Στα άκρα για το «El Diablo»-Ετοιμάζουν διαμαρτυρία στο ΡΙΚ, τοποθετείται η Ιερά Σύνοδος

Συνεχίζεται ο σάλος που προκλήθηκε, γύρω από το «El Diablo», το τραγούδι που επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό τραγουδιού, Eurovision. Οι ανακοινώσεις παίρνουν και φέρνουν, την ίδια ώρα που μερίδα πολιτών είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους.

Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να παιχτεί η νέα πράξη του... δράματος, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι της Έλενας Τσαγκρινού. Ομάδα «Χριστιανών Ορθόδοξων» θα βγουν στους δρόμους, έξω από τις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και θα διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, ζητώντας την απόσυρση του «El Diablo». Μάλιστα, εντός των επόμενων ωρών θα τοποθετηθεί και η Ιερά Σύνοδος, μέσω ανακοίνωσή της.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ.κ. Ησαΐας, σε δηλώσεις του τόνισε πως είχε διάλογο με τους χριστιανούς, που είχαν απορίες και ήθελαν απαντήσεις για το θέμα. «Υπάρχουν διάφορα θέματα που θίγονται. Η αντίδραση για αυτό το θέμα δεν είναι μόνο για τους στίχους. Αυτό που ως πολίτης θα ήθελα σε αυτούς τους διαγωνισμού, που έχουν πάρα πολλά οφέλη και εκπροσωπούν πολιτισμούς, να έβλεπα περισσότερους Κύπριους καλλιτέχνες. Αυτό ως γενική παρατήρηση, χωρίς να έχουμε πρόβλημα με τους Έλληνες καλλιτέχνες».

Το δεύτερο που ενόχλησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι τα μηνύματα που στέλνει το τραγούδι. «Έχει σημασία αυτό που λέει το τραγούδι. Η έμφασή μου στα μηνύματα μεγάλωσε όταν είδα την μετάφραση των στίχων. Το μήνυμα που έστειλαν, μιλώντας για το σύνδρομο της Στοκχόλμης, με στεναχώρησε. Είναι μία μορφή τραυματιστικής συγκόλλησης, που περιγράφει τη δημιουργία ισχυρών δεσμών που αναπτύσσονται μεταξύ δύο ατόμων, όπου ένα πρόσωπο παρενοχλεί, κακοποιεί ή εκφοβίζει το άλλο. Αυτή είναι η βιβλιογραφική ερμηνεία του συνδρόμου της Στοκχόλμης. Δεν μπορεί κανείς να δίνει άλλη ερμηνεία. Μέσα από το στίχο δεν προτείνεται κάποια λύση ή δεν φαίνεται ένας αγώνας, δεν φαίνεται να το παλεύει η κοπέλα, φαίνεται να παραδίδεται».

Ο Μητροπολίτης, κληθείς να σχολιάσει τα παρατράγουδα και όσα έγιναν με τους πολίτες που εξέφρασαν τη θέση τους να κάψουν το ΡΙΚ, σημείωσε πως καταδικάζουν οτιδήποτε εμπεριέχει βία, ενώ δήλωσε θαυμαστής της μουσικής γενικά.

Δεν αποσύρεται το τραγούδι, λέει το ΡΙΚ

Όλα αυτά γίνονται την ίδια ώρα που το ΡΙΚ ξεκαθαρίζει πως είναι δεκτές όλες οι απόψεις και η κριτική, όμως δεν πρόκειται να αποσυρθεί το τραγούδι. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Ανδρέας Φράγκος, δεν υπήρχε πρόθεση να θιγούν τα θρησκευτικά αισθήματα οποιουδήποτε και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον πρόεδρο της Ένωσης Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ για να συζητήσουν το θέμα.

Μάλιστα, σημείωσε πως θα έπρεπε να επεξηγηθεί καλύτερα το μήνυμα του τραγουδιού, ενώ δεν τίθεται ζήτημα για αλλαγή της κυπριακής συμμετοχής στην Eurovision.

Νωρίτερα, η Παγκύπρια Ένωση Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, σε ανακοίνωσή της, υποστήριξε πως η επιλογή του τραγουδιού μπορεί να αρμόζει σε μια αδιάφορη Ευρώπη που δεν έχει ευαισθησίες όπως αυτές που χαρακτηρίζουν την δική μας κυπριακή κοινωνία», σημειώνοντας πως «ως Κύπρος ενδιαφερόμαστε να βρεθούμε στην πρώτη θέση του διαγωνισμού, αλλά όχι και στο όνομα του διαβόλου».

Κάλεσε, δε, το ΡΙΚ να ακυρώσει την «καταδικασμένη από την κυπριακή κοινωνία» επιλογή του, ευελπιστώντας, ότι θα «πρυτανεύσει τελικά ο σεβασμός στις αρχές και τις χριστιανικές αξίες της κοινωνίας μας τις οποίες κατ' ουδένα τρόπο δεν πρέπει να υποσκάπτουμε».

Μαινόμενος πολίτης εισέβαλε στο ΡΙΚ

Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο, άνδρας βρισκόταν έξω από τις εγκαταστάσεις του κρατικού καναλιού και διαμαρτυρόταν για την επιλογή του τραγουδιού, ωστόσο, σε κάποια στιγμή, βρήκε την ευκαιρία να εισέλθει εντός του καναλιού, όταν άνοιξε η πύλη και τότε άρχισε η ένταση.

Σε κάποια στιγμή, τα πράγματα, πήγαν να ξεφύγουν, όταν ο διαμαρτυρόμενος επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφο ο οποίος αντέδρασε με τους ψυχραιμότερους να τον συγκρατούν απομακρύνοντας παράλληλα τον πολίτη από το σημείο.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Αστυνομία, μέλη της οποίας έσπευσαν στο σημείο, ενώ παράλληλά ο πολίτης κλήθηκε για κατάθεση και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν ήταν η πρώτη ακραία αντίδραση όμως. Την Παρασκευή, άγνωστοι τηλεφώνησαν στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, απειλώντας ότι θα βάλουν φωτιά λόγω του τραγουδιού. Η Αστυνομία τέθηκε σε κινητοποίηση και προσπαθεί να εξακριβώσει ποιοι κρύβονται πίσω από τις απειλές, ενώ η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, για ακύρωση της κυπριακής συμμετοχής συνεχίζονται. Ξεπέρασαν τις 14,000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975