Τα χρόνια προβλήματα που δεν άγγιξε το κράτος-«Οι πρόσφυγες χρειάζονται σεβασμό»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διαχείριση που τυγχάνουν οι περιουσίες του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου, ο οποίος, εδώ και 47 χρόνια, αναμένει καρτερικά την επιστροφή στην κατεχόμενη γη του. Ανάμεσα στην πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πρόσφυγες, όπως είναι η τραγική κατάσταση σε προσφυγικούς συνοικισμούς, είναι και το μείζον ζήτημα των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων, που βρίσκονται στα χέρια του Αττίλα και τυγχάνουν παράνομης διαχείρισης.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Χρίστος Χατζημανώλης, o οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, αλλά κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί με τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, που τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους Τούρκους. «O προσφυγικός κόσμος, αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, έστω και 47 χρόνια μετά την εισβολή και τον εκτοπισμό τους από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αν ομαδοποιήσουμε τα προβλήματα, εμείς θα λέγαμε ότι ένα σοβαρό πρόβλημα, που δεν άγγιξε κανένας με σοβαρότητα, είναι τα θέματα των κατεχόμενων περιουσιών. Αναγκάζονται οι πρόσφυγες που έχουν μεγάλες ανάγκες να καταφύγουν στην επιτροπή της Τουρκίας και να ξεπουλούν τις περιουσίες τους». 

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός σύμφωνα με τον κ. Χατζημανώλη, ότι η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας της Τουρκίας, αγοράζει τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, σε εξευτελιστικές τιμές, μέχρι και στο 10% της αξίας τους. «Έχει αγοράσει μέχρι σήμερα, πέρα των 20.000 σκαλών. Εμείς λέμε ότι μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί ένα ταμείο, στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, που να λέγεται Ελληνοκυπριακή επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία να αγοράζει την περιουσία και να έχει το δικαίωμα ο πρόσφυγας, μετά από κάποια χρόνια, όταν θα μπορεί εκείνος ή οι απόγονοί του, να αγοράσει την περιουσία του πίσω. Εάν επιστρέψουμε πίσω στα κατεχόμενα σε κάποια φάση είναι άλλη ιστορία, που μακάρι να γίνει κάποτε αυτό το πράγμα… Δυστυχώς, είναι πράγματα που δεν τα έχει αγγίξει κανείς μέχρι σήμερα και προσπαθούμε να τα προωθήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή απόγνωσης… «Μια λιμουζίνα του κράτους να κόψει πίσω, όλα αυτά σάζουνται»

Ταυτόχρονα, τα άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τους πρόσφυγες, είναι θέματα επιδιορθώσεων και συντηρήσεων των προσφυγικών οικισμών, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. «Μένει κόσμος μέσα, πολυκατοικίες που κτίστηκαν πριν σαράντα περίπου χρόνια και με ακατάλληλα υλικά και ακατάλληλες προδιαγραφές. Σήμερα, στα 47 χρόνια, αρκετές από αυτές είναι ακατοίκητες. Για όλα αυτά και για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, πληρώνουμε κάθε χρόνο γύρω στα 24 εκατομμύρια για συντηρήσεις. Άρα, σε 10 χρόνια, θα έχουμε πληρώσει 240 εκατομμύρια, ίσως και παραπάνω, διότι θα παλιώνουν και άλλο οι πολυκατοικίες οι προηγούμενες. Έτσι, κάποιος θα πρέπει να καθίσει κάτω και να σκεφτεί μια λύση. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και χρειάζεται μια διαχείριση. Είναι κάτι που δεν βλέπουμε δυστυχώς συλλογικά, και από το κράτος και από τη Βουλή και από τους θεσμούς…». 

Στα χέρια της Παγκύπριας Ένωσης Προσφυγών φθάνουν καθημερινώς αρκετά παράπονα, καθώς ο κάθε πρόσφυγας έχει τις δικές του ανάγκες και θα αποταθεί κοντά της για τα αιτήματά του. «Άλλου ικανοποιείται το αίτημά του και άλλου δεν ικανοποιείται, διότι μπορεί να μην είναι δικαιούχος και εκεί μπορούμε να ανοίξουμε τα κριτήρια για να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος. Έχει όμως που είναι δικαιούχοι και χρειάζεται να τους βοηθήσουμε εμείς για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Έτσι μαθαίνουμε τα προβλήματά τους. Επίσης τα χρήματα που διατίθενται για τις συντηρήσεις πρέπει να αυξηθούν και για να ήμαστε ειλικρινείς, μας υποσχέθηκαν ότι θα αυξηθούν σημαντικά».

Ένα άλλο ζήτημα που ταλανίζει τους πρόσφυγες είναι το θέμα με τα επιδόματα ενοικίου, που, σύμφωνα με τον κ. Χατζημανώλη, «είναι πάρα πολύ χαμηλά και μας έχουν υποσχεθεί ότι γι’ αυτά θα αρχίσουμε να μιλάμε τον Φλεβάρη και πιστεύω μέχρι το τέλος του μήνα, θα αναθεωρηθούν και τα κριτήρια και ελπίζουμε ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα επιδόματα ενοικίου. Είναι επίσης τόσο περίπλοκες οι διαδικασίες κάθε έξι μήνες και είναι κάτι που έχουν τόση μεγάλη ανάγκη οι πρόσφυγες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο έλεος του Θεού προσφυγικοί οικισμοί-Τρέχουν στη βροχή για τον διακόπτη

Μετά από 47 χρονιά είναι ντροπή να συζητάμε ακόμη για την κατάσταση των προσφύγων…

Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται σεβασμό… Αυτό είναι που τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσφύγων, ο οποίος σημείωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι, «δεν επέλεξαν να αφήσουν τα νοικοκυριά τους και να 'ρθουν από δω και να μένουν στην τάδε πολυκατοικία, μέσα σε τραγικές συνθήκες. Πρέπει να έχουμε αξιοπρέπεια σε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς δεν επέλεξαν αυτή την κατάσταση και αυτό που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι, είναι το βάρος το μονόπλευρο, που πήρε η εισβολή».

Δημοσιονομικά έχουμε μεγάλη δυσκολία, πρόσθεσε ο κ. Χατζημανώλης, και είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε. «Αλλά υπάρχουν τρόποι να εξευρεθούν χρήματα για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και προτείνουμε σαν παράδειγμα το 0.4% πάνω στις πράξεις του κτηματολογίου. Είναι κάτι που θα αποφέρει εκατομμύρια και εφόσον βοηθήσει το κράτος και τον φορέα για ένα δάνειο, σχεδόν θα μείνει ανεπηρέαστο οικονομικά το κράτος. Εάν αυτά που λέμε τώρα, ξεκινούσαν λίγα χρόνια μετά το '74, θα μαζεύαμε τρισεκατομμύρια και όχι δισεκατομμύρια. Δυστυχώς, δεν άγγιξε κανείς μέχρι σήμερα με σοβαρότητα αυτά τα ζητήματα…».

Δειτε Επισης

Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό το βράδυ της Ανάστασης στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο