«Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι»-Οι παρουσιάσεις το βιβλίου του Ντίνου Αυγουστή

Παρουσιάζεται απόψε στη Λεμεσό και την Τετάρτη στη Λευκωσία το βιβλίο του Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι». 

Την παρουσίαση του βιβλίου στη Λεμεσό διοργανώνουν, ο Δήμος Λεμεσού, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, η ΣΕΚ, η 33η Μοίρα Καταδρομών 1974 Πέλλαπαϊς, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και οι Εκδόσεις «Γερμανός». 

Η αποψινή εκδήλωση στη Λεμεσό, θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 30 το απόγευμα στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης. 

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Πέτρος Παπαπολυβίου, καθηγητής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας και ο πρόεδρος της 33ης Μοίρας Καταδρομών1974 Πέλλαπαϊς, Λάμπρος Κακουλλής.

Την Τετάρτη, στον Δήμο Στροβόλου η παρουσίαση θα γίνει επίσης στις 6 και 30 το απόγευμα στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτος Ζερβάκης και ο καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας και ο πρόεδρος της 33ης Μοίρας Καταδρομών1974 Πέλλαπαϊς, Λάμπρος Κακουλλής.

Σύμφωνα με τον Ντίνο Αυγουστή στ πολυθεματικό αυτό βιβλίο καταγράφεται η μακραίωνη Ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι την Ανεξαρτησία. Παράλληλα γίνεται αναφορά σε μεγάλες μορφές Ελλήνων Κυπρίων που άφησαν το αποτύπωμα τους στον πολιτισμό, αρχαίο και σύγχρονο (μουσική, τέχνη, συγγραφή κ.λπ) στον ελληνικό αθλητισμό, και την πολιτική, καθώς και στο πεδίο της τιμής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο και ξεχωριστό κομμάτι της Ιστορίας μας, που η ελληνική πολιτεία (το κράτος των Αθηνών για την ακρίβεια) φρόντισε έντεχνα και φροντίζει ακόμη και σήμερα να κρατά στο σκοτάδι. Τα γεγονότα που περιγράφονται είναι όλα αληθινά.

Ιστορίες παραμυθένιες, που δεν είναι παραμύθια, ιστορίες για γενναίους, που χρόνια τώρα χόλιαζαν στα «αποκαΐδια της λήθης» και της ασθενούς εθνικής μνήμης μας.

Ανεπανάληπτες ιστορίες δόξας αυτών που ψάχνοντας για τη λευτεριά είχαν παρέα μόνη, βουνά και ρεματιές.

Ιστορίες σαν σκιές, κραυγές άναρθρες, ένα διαρκές σφυροκόπημα των ανδρειωμένων που οριοθετούν την πορεία μας. Ιστορίες άγνωστες στους πολλούς, που απαραίτητα πρέπει να μελετήσουμε και να προβάλουμε, για να διδαχτούμε από αυτές, κι όχι να αιθεροβατούμε, αφού οι καιροί «ου μενετοί».

Ιστορικές στιγμές, που άρχισαν να γράφονται από τότε που η Κύπρος αποπνέει ελληνικότητα, καθώς οι Δωριείς, οι Μυκηναίοι, οι Αχαιοί και άλλοι Έλληνες έφταναν στο νησί, έως και τις μέρες μας, σε έναν αέναο αγώνα λευτεριάς.

Ιστορίες που γράφτηκαν από εκείνους, «όπου στη ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες».  

Ιστορίες άγνωστες, δυστυχώς, στο ευρύ κοινό.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975