Αυτό είναι το πολιτικό πρόγραμμα του Χαράλαμπου Αριστοτέλους-Προτεραιότητα το Κυπριακό
15:58 - 03 Οκτωβρίου 2022
Η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών αποτελεί αναγκαιότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αριστοτέλους, λέγοντας ότι λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας επιβάλλεται να αναλάβει η πλευρά μας διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση, είπε ότι το πρώτο ζήτημα που σκοπεύει να χειριστεί με ενδεχόμενη εκλογή του θα είναι η οικονομία, ενώ ανέφερε ότι η η υποψηφιότητά του είναι αδιαμφισβήτητα η μόνη αριστερή επιλογή
Κληθείς να αναφέρει τις πρώτες κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει σε σχέση με το Κυπριακό, είπε ότι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών είναι αναγκαιότητα για την ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα έτσι όπως καθορίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-79,υπό την προϋπόθεση ότι αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός που είναι η στρατηγική θέση της πλευράς μας μετά 1974, θα επανενώνει τον λαό και τον τόπο χωρίς να δίνει την δυνατότητα στις φυγόκεντρες δυνάμεις να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εκ νέου διαμελισμό του λαού και του τόπου.
Επιδιώκουμε, ανέφερε, την σταδιακή και την πλήρη-κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής της λύσης- αποστρατιωτικοποίηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όπως και την κατάργηση του δικαιώματος των εγγυητριών δυνάμεων για μονομερή παρέμβαση.
"Στόχος μας είναι και παραμένει η πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων. Αντί του κυπριακού στρατού προτείνουμε την ενδυνάμωση και την περαιτέρω στελέχωση των σωμάτων της ομοσπονδιακής αστυνομίας η οποία θα προκύψει από την μετεξελιγμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία" συμπλήρωσε.
Ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας επιβάλλεται να αναλάβει η πλευρά μας διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ επιβεβλημένη όσον αφορά την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού είναι και η επαναφορά του αιτήματος της διεθνούς διάσκεψης ώστε να συζητηθεί το Κυπριακό από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και όχι μόνο από τις εγγυήτριες δυνάμεις μαζί με τις Η.Π.Α όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά και πιο παλιά όπου συμμετείχαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κληθείς να αναφέρει ποια είναι τα τρία φλέγοντα ζητήματα που σκοπεύει να χειριστεί με ενδεχόμενη εκλογή του είπε ότι αυτό είναι η Οικονομία η οποία, όπως ανέφερε, στα πλαίσια του υφιστάμενου πολιτικοκοινωνικοοικονομικού συστήματος οδηγεί στη συνεχή φτωχοποίηση του λαού μας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των δυνάμεων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα τόσο του ντόπιου όσο και του πολυεθνικού κεφαλαίου εις βάρος της κυπριακής εργατικής τάξης, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των σπουδαστών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, των μικρομεσαίων και των διαφόρων κοινωνικών υποδιαστρωμάτων της κυπριακής κοινωνίας.
Βραχυπρόθεσμος στόχος του, πρόσθεσε, είναι η μη θυματοποίηση των σημερινών γενεών μετατρέποντας την κυπριακή εργατική τάξη σε αγοραστική δύναμη απαλλάσσοντας την από τα μεγάλα κόστη όπως είναι το ζήτημα της στέγασης που ταλανίζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά κυρίως από τα ενοίκια και τα δάνεια.
"Ένα σημαντικό μέτρο που προτείνουμε είναι η στέγαση από το κράτος νεαρών ζευγαριών κυρίως (με εισοδηματικά κριτήρια) μέσω της ανέγερσης λαϊκών πολυκατοικιών, απολαμβάνοντας έτσι η νέα γενιά την θαλπωρή του κράτους," συμπλήρωσε.
Είπε ότι η ακρίβεια ως απότοκο της καπιταλιστικής οικονομίας και των κρίσεων της θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με πολιτικές κατευθύνσεις όπως είναι το περισσότερο κοινωνικό κράτος και η διευρυμένη κρατική παρεμβατικότητα, ώστε να συγκρατηθεί η ελεύθερη οικονομία και η ασυδοσία της. Επίσης, ανέφερε, πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού όπως είναι 0% ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, €1,200 κατώτατο μισθό (ακάθαρτα), επαναφορά του υπολογισμού της Α.Τ.Α. στην αρχική της μορφή, κατάργηση του 12% πέναλτι στη συνταξιοδότηση από το 63ο έτος, επαναφορά του 14ου μισθού στους συνταξιούχους και το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και των προϊόντων.
Μίλησε και για φραγμό στις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες όπως ανέφερε είναι κυρίως αποτέλεσμα των πολιτικών της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, πολιτικές οι οποίες πηγάζουν από τη φιλοσοφία του Μίλτον Φρίντμαν της σχολής του Σικάγο. "Κύριο μέλημα μας είναι και οι επανακρατικοποιήσεις όπως αυτής της Αρχής Λιμένων" είπε.
Επιπρόσθετα, είπε ότι η στροφή προς το πρωτογενή τομέα και η συνύπαρξη του με τον τριτογενή για να σταθεί η δικιά μας οικονομία στα δικά της πόδια είναι εξίσου αναγκαίο και σημαντικό και είπε ότι θα προκρίνει κίνητρα για την στροφή ενός μεγάλου μέρους του Κυπριακού λαού στην ύπαιθρο και την αναβάθμιση της όπως την δημιουργία δημοσίων βρεφοκομικών σταθμών και σχολείων αλλά και την αναβάθμιση και την δημιουργία Ιατρικών δικτύων.
Σημειώνοντας ότι η αγροτική παραγωγή είναι μόλις το 2% του ΑΕΠ, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό ποσοστό και πρέπει να ανέβει σημαντικά, λέγοντας ότι η Κύπρος δεν είναι αυτάρκης μόνο με ισχυρό τριτογενή τομέα για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιθέσεις που δημιουργούν οι οξύνσεις του καπιταλιστικού συστήματος και η ασυδοσία του πολυεθνικού κεφαλαίου στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
"Η στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών παραγωγικών μονάδων του πρωτογενή τομέα στην γεωργοκτηνοτροφία με ουσιαστικά μέτρα όπως την οικολογική γεωργία και την παραγωγή οργανικών προϊόντων θα είναι κύριο μέλημα της εκτελεστικής εξουσίας. Έχουμε επίσης προτείνει άδειες σε άγονη χαλίτικη γη για την καλλιέργεια χαρουπιών, με τα έσοδα που θα αποφέρει να επαναπενδύονται σε αναπτυξιακά έργα των δήμων και των κοινοτήτων, απαλλάσσοντας την τοπική αυτοδιοίκηση από τα μεγάλα κόστη," συνέχισε.
Σε σχέση με το άλλο φλέγον θέμα που αφορά την ενέργεια, είπε ότι η κρατικοποίηση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας προς όφελος του λαού και όχι των κεφαλαιοκρατικών πολυεθνικών εταιρειών ιδιωτικού συμφέροντος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση.
"Πέραν του προγραμματισμού της ΔΕΦΑ για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθώς και για το έργο του Τερματικού Εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της ΕΤΥΦΑ στο Βασιλικό, προτείνουμε επίσης τη κατασκευή κρατικού τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Αυτό θα βοηθήσει την προσπάθεια να προχωρήσουμε σε εξαγωγές από τα κοιτάσματα αερίου. Όπου χρειάζεται, οφείλει να γίνει αγορά υπηρεσιών για κάλυψη της απαιτούμενης τεχνογνωσίας ωστόσο, με παράλληλη εκπαίδευση του εγχωρίου προσωπικού," ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η στήριξη των κρατικών επιχειρήσεων ενέργειας ΔΕΦΑ/ΕΤΥΦΑ και ΑΗΚ είναι αναγκαία, ούτως ώστε να προχωρήσουν στα πολυσήμαντα έργα τους για επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και να οδηγήσουν το νησί μας με επιτυχία στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για τα βήματα που θα λάμβανε για καταπολέμηση της διαφθοράς, είπε ότι η "διαφθορά είναι σύμφυτο της ασυδοσίας που διέπει το καπιταλιστικό σύστημα με τελική λύση του προβλήματος να είναι η ανατροπή του καπιταλισμού. Εφόσον η Κύπρος είναι αστικό κράτος με καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αναπόφευκτη και η ύπαρξη της διαφθοράς δηλαδή η εμφάνιση των διαφόρων «τρωκτικών» της κοινωνίας".
Υπό τις περιστάσεις, ανέφερε, και με γνώμονα τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς προτείνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την δημιουργία ανεξάρτητου θεσμού με αρμοδιότητα τους διορισμούς και προαγωγές της δημόσιας υπηρεσίας, την αντικατάσταση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί καταστάσεων περιουσίας και «πόθεν έσχες» των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων με νέα, αποτελεσματική και ευνόητη νομοθεσία. Πρόνοιες αυστηρών ποινών σε όσους δεν συμμορφώνονται.
Επίσης, ο κ. Αριστοτέλους εισηγείται τον επανέλεγχο όλων των πολιτογραφήσεων μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Ανάκληση από το κράτος όσων διαβατηρίων εκδόθηκαν παράτυπα ή/και παράνομα και δέσμευση της σχετιζόμενης οικιστικής ιδιοκτησίας, η οποία θα ενοικιάζεται από το κράτος και την εξέταση όλων των εισφορών πολιτογραφηθέντων στα πολιτικά κόμματα και άμεση εφαρμογή των προνοιών του Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου στις περιπτώσεις όπου υπήρχαν παρατυπίες και παρανομίες.
Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, αρρχικά ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα των διεθνών ανταγωνισμών και πολεμικών εστιών, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι εκάστοτε κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ και των υπολοίπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καθώς και η πολιτική εγκλωβισμού τους στα κράτη πρώτης εισόδου της ΕΕ, του Κανονισμού του Δουβλίνου και του απαράδεκτου συμφώνου ΕΕ-Τουρκίας.
Όλα αυτά μαρτυρούν, ανέφερε, τον υποχθόνιο ρόλο της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης δηλαδή του ιμπεριαλισμού ο οποίος ενώ είναι η αιτία και η ρίζα του κακού υποχρεώνει αυτούς τους ανθρώπους να παραμένουν μόνιμα έγκλειστοι στις χώρες υποδοχής, χωρίς την αναγκαία στελέχωση δίνοντας τροφή σε απαράδεκτες απόψεις για περαιτέρω γκετοποίησή τους, ακόμα και στη διαδικασία της εκπαίδευσης, μετατρέποντας τις δομές σε φυλακές ανθρώπων.
Πρόσθεσε ότι η αυστηρή τήρηση της Συνθήκης του Σένγκεν με την δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και δεν αναγνωρίζει το status του πρόσφυγα.
Ο κ. Αριστοτέλους σημείωσε ότι ως κράτος μέλος της ΕΕ επιβάλλεται να πιέσουμε τα πράγματα για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για να πάνε αυτοί οι άνθρωποι στους προορισμούς τους που είναι μεγαλύτερες χώρες αφού η Κύπρος δεν είναι ελκυστικός προορισμός για την μετανάστευση. Πρόσθεσε ότι ένα μέτρο που πρέπει να προταθεί στην Τουρκία από την ΕΕ είναι η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων από την ίδια την Τουρκία για να πάνε στους χώρους προορισμούς τους.
"Εμείς προτείνουμε να διαμορφωθούν μέσα στους χώρους διαμονής κατάλληλοι χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας, βιβλιοθήκες ώστε να αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους και να πετύχουμε την ομαλή ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Επίσης προτείνουμε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την ομαλή εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των παιδιών και των οικογενειών τους που δικαιούνται άσυλο και θα παραμείνουν στη χώρα", επισήμανε.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι η υποψηφιότητά του είναι αδιαμφισβήτητα η μόνη αριστερή επιλογή βάσει των θέσεων της. "Θα πολιτευτούμε στην βάση δυο φιλοσοφικών αξόνων: του βραχυπρόθεσμου και του μακροπρόθεσμου" είπε και εξήγησε ότι βραχυπρόθεσμα "θα προβάλουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις της άμεσης απάμβλυνσης των προβλημάτων που ταλανίζουν την κυπριακή εργατική τάξη.
Δεν θα θυσιάζουμε τις σημερινές γενεές για αυτό που θα ζήσουν νομοτελειακά οι επόμενες. Συνάμα επιδιώκουμε τη διεύρυνση των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων στα πλαίσια του υφιστάμενου πολιτικοκοινωνικοοικονομικού συστήματος. Ο δεύτερος φιλοσοφικός άξονας του μακροπρόθεσμου επικεντρώνεται στη η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος και τη δημιουργία εκείνης της κυπριακής κοινωνίας του άλλου δρόμου ανάπτυξης".
Όπως είπε, η υποψηφιότητά του απευθύνεται πρώτα και κυρία σε ολόκληρο των κυπριακό λαό, αλλά συνάμα και στις δυνάμεις της κυπριακής κοινωνίας οι οποίες ενδιαφέρονται να μετουσιώσουν την αντίθεσή τους έμπρακτα στις δομές του συστήματος και των αποτόκων του.
Η συμπόρευση, συνέχισε, στο άκουσμα της υποψηφιότητάς του με εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, ομάδες, πυρήνες, προσωπικότητες αλλά και με μερίδα πρώην ψηφοφόρων και υποστηρικτών κοινοβουλευτικών κομμάτων, κυρίως του κόμματος της κοινοβουλευτικής αριστεράς, αποδεικνύει του λόγου του αληθές αλλά και τις προοδευτικές, ριζοσπαστικές, αντικομφορμιστικές και επαναστατικές καταβολές του λαού.
"Σίγουρα κατατάσσω τον εαυτό μου σε εκείνο τον ιδεολογικοπολιτικό χώρο που μέσω της οργανωμένης πάλης θα δώσει ανειρήνευτους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες", κατέληξε ο κ. Αριστοτέλους.
Πηγή: ΚΥΠΕ