Η πολυσυλλεκτικότητα, η ευρεία αποδοχή και η επόμενη μέρα του Χριστοδουλίδη
06:12 - 07 Οκτωβρίου 2022
Κατά την πιο ευάλωτη στιγμή του στο πλαίσιο του debate του ΡΙΚ το βράδυ της Τετάρτης, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για την υπόθεση των fake accounts και των sms, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε να κάνει το μεγαλύτερο του άνοιγμα. Επανέλαβε πως δεν θέλει να εμπλακεί σε μια συζήτηση που υποβαθμίζει τον πολιτικό λόγο και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θεωρώ ούτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου ούτε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ούτε τους άλλους υποψήφιους αντιπάλους. Κανενός δεν μπορούν οι ώμοι του να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Αν με τιμήσει με την ψήφο του, δίνω χέρι συνεργασίας για να χτίσουμε κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής».
Ανταποκρίθηκε, ουσιαστικά, στην πιο άβολη γι’ αυτόν συζήτηση με το μεγαλύτερο όπλο του, την πολυσυλλεκτικότητα. Και φρόντισε να υπενθυμίσει ότι στη δική του διακυβέρνηση υπάρχει χώρος για τους πολλούς, φτάνει να τον επιλέξει ο λαός και να το θελήσουν οι ίδιοι. Άνοιξε, δηλαδή, πόρτες για κάθε λογής συνεργασία, χωρίς αποκλεισμούς. Πρόκειται για μια κίνηση που δεν στοχεύει μόνο στο διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, αλλά και στην επόμενη ημέρα των εκλογών και στις επιλογές που θα κάνουν κόμματα αλλά και πολιτικά πρόσωπα, για το κατά πόσον θα βρίσκονται στην Κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση και κοντά ή απέναντι στην εξουσία.
Αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια νύξη που έκανε ο κ. Χριστοδουλίδης, καθώς και στο παρελθόν έτεινε χείρα φιλίας και συνεργασίας προς πάσα κατεύθυνση, δηλώνοντας πως, αν εκλεγεί, στα διάφορα πόστα θα βάλει ανθρώπους που είναι καλοί γνώστες του αντικειμένου, ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται και κριτήριο για αυτόν θα είναι να ξέρουν καλά το αντικείμενο και όχι το πολιτικό τους παρελθόν. Από πολύ νωρίς απηύθυνε κάλεσμα σε όλους, το οποίο επέλεξε να επαναλάβει σε μια άλλη μορφή το βράδυ της Τετάρτης, σε ένα timing που δεν θεωρείται τυχαίο.
Παρόλο που κατά καιρούς εμφανίζονταν εισηγήσεις για επίτευξη κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, σε αυτές τις εκλογές αποτελούσε ζητούμενο για ένα κόμμα, τη Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Επί μήνες ο Μάριος Καρογιάν προέβαινε σε ενέργειες με αυτό τον στόχο, παρόλο που ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως υπήρχαν πολλαπλές ατζέντες και άλλες ενέργειες ήδη σε εξέλιξη και, ως εκ τούτου, πολύ μικρές πιθανότητες να το πετύχει. Όταν η ΔΗΠΑ παραδέχθηκε ήττα και αποφάσισε να ακολουθήσει την οδό της διμερούς συμφωνίας, άφηνε να νοηθεί πως η ευρύτητα της συνεργασίας θα αποτελούσε παράγοντα στην απόφασή της, μιας και δεν ήθελε να παρεκκλίνει εντελώς από τον αρχικό στόχο.
Σήμερα η ΔΗΠΑ βρίσκεται με το ένα πόδι στον προθάλαμο του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη και η αναφορά του μπορεί να ερμηνευθεί και ως… καλωσόρισμα. Αν και δεν έχουν ακόμη οριστεί ημερομηνίες για τα συλλογικά όργανα, αναμένεται αυτό να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και οι πληροφορίες εντός του κόμματος λένε πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί.
Δεδομένου ότι η μετάβαση από τον στόχο της κυβέρνησης ευρείας αποδοχής στον στόχο της προσφοράς στήριξης είχε ως βάση της την αξιολόγηση θέσεων, γίνεται κατανοητό πως δύσκολα θα μπορούσε να τεκμηριωθεί μεγαλύτερη ιδεολογική συνάφεια με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ, από ότι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου. Η δε βάση του κόμματος από καιρό φαίνεται να τοποθετείται υπέρ του τέως ΥΠΕΞ στην πλειοψηφία της, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να συνηγορούν πως αυτή την κατεύθυνση θα ακολουθήσει και το κόμμα, παρά την ύπαρξη μιας τάσης που υποστηρίζει την συμπόρευση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.
Η διαφαινόμενη προσθήκη της ΔΗΠΑ θα διευρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη ευρεία υποστήριξη που έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο συμπορεύτηκαν δύο κοινοβουλευτικά κόμματα (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) και δύο εξωκοινοβουλευτικά (Αλληλεγγύη και Κυνηγοί). Και στην ουσία, σε επίπεδο κομματικών σχηματισμών τουλάχιστον, ήδη τυγχάνει ευρείας αποδοχής, που αναμένεται να ενδυναμωθεί εάν βγουν αληθινά τα προγνωστικά της ΔΗΠΑ. Η δυναμική που του προσδίδει αυτή η υποστήριξη από πολλαπλές κατευθύνσεις αντανακλάται στα ποσοστά του. Του προσφέρει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να κάνει κι άλλα ανοίγματα, τα οποία εξυπηρετούν σχεδιασμούς που δεν αφορούν την ημέρα των εκλογών αλλά την επόμενη και την αναζήτηση συμμαχιών σε διάφορα πλαίσια, που θα ευκολύνουν τη διακυβέρνησή του, εφόσον εκλεγεί.
Αν και στην προσπάθεια του ΔΗΣΥ να πλήξει την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη αυτή η πολυσυλλεκτικότητα παρουσιάζεται ως μια «κοινοπραξία ετερόκλητων», κατά τον κ. Νεοφύτου, η οποία, όπως το θέτει, αφαιρεί από την αξιοπιστία του αντιπάλου του και δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την ικανότητά του να κυβερνήσει με συνοχή, στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή του εξασφαλίζει την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου αλλά κυρίως την παράσταση νίκης. Εμπεδώνει, δηλαδή, την πεποίθηση πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι φαβορί, λειτουργώντας ως μαγνήτης για τη μερίδα των ψηφοφόρων που επιλέγουν συνειδητά να υποστηρίξουν τον διαφαινόμενο νικητή.
Η κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που οραματίζεται ο κ. Χριστοδουλίδης θα διαθέτει διάφορες δυνάμεις αλλά δεν αναμένεται να περιλαμβάνει κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα. Η εκλογική βάση που διαμορφώνει, όμως, περιλαμβάνει κάποιους από τους ψηφοφόρους τους. Και ίσως η διακυβέρνησή του -εάν εκλεγεί- να περιλαμβάνει κάποια στελέχη τους…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Συζήτησαν οι τρεις, τσακώθηκαν οι δύο στο debate των βασικών υποψηφίων
- Απάντησε χωρίς να απαντήσει για τα fake accounts ο Χριστοδουλίδης
- Από εβδομάδας οι αποφάσεις της ΔΗΠΑ για τις Προεδρικές-Κλίνει προς Χριστοδουλίδη