Η ανησυχία για το μπλόκο πολιτών σε επιπλέον δόση και οι νοσηλείες εμβολιασμένων

Στη σκιά της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών, που δεν αποκλείεται να φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με ένα νέο πανδημικό κύμα, ξεκίνησε ένας κομβικός μήνας για τη διαχείριση της COVID19. Τα μέτωπα πλέον, είναι πολλά με το Υπουργείο Υγείας να καλείται να δράσει άμεσα προκειμένου από τη μία να περιορίσει τη διασπορά και από την άλλη να πείσει τους πολίτες να συνεχίσουν να εμβολιάζονται και δη αυτούς που πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση, αφού το ενδιαφέρον παραμένει πολύ χαμηλό.

Ήδη χθες ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας έβαλε φρένο στη συζήτηση για ενδεχόμενες νέες χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα, με την ανησυχία να είναι έκδηλη μετά την απότομη αύξηση κρουσμάτων τη Δευτέρα (σ.σ ανακοινώθηκαν 280 νέα περιστατικά σε σχέση με 112 την Κυριακή). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Δέλτα plus… μπλόκαρε νέες χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα-Πλάνο για την τρίτη δόση

Ο Οκτώβριος, ήταν ένας βατός μήνας για τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού διατήρησε σε  διαχειρίσιμα επίπεδα την κατάσταση, τόσο σ' ότι αφορά στους αριθμούς των κρουσμάτων όσο και σ’ ότι αφορά στις νοσηλείες, που παραμένουν σε διψήφιο αριθμό. Ωστόσο, από το δεύτερο μισό του παρατηρείται, αργή μεν αξιοσημείωτη δε, επιδείνωση σημαντικών δεικτών της πανδημίας, κάτι για το οποίο κρούουν επίμονα των κώδωνα του κινδύνου, οι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Ο πρώτος δείκτης που μεταβλήθηκε προς τα πάνω είναι το ποσοστό θετικότητας, κάτι που δεικνύει πως αυξήθηκε η διασπορά εντός της κοινότητας. Ενώ στις αρχές του μήνα το ποσοστό θετικότητας κυμαινόταν από 0,1-0,2%, πλέον έχει διπλασιαστεί και έχει ξεπεράσει το 0,3%. Παρά το γεγονός ότι διατηρείται κάτω από το όριο ασφαλείας, που είναι το 1%, η μεταβολή ανησυχεί τους επιστήμονες λόγω του ότι έχει επικρατήσει η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τα δεδομένα. Η εμφάνιση μάλιστα της μετάλλαξης Δέλτα Plus, που εκτιμάται ότι είναι 10-15% πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, επιτείνει την ανησυχία.

Οι φόβοι είναι μήπως συμβεί και στην Κύπρο αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με νέο πανδημικό κύμα και επίκεντρό του είναι οι παιδικοί πληθυσμοί, οι ανεμβολίαστοι, αλλά και άτομα που έχει φθίνει η ανοσία τους, μετά τον εμβολιασμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κτύπησε… τρις προειδοποίηση για έξαρση-Φόβοι για κύμα με επίκεντρο τα παιδιά

Το 39,5% των νοσηλευομένων με ιστορικό εμβολιασμού

Επιπρόσθετη εστία ανησυχίας, είναι η αύξηση του ποσοστού νοσηλευόμενων με COVID19, που έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, τον Οκτώβριο το 39,5% όσων νοσηλεύτηκαν είχαν ιστορικό εμβολιασμού με τη διάμεση ηλικία τους να βρίσκεται κοντά στα 64 έτη.

Αυτό ήταν κάτι που αναμενόταν λόγω του ότι πλέον το 80% των ενηλίκων έχει πλέον εμβολιαστεί και σε ένα ποσοστό από αυτούς, κυρίως ηλικιωμένους έχουν φθίνει τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η χαμηλή ανταπόκριση των ατόμων άνω των 60 και των ευπαθών ομάδων (σ.σ γύρω στο 20%) στο κάλεσμα για χορήγηση ενισχυτικής δόσης, είναι κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στο Υπουργείο Υγείας, που σκέφτεται λύσεις προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον. Την ανησυχία της δεν έκρυψε και η επιστημονική επιτροπή της ΟΣΑΚ, που απηύθυνε δραματική έκκληση στους δικαιούχους να προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση, αφού τα δεδομένα διεθνώς, όπως αναφέρει, καταδεικνύουν ότι με την πάροδο του χρόνου η ανοσία που αναπτύσσεται μετά τον αρχικό εμβολιασμό, εκπίπτει και τα άτομα βρίσκονται και πάλι εκτεθειμένα στον κορωνοϊό και στις πιθανές επιπτώσεις του.

«Τα επίσημα δεδομένα σε σχέση με την πορεία του προγράμματος ενισχυτικού εμβολιασμού των ατόμων άνω των 60 ετών αποκαλύπτουν περίτρανα την απροθυμία των πολιτών να λάβουν και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τη στιγμή που η μέση ηλικία νοσηλευομένων με κορωνοϊό παρουσιάζει σταδιακά αύξηση και έχει πλέον ανέβει στα 64 έτη (από 53) στους κοινούς θαλάμους και στα 69 έτη στη ΜΕΘ», ανέφερε η επιστημονική επιτροπή της ΟΣΑΚ σε ανάρτησή της στη σελίδα του Υπουργείου Υγείας στο Facebook, Ας το συζητήσουμε είναι ΑΠΛΟ.

Η ΟΣΑΚ, αναφέρει πως σε αυτή την φάση, προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι ο ενισχυτικός εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σημειώνοντας πως ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη συνέχεια. «Ο εμβολιασμός, είναι ένα μέσο για να κρατήσουμε την οικονομία μας ανοικτή και την κοινωνία μας δραστήρια. Δεν εξαφανίζει ούτε τον κορωνοϊό, ούτε την πανδημία. Μας προστατεύει, σε μεγάλο ποσοστό από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο», αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων