκολότερα στον δεύτερο γύρο από ό,τι μια αντίστοιχα καλή συσπείρωση του ΑΚΕΛ στην περίπτωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ αυτόματα θα σμικρύνει και την απόσταση που τον χωρίζει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, από τη στιγμή που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μεγάλο κομμάτι αυτής της ψαλίδας προέρχεται από ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.
Στο επιτελείο Αβέρωφ συνεχίζουν την προσπάθεια «επαναπατρισμού» των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ταυτόχρονα με την επιχείρηση αποδόμησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η τακτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα είναι η εμπλοκή και των κομμάτων που τον υποστηρίζουν και δη του ΔΗΚΟ, κάτι που διαφάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, στην αντιπαράθεση για το έγγραφο που παρουσίασε η εφημερίδα «Πολίτης». Αν και στο ΔΗΚΟ κάνουν λόγο για πλαστό έγγραφο και τονίζουν, όπως και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους μυστική συμφωνία μεταξύ τους, στον ΔΗΣΥ προσπαθούν να συντηρήσουν το θέμα στα ψηλά, με στόχο να δείξουν ανακολουθία λόγων και έργων, να δημιουργήσουν νέες σκιές πάνω από τον υποψήφιο, αλλά κυρίως να καλλιεργήσουν προς τους ψηφοφόρους τους την πεποίθηση πως ο κ. Χριστοδουλίδης είναι «αλυσοδεμένος» στο ΔΗΚΟ και δεν μπορούν να τον θεωρούν Συναγερμική επιλογή.
Η επιστολή του Ανδρέα Μαυρογιάννη προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς έδωσε λαβή στον ΔΗΣΥ να χτυπήσει και σε αυτό το μέτωπο, στο πλαίσιο και της τακτικής να αξιοποιούν προεκλογικά κάθε ευκαιρία που δίνει η επικαιρότητα. Η αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ, άλλωστε, δημιουργεί συνθήκες πόλωσης, οι οποίες παραδοσιακά θεωρούνται ευνοϊκές για την συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων.
Με αφορμή την ευρύτερη συζήτηση περί διαφθοράς που άνοιξε, η πλευρά Νεοφύτου ανέσυρε τα χαρτιά που έχει ενάντια στο ΑΚΕΛ στο θέμα αυτό, τονίζοντας πως «μάλλον θα ξέχασαν ότι το μόνο κόμμα που αποδείχθηκε με βούλα δικαστηρίου θεσμική, κομματική διαφθορά, είναι το δικό τους κόμμα. Να τους θυμίσουμε επίσης πως το σπίτι που ηχογραφήθηκε και βιντεογραφήθηκε το τραπέζι της διαφθοράς, ανήκε σε βουλευτή τους». Πρόκειται για αναφορές με τις οποίες επιδιώκουν να αναδείξουν υποκρισία από πλευράς ΑΚΕΛ, με στόχο να εκνευρίσουν τους Συναγερμικούς ψηφοφόρους και να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κομματικού πατριωτισμού. Έτσι κι αλλιώς, μπορεί να μην είναι τόσο συχνές οι επιθέσεις προς το ΑΚΕΛ (αντιθέτως με την πλευρά ΑΚΕΛ-Μαυρογιάννη που στοχοποιούν πολύ πιο συχνά τον ΔΗΣΥ και τον πρόεδρό του), παρά τη δημοσκοπική εγγύτητα του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, έχουν όμως πάντα ένα αέρα «μπαμπούλα», που αποσκοπεί στην πόλωση.
Ενόσω εξυπηρετούν τον στόχο της συσπείρωσης, αναμένεται πως αυτές οι επιθέσεις σε δύο μέτωπα θα συνεχιστούν από το επιτελείο Νεοφύτου, σε συνδυασμό με την παράλληλη προώθηση του προγράμματος και του οράματός του. Στόχος, άλλωστε, είναι η παραμονή του ΔΗΣΥ στο Προεδρικό και όσο πλησιάζει η τελική ευθεία των εκλογών, όλα τα όπλα θα ρίχνονται στη μάχη. Έχει καταστεί πιο συχνή και η προώθηση του κ. Νεοφύτου από κυβερνητικής πλευράς, καθώς οι Υπουργοί αναζητούν συνεχώς τρόπους αφενός να παρουσιάσουν το κυβερνητικό έργο και αφετέρου να εντάξουν τον ρόλο του προέδρου της παράταξης στην πραγμάτωση του. Η συνέχεια και η συνέπεια είναι ένα χαρτί που ανασύρεται ακόμη πιο συχνά πλέον, σε μία προσπάθεια ο κ. Νεοφύτου να παρουσιάζεται ως ο υποψήφιος της σταθερότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Με μπηχτές εκατέρωθεν λύνουν τις διαφορές τους για τη διαφθορά Κυβέρνηση-ΑΚΕΛ
- Νέα πυρά Αβέρωφ σε Χριστοδουλίδη και Νικόλα-«Ποιος λέει ψέματα;»
- Ο Αβέρωφ, ο Χριστοδουλίδης και οι σκέψεις του Αναστασιάδη