Εβδομάδα αποφάσεων εν μέσω διλημμάτων για τους Οικολόγους
06:40 - 19 Οκτωβρίου 2022
Η τελευταία κομματική εκκρεμότητα αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές αναμένεται να κλείσει την Κυριακή, όταν το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θα αποφασίσει την πορεία που θα ακολουθήσει. Και ενδεχομένως αυτή να είναι η πιο δύσκολη απόφαση που έχει ληφθεί από κόμμα στις φετινές διαδικασίες, δεδομένου ότι στο εσωτερικό τους φαίνεται να υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές τάσεις αλλά και στελέχη που δεν ικανοποιούνται από καμιά επιλογή.
Οι Οικολόγοι προσέγγισαν την απόφαση για τις Προεδρικές Εκλογές ως μια διαδικασία καταγραφής θέσεων. Ρώτησαν τους υποψήφιους για διάφορα θέματα και πήραν απαντήσεις από έξι. Πρόκειται για τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργο Κολοκασίδη, Μάριο Ηλιάδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά. Οι απαντήσεις αυτές, ωστόσο, φαίνεται να ικανοποιούν διαφορετικές ομάδες μέσα στο κόμμα αλλά όχι την ολότητά του, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί οι διαφορετικές τάσεις, αναλόγως προτεραιοτήτων αλλά και ιδεολογικών προσεγγίσεων, καθώς φαίνεται πως ο πλουραλισμός που παρουσιάζεται στο κίνημα το στοιχειώνει.
Η ηγεσία επιχείρησε να καταγράψει καλύτερα τις προθέσεις των μελών με την πραγματοποίηση μιας μη δεσμευτικής εσωτερικής δημοσκόπησης. Τα αποτελέσματά της, ωστόσο, αντανακλούσαν το φαινόμενο που παρατηρείτο ανάμεσα στα στελέχη. Με εξαίρεση τις υποψηφιότητες Ηλιάδη και Πρωτοπαπά, οι άλλες τέσσερις είχαν τους οπαδούς τους, χωρίς να έχει κάποιος μεγάλο και ξεκάθαρο προβάδισμα. Την ίδια στιγμή, περίπου το ένα τέταρτο των μελών ανέφεραν πως καμία από τις έξι επιλογές δεν τους εκφράζει, δείχνοντας ότι θα προτιμούσαν την κατεύθυνση της αυτόνομης καθόδου.
Με το προεκλογικό σκηνικό να έχει σχεδόν διαμορφωθεί πλήρως, οι Οικολόγοι καλούνται να βρουν μια επιλογή που να μπορεί να υποστηριχθεί από το 60% της Εκλογικής Συνδιάσκεψης, με τον κίνδυνο να μείνουν εκτός τροχιάς διεκδίκησης εξουσίας να είναι ορατός εδώ και καιρό. Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι το κόμμα θα εξαναγκαστεί στην κατεύθυνση της ψήφου κατά βούληση, επειδή καμία επιλογή δεν θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα επέλθει τελικά μια συναντίληψη, υπό το βάρος του κινδύνου ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να θέσει εαυτόν εκτός προεκλογικού και στην ουσία να μην έχει ρόλο στην κορυφαία εκλογική διαδικασία του τόπου.
Είναι κατανοητό πως πιθανή απουσία των Οικολόγων από τον πρώτο γύρο, τους τοποθετεί σε δυσμενή θέση αν αποφασίσουν να υποστηρίξουν κάποιο εκ των υποψηφίων στον δεύτερο γύρο, καθώς δεν θα έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν ιδιαίτερα το πρόγραμμά του και θα έχουν πολύ μικρότερο περιθώριο διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους.
Το γεγονός πως αυτά τα ζητήματα είναι κατανοητά δεν σημαίνει, όμως, πως θα λειτουργήσουν απαραιτήτως συσπειρωτικά προς μία κατεύθυνση. Ενδεχομένως αυτό να βοηθηθεί εάν περιοριστούν κάπως οι επιλογές, δηλαδή εάν η Πολιτική Επιτροπή αφαιρέσει στη συνεδρία της Τετάρτης κάποια από τα ενδεχόμενα και προβεί σε μια εισήγηση προς την Εκλογική Συνδιάσκεψη που προφανώς θα περιλαμβάνει περισσότερες από μία επιλογές, αλλά όχι έξι, επτά ή οκτώ πιθανούς δρόμους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα πράγματα έχουν μπλεχτεί αρκετά και ενδεχομένως καμία επιλογή να μην λειτουργήσει ενισχυτικά για την κομματική συνοχή. Ο πολυκερματισμός της βάσης ίσως να είναι έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτος, δεδομένου του χρόνου της απόφασης, αφού ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος έχει ήδη αποφασίσει τι θα κάνει στις κάλπες και οι ψηφοφόροι των Οικολόγων δεν αποτελούν εξαίρεση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι Οικολόγοι δεν φημίζονται για τις υψηλές τους συσπειρώσεις και ίσως αυτό να μην αποτελεί τόσο μεγάλο παράγοντα, όσο για άλλα κόμματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τίποτα ξεκάθαρο στους Οικολόγους-Αποφασίζουν για όλα στην Εκλογική Συνδιάσκεψη
- Οι ιδιομορφίες των εκλογών, τα προβλήματα συσπείρωσης και οι ψηφοφόροι-τιμωροί
- Και επίσημα με Χριστοδουλίδη η ΔΗΠΑ-Επικυρώθηκε η απόφαση