Ανέλυσε τις θέσεις του ο Χριστοφίδης-«Να αποτρέψουμε τους τρεις υποψήφιους»

Για τις προοπτικές που ανοίγονται με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τη στεγαστική πολιτική, τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, τους απαραίτητους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) εν όψει της τουρκικής προκλητικότητας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς μίλησε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Ο κ. Χριστοφίδης τοποθετήθηκε και για την πορεία της προσπάθειας ενός εναλλακτικού πόλου για τους ψηφοφόρους, μέσα από τη συνεργασία τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων, λέγοντας ότι «αν υπάρχει προοπτική να αποτρέψουμε τους λεγόμενους τρεις υποψηφίους, τότε αυτό έχει τη σημασία του και πρέπει να γίνει».

Αναφερόμενος στις κύριες προτεραιότητες κατά το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του, ο κ. Χριστοφίδης ανέδειξε ως πρωτεύον ζήτημα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου διεθνώς, μέσω μίας «σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής». Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα αποτελεί και η μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, τη μεσαία τάξη, τους φοιτητές, εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης. Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που αφορούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σημειώνοντας ότι με ομάδα εμπειρογνωμόνων θα γίνουν μελέτες για τραμ σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λέγοντας ότι μέσα από την εξοικονόμηση υδρογονανθράκων θα μπορέσουν να ανοιχθούν ποιοτικές θέσεις εργασίες για νέους ανθρώπους. «Έχουμε σχεδιάσει με τον κ. Πισσαρίδη ένα πρόγραμμα για 20.000 θέσεις εργασίας για νέους, τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι σημαντική παράμετρος στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι η εμπέδωση της αξιοκρατίας μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με κινήσεις για ανακούφιση των πολιτών που επιβαρύνονται από το αυξημένο κόστος ενέργειας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι σήμερα το κράτος αγοράζει ενέργεια από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα σε τιμές σκανδαλώδεις. «Σε ώρες οικονομικής κρίσης και φτώχειας, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, με ρυθμίσεις θα τελειώσει», σημείωσε, παρουσιάζοντας τη θέση του για δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών, πράσινων κοινωνικών πάρκων. «Το κόστος είναι 2,4 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί μία μετοχή των 30.000 ευρώ για κάθε Κύπριο μέσα σε ένα πράσινο κοινωνικό πάρκο», είπε και πρόσθεσε ότι για να μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν, έχει κάνει επαφές με ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να δανείσουν με μηδενικό επιτόκιο, όπως είπε. «Έτσι, ένα βρέφος που γεννιέται σήμερα, στην ηλικία των 20 θα έχει οφέλη ύψους 20.000 ευρώ στην τράπεζα από αυτή τη μετοχή, για να αρχίσει τη ζωή του», πρόσθεσε.

«Εξοικονόμηση εισαγωγής καυσίμου από την ΑΗΚ, που σήμερα κοστίζει 1 δισ. και μεταφράζεται σε 20.000 θέσεις εργασίας για νέους, των 50.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτά δε θέλουν δεκαετίες ή πενταετίες για να γίνουν, αλλά μήνες, έτσι σε ένα χρόνο από τώρα η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλου ποσοστού ενέργειας και οι τιμές των 35 σεντ που ξέρουμε σήμερα, θα κατεβούν κάτω από τα 10 σεντ».

Μιλώντας για την προοπτική ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνάρτηση με τις υποδομές για φοιτητική στέγη ο υποψήφιος για την Προεδρία υπογράμμισε ότι «η ποιότητα των πανεπιστημίων θα φέρει φοιτητές και όχι η ανάπτυξη σε μπετόν» θέτοντας ως στόχο επόμενα 10 χρόνια να έχουμε ένα πανεπιστήμιο της Κύπρου ανάμεσα στα 100 καλύτερα του κόσμου και όλα τα πανεπιστήμια μας ανάμεσα στα 500 καλύτερα.

«Υπάρχουν σήμερα τεράστιες εκτάσεις κρατικής και εκκλησιαστικής γης, που πρέπει να χτιστούν για να βρίσκουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δωμάτια σε χαμηλές τιμές», είπε αναφερόμενος στο θέμα της φοιτητικής στέγης. Πρόσθεσε, δε, ότι η λύση αυτή θα μπορούσε να αφορά και νέα ζευγάρια. «Να χτιστούν στις εκτάσεις αυτές σύγχρονες κατοικίες, να μπορούν οι νέοι να ενοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο, αφού η γη θα είναι δωρεάν, και να είναι οι πρώτοι που θα έχουν την επιλογή να αγοράσουν το διαμέρισμα, αν το επιθυμούν, και όλα τα χρήματα που έχουν βάλει σε ενοίκιο, να είναι ανάμεσα στις δόσεις. Να μη χτίσουμε ξανά προσφυγικούς συνοικισμούς, αλλά περιβάλλον ανθρώπινο», είπε.

Όσον αφορά τη διαχείριση τ/κ περιουσιών, ως ο μόνος πρόσφυγας υποψήφιος όπως είπε, ο κ. Χριστοφίδης σημειώσε ότι «είναι απαράδεκτο όταν ακούει κανείς ότι μόνο το 7% τ/κ περιουσιών το διαχειρίζονται πρόσφυγες, ενώ το υπόλοιπο 93% έχει πάει σε ανθρώπους του πολιτικού συστήματος». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έγινε ένα πάρτι με τις τ/κ περιουσίες όλα αυτά τα χρόνια, μεγαλύτερο από το πάρτι των διαβατηρίων» και γι’ αυτό προγραμματίζει τον καταρτισμό επιτροπής, που θα αναλάβει να ανακαλύψει που πήγε και πως πήγε κάθε τ/κ τεμάχιο. «Μη πρόσφυγες ή άνθρωποι που δεν είχαν περιουσία στα κατεχόμενα, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τ/κ τεμάχια, εκτός κι αν δεν το θέλουν οι πρόσφυγες», σημείωσε.

Ως προβληματικούς ανέδειξε, όμως, και τους χειρισμούς σε σχέση με το περιουσιακό, κάνοντας λόγο για μεταφορά 300-350 εκ. ευρώ από πρόσφυγες σε δικηγόρους, στο πλαίσιο των προσφυγών στο ΕΔΑΔ. «Θέλουμε να οργανώσουμε μία επιτροπή που θα συμβουλεύει τους πρόσφυγες για το κατά πόσο θα πρέπει να καταφύγουν στην τ/κ επιτροπή ή όχι», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

«Η μεγάλη νίκη της Τιτίνας Λοϊζίδου εξανεμίστηκε, γιατί κάποιοι επιτήδειοι έσπρωξαν τους πρόσφυγες να καταφύγουν στο ΕΔΑΔ μαζικά και στο τέλος αυτό μας έστειλε στην τ/κ επιτροπή», πρόσθεσε ενώ αναρωτήθηκε αν «είναι δυνατόν ένας Κύπριος να περιμένει από τον κ. Τατάρ να του αποδώσει την περιουσία του».

Όσον αφορά τους χειρισμούς στο κυπριακό, ενόψει τουρκικής προκλητικότητας, είπε ότι αυτή η περίοδος είναι η πιο κρίσιμη που έχουμε περάσει μετά την τουρκική εισβολή και αναγνώρισε ως προτεραιότητα την άμυνα της χώρας. «Πρέπει μαζί με τους συμμάχους, ελπίζω μαζί με την Ελλάδα, να είναι μία δύναμη αποτροπής αν γίνει ένας ευρύτερος πόλεμος στην περιοχή», είπε, εξηγώντας ότι «όλοι οι λαοί της περιοχής είμαστε απέναντι στον τουρκο-σουνιτικό επεκτατισμό». Είπε, δε, ότι «μετά από εννέα χρόνια στην κυβέρνηση, ανακάλυψε και ένας άλλος υποψήφιος το 2% για την άμυνα».

Επανέλαβε, επίσης, τη θέση να προχωρήσει η Κύπρος με αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία θα αντιδράσει, αλλά εμείς τοποθετούμε το στίγμα μας, λέμε μία για πάντα ότι ανήκουμε στον δυτικό κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι «θα είναι δύσκολο για την Τουρκία, ιδίως μετά τα καπρίτσια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας». Απαντώντας σε ερώτηση, εξάλλου, είπα ότι η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, είναι ίσως ένα μήνυμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, ο κ. Χριστοφίδης παρέπεμψε στο κείμενο Πισσαρίδη που κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες, χαρακτηρίζοντας το «βίβλο για τη διαφθορά». Εξήγησε ότι, όταν ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διορίζει τους πάντες, παίζουν κεντρικό ρόλο οι κομματικοί συσχετισμοί κι έτσι «τα κόμματα μοιράζουν λάφυρα σε θέσεις εξουσίας», αναφερόμενος σε σειρά υποθέσεων που υποδεικνύουν διαφθορά, ήδη από τις Κυπριακές Αερογραμμές, μέχρι την παραχώρηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε «κομματικούς φίλους», τη Focus, τα διαβατήρια, και την εκμετάλλευση των προσφύγων, όπως είπε. «Η αναξιοκρατία παράγει χαμηλό επίπεδο, βάζει τον πήχη χαμηλά», είπε ο κ. Χριστοφίδης, "με συνέπεια να μη βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις". Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν είναι εναντίον των πολιτικών κομμάτων, αλλά εναντίον του τρόπου που λειτουργούν.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της προσπάθειας για συνεργασία των τεσσάρων υποψηφίων για έναν εναλλακτικό πόλο στις προεδρικές εκλογές, σημείωσε ότι «αν υπάρχει προοπτική να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους λεγόμενους τρεις υποψηφίους, τότε αυτό έχει τη σημασία του και πρέπει να γίνει». Ανέφερε ότι θα γίνει μία δημοσκόπηση εντός του Οκτώβρη, η οποία θα μετρήσει «ποιον από τους τέσσερις προτιμά ο κόσμος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, ποιος έχει τα καλύτερα ποιοτικά στοιχεία και ποιος έχει την καλύτερη προοπτική του δεύτερου γύρου». Εξήγησε ότι αν υπάρχει αυτή η προοπτική, θα προχωρήσει και η προσπάθεια, αφού συμφωνήσουν οι τέσσερις και σε κάποιες προγραμματικές δηλώσεις.

«Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Στις προεδρικές εκλογές δεν είναι μόνο η εκλογή που έχει σημασία, είναι και η διαδρομή, τι θα προτείνουμε, τι θα προωθήσουμε στον κόσμο, ποιες ιδέες θα βάλουμε κάτω. Είναι η πανέμορφη αυτή διαδικασία, που δίνει στους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Απαντώντας σχετικά με την κατανομή εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε περίπτωση που επιτευχθεί η φόρμουλα μεταξύ των τεσσάρων, ανέφερε ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία. «Σημασία σε μία διοίκηση είναι να φέρει μαζί τους καλύτερους ανθρώπους, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, που τους ζηλεύουμε και τους χειροκροτούμε, γιατί μπορούν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα», είπε. Πρόκρινε, δε, ως σημαντικότερο στόχο να πειστεί ο κόσμος ότι «ανάμεσα στον διάδοχο του κ. Αναστασιάδη, το πολιτικό του ψυχοπαίδι και τον συνεργάτη του στο κυπριακό για μία δεκαετία, υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική».

«Το μέγεθος μίας χώρας δεν εξαρτάται από το γεωγραφικό μέγεθος ή το μέγεθος του πληθυσμού, αλλά από το μέγεθος του μυαλού των νέων ανθρώπων», κατέληξε και κάλεσε τους νέους να πάνε στις κάλπες κρίνοντας και συγκρίνοντας και να διαλέξουν το μέλλον που ονειρεύονται για τον εαυτό τους.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ