Τις προσεγγίσεις τους για την Οικονομία ανέπτυξαν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι

Δημόσια συζήτηση για την Οικονομία και Επιχειρείν διοργάνωσε το ΚΕΒΕ στη Λευκωσία το απόγευμα της Τρίτης, με την συμμετοχή των υποψήφιων Προέδρων της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος του ΚΥΠΕ Ιωσήφ Ιωσήφ, και στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας Νίκος Νουρής και Μιχάλης Χατζηπαντέλας αντίστοιχα, καθώς και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι το ΚΕΒΕ είχε και με τους τρεις υποψήφιους Προέδρους πολλές επικοινωνιακές σχέσεις και αναφέρθηκε στις συνεργασίες που είχε το ΚΕΒΕ με τον κάθε ένα υποψήφιο ξεχωριστά.  

Ανέφερε επίσης ότι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των υποψηφίων για την οικονομία και το επιχειρείν.

«Θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι η διαχείριση των καυτών θεμάτων της οικονομίας που απασχολούν τα μέλη μας όπως είναι η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το κόστος της ενέργειας, τα εργασιακά, οι ελλείψεις του εργατικού δυναμικού, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές», πρόσθεσε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα οικονομικά δρώμενα του τόπου και μετά τις εκλογές ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

«Το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να είναι στενός σύμβουλος της Κυβέρνησης αλλά προπάντων διεκδικητής των συμφερόντων των μελών του», κατέληξε.

Μιλώντας πρώτος, σε σχέση με το όραμά του για την οικονομία και το επιχειρείν, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι προσεγγίζει την επιχειρηματική κοινότητα ως συνεργάτες και πως αν πάνε καλά οι επιχειρήσεις θα είναι θετικό για την Κυβέρνηση και τον τόπο και «αν πηγαίνει καλά η Κυβέρνηση και το κράτος είναι θετικό για τους επιχειρηματίες».

Αναφερόμενος στο τι μπορεί να κάνει βραχυπρόθεσμα για τις επιχειρήσεις για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι προωθεί σχέδια κινήτρων για μείωση των εκπομπών ρύπων και σε μεγαλύτερες ρυπογόνες εταιρείες, «παρέχουμε ευκολίες χρηματοδότησης στις εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εισάγουμε virtual netbilling έστω και σε προσωρινή βάση για να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να παράγουν την δική τους ηλιακή ενέργεια μέχρι να υποχωρήσει η ενεργειακή κρίση».

Είπε ακόμη ότι απλοποιεί και ψηφιοποιεί τις διαδικασίες που αφορούν την παροχή ΑΠΕ, ενώ σε σχέση με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το πρόγραμμά του με συγκεκριμένες προτάσεις και μέσω 14 πολιτικών επιχειρεί να εξυπηρετήσει την βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης μέσα από την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και την ενίσχυση υφιστάμενων τομέων της οικονομίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση νέων παραγωγικών τομέων (τεχνολογίας, πληροφορική, πράσινη μετάβαση, έρευνας και πολιτισμού) που θα δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και πρόσθεσε πως «στόχος είναι μια οικονομία που καινοτομεί, ανθεκτική, βιώσιμη και διευρυμένη και λιγότερο εξαρτώμενη από εξωγενείς παράγοντες».

Επιπλέον, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ανάγκη υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στον μετασχηματισμό του φορολογικού συστήματος με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, στην διασύνδεση της παιδείας και της οικονομίας, στην δημιουργία φορέα ανάπτυξης επιχειρήσεων και στην στόχευση συγκεκριμένων αγορών.

«Στόχος μας είναι οι στοχευμένες επενδύσεις από συγκεκριμένες χώρες, αξιοποιώντας την οικονομική διπλωματία, τις συνεργασίες και δεσμούς που έχουν κτιστεί μέσα από την διπλωματική οδό», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν οι σχέσεις της Κύπρου με όλα τα γειτονικά κράτη ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην δημιουργία μηχανισμού υλοποίησης που θα βοηθήσει στην υλοποίηση των στόχων και στην ταχύτητα της εξυπηρέτησης που θα προσφέρει το κράτος για μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, ενώ έκανε λόγο για διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Με τη σειρά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι φιλοδοξία του είναι να ανεβάσει την πατρίδα υψηλότερα, να λύσει το Κυπριακό και «παράλληλα να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η χώρας μας να πάρει γρήγορα τον βηματισμό της, να αναδείξει τις αρετές και να δημιουργήσει τις συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και αειφόρου ανάπτυξης».

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι στόχος του είναι να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει την οικονομία, την κοινωνία και το κράτος και πρόσθεσε ότι αυτά δεν συνέβησαν τα τελευταία 10 χρόνια.

Αναφέρθηκε επίσης σε εμπειρίες του στο διεθνή χώρο και πρόσθεσε πως το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου «έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, έχει ξεπεραστεί από τις νέες πραγματικότητες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που φέρνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

 Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετάβασης του κράτους και των επιχειρήσεων στη νέα εποχή και πρόσθεσε ότι η άλλη επιλογή είναι «η συνέχιση της παρούσας κατάστασης που επιμένει να αρνείται ότι ο κόσμος άλλαξε».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη σκληρής δουλειάς και μεταρρυθμίσεων για να πάει μπροστά ο τόπος και πρόσθεσε πως αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν η Κυβέρνηση δεν διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο, αξιοπιστία και έξωθεν καλή μαρτυρία.

«Είναι αυτά που έφεραν τη μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ, κοντά στη δική μου υποψηφιότητα και έκανε την υπέρβαση στηρίζοντάς με», ανέφερε και πρόσθεσε πως το όραμά του είναι «μια νέα σχέση ανάμεσα στην πολιτεία και το ευρωπαϊκό πλαισίου αφενός, αφετέρου τις παραγωγικές δυνάμεις».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη το επιχειρείν να βρει την σωστή συμβιωτική σχέση με τους εργαζόμενους για να παράγει ευημερία και ποιότητας ζωής, στη μεγάλη επένδυση για βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και νέο οικονομικό μείγμα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του επιχειρείν.

Επιπλέον, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει η ΕΕ, στην πολύ μεγαλύτερη επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία, στη διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην παροχή φορολογικών κινήτρων, καθώς και στην ανάγκη διαφύλαξης των δημοσίων οικονομικών.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού συνεχάρη το επιχειρείν της Κύπρου, είπε ότι τα τελευταία 10 χρόνια «είχαμε να διαχειριστούμε την τραπεζική και δημοσιονομική κρίση του 2013, την κρίση της πανδημίας και τώρα τις επιπτώσεις ενός τρελού πολέμου στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι ήταν σωστές οι πολιτικές της Κυβέρνησής μας αλλά ο Κύπριος επιχειρηματίας «ακόμη μια φορά έδειξε την δημιουργικότητά του».

«Όπως μετά το 1974 χάσαμε την μισή μας πατρίδα και κάναμε το μικρό οικονομικό θαύμα, αυτό ζήσαμε και τα τελευταία 10 χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στάθηκε δίπλα στο επιχειρείν πιστεύοντας στην ελεύθερη οικονομία.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πετυχημένη χώρα στον πλανήτη χωρίς πετυχημένη επιχειρηματική κοινότητα» και πρόσθεσε ότι χωρίς την στήριξη με τα σωστά οικονομικά κίνητρα και την επίλυση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη».  

Αναφέρθηκε επίσης στην προτεραιότητά του για επίλυση του Κυπριακού «γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορείς να οικοδομήσεις οποιοδήποτε μέλλον σε οποιαδήποτε πατρίδα», ενώ έφερε παράδειγμα την κατάσταση των τελευταίων ημερών στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι «μια αστοχία από ένα άπειρο πολιτικό οδήγησε όχι μόνο την Αγγλία αλλά και τις παγκόσμιες αγορές σε μια πρωτοφανή αναταραχή».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να κρατηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να αναβαθμιστεί η οικονομία και πρόσθεσε πως «εν μέσω αυτών των παγκόσμιων προκλήσεων η χώρα μας και με τη δική σας βοήθεια αλλά και με τις σωστές αποφάσεις της Κυβέρνησής μας το 2021 η χώρα μας είχε μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαία σε ολόκληρο τον κόσμο αυξήσεις σε ξένες επενδύσεις και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 κατατάσσεται στις 10 καλύτερες χώρες του κόσμου».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να διατηρηθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μέσα από δημοσιονομική πειθαρχία και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια «με δημοσιονομική πειθαρχία και δημοσιονομικά πλεονάσματα πετυχαίνουμε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και από την κατηγορία των σκουπιδιών βρισκόμαστε σήμερα σε επενδυτική βαθμίδα με θετικό πρόσημο».

«Αλίμονο αν διακινδυνεύσουμε τους κόπους και τις θυσίες ολόκληρου του κυπριακού λαού με τα πολλά θα και τις πολλές υποσχέσεις», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι γνωρίζει την ακρίβεια που θερίζει τα μικρομεσαία νοικοκυριά και δημιουργεί στους επιχειρηματίες τεράστιους κινδύνους.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι θα μπορούσε να κάνει «εύκολη προεκλογική εκστρατεία» ικανοποιώντας τον κάθε ένα με τα πλεονάσματα που διαθέτει σήμερα το κράτος αλλά «δεν είναι αυτή υπεύθυνη πολιτική» και πρόσθεσε ότι «κρατούμε αποθέματα γιατί γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι θα έρθουν ακόμη περισσότερες δύσκολες οικονομικές μέρες και για τον τόπο μας και την παγκόσμια οικονομία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ